Vlaanderen maakt 30 miljoen euro vrij voor toeristische ondernemers, tot vreugde van Westtoer

Olaf Verhaeghe

De Vlaamse regering heeft 30 miljoen euro klaar om toeristische ondernemingen te helpen bij de heropstart na de coronacrisis. Het zogenaamde levenslijninitiatief maakt het voor uitbaters van logies of private attracties mogelijk om financiële steun aan te vragen voor de vele investeringen die het komende jaar nodig zullen zijn. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer zijn blij met de extra steunmaatregelen.

Dat ook de toeristische sector zwaar is getroffen door de coronacrisis heeft weinig uitleg nodig. En die impact zal nog wel even blijven duren. Zo vermoedt de West-Vlaamse toeristische organisatie Westtoer dat de sector ten vroegste in de lente van 201 een stabiele en duurzame heropleving zal kennen.

Om die heropstart zo succesvol mogelijk te maken, heeft de Vlaamse regering 30 miljoen euro aan extra financiële steun vrijgemaakt. Dat kondigde Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) woensdag aan.

Tot 200.000 euro

Via een eenmalige projectoproep wil Vlaanderen investeringen in kwaliteit een duwtje in de rug geven. Het zogenaamde levenslijninitiatief moet ondernemers toelaten om op korte termijn broodnodige investeringen te doen en hun reservekapitaal opnieuw op peil brengen. Concreet komen investeringen in gezondheidsmaatregelen, ecologische duurzaamheid, digitalisering en professionalisering in aanmerking.

Eén project kan tot maximaal 200.000 euro voorgefinancierd worden. Wie de extra steun aanvraagt, verbindt zich er wel toe om binnen de vijf jaar 60 procent voor sociaal en jeud-toeristische ondernemingen of 75 procent voor reguliere zaken in de toerismesector, terug te betalen. Belangrijk is ook dat de steun enkel naar starters of naar ondernemingen die er eind 2019 financieel gezond voor stonden, kan gaan. Bovendien moeten de logies ook aangemeld of erkend zijn in het Vlaams logiesdecreet.

Na winterslaap

Westtoer neemt zich voor om de West-Vlaamse toeristische ondernemers te ondersteunen in de voorbereiding van hun dossiers. “Wij willen onze uitbaters in de moeilijkste herfst en winter van hun bestaan niet in de kou laten”, stelt Sabien Lahaye-Battehu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Velen zijn genoodzaakt om voor een relatief lange periode in een soort van winterslaap te gaan om daarna te kunnen heropleven. Wij willen hen helpen bij die heropleving.

Eerder lieten POM West-Vlaanderen en Horeca West-Vlaanderen weten de financiële weerbaarheid van West-Vlaamse caféhouders te willen verhogen door het uitwerken van een ondersteunend traject. De mogelijkheden worden verkend om een aanvullend project op te zetten, waarbij webinars over de financiële bestendigheid van cafés aangevuld kunnen worden met een aanbod van financiële screening en coaching van de betrokken ondernemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier