Siegerd uit Jabbeke wandelt zonder training kustlijn af ter nagedachtenis aan overleden dochtertje: “Ook inzamelactie voor goed doel”

Siegerd legde de tocht af met zijn broer Hannes, collega Erwin en zijn plusdochter Noore. Onderweg werd hij op verschillende plaatsen door vrienden en familie aangemoedigd. © gf
Camille Jonckheere

Siegerd Craeye uit Snellegem, een deelgemeente van Jabbeke wandelde afgelopen weekend de Belgische kustlijn af ter nagedachtenis aan zijn dochtertje Estelle, die twee jaar geleden overleed. Estelle was slechts 15 maanden oud toen ze onverwachts zeer ziek werd. Met de wandeltocht wil Siegerd ook geld inzamelen voor de organisatie Fonds Kadee, die zieke kinderen in UZ Gent begeleidt. “Mijn vrouw Laurence en ik hebben ondertussen een zoontje van 16 maanden, maar we dragen Estelle overal met ons mee. Zij was ook mijn drijfveer om tijdens deze toch niet op te geven.”

Siegerd Craeye (35) en Laurence Audenaert (32) uit Snellegem, een deelgemeente van Jabbeke namen twee jaar geleden onverwachts afscheid van hun dochtertje Estelle, die slechts 15 maanden oud was. “2 januari 2021 was een van de mooiste dagen in ons leven. Toen werden we trotse ouders van ons klein meisje, Estelle. Op maandag werd Estelle plots ziek en had ze niet veel fut. Haar toestand ging er snel op achteruit. Eerst stapten we naar het ziekenhuis in Brugge, maar zij verwezen ons al vlug door naar het UZ in Gent”, vertelt Siegerd.

Na veel onderzoeken bleek dat er voor Estelle geen hulp meer kon baten. “Het werd duidelijk dat het niet meer zou goed komen. De dokters konden niets meer doen voor haar. Op drie dagen tijd waren we haar kwijt na 15 fantastische, maar veel te korte maanden. Het medisch team van UZ Gent ging voor Estelle en ons tot het uiterste. Daarom willen wij iets terug doen voor hen.”

68 kilometer door het zand

“Afgelopen zomer tijdens wat grappen met vrienden op reis ontstond het idee om de kustlijn af te wandelen”, gaat Siegerd verder. Maar al snel werden de concrete lijnen uitgetekend. “De kustlijn afwandelen is iets tastbaar dat mensen direct kunnen plaatsen. Het is niet hetzelfde zoals wandelen van Brugge naar pakweg Gent. Toen ik erover vertelde, stelde mijn collega voor om er een inzamelactie voor het goede doel aan te koppelen. Dan ben ik gaan polsen bij UZ Gent welke actie of organisatie we op deze manier konden ondersteunen.” (Lees verder onder de foto)

Zaterdagnacht om 3 uur begon Siegerd in De Panne aan de lange tocht van maar liefst 68 kilometer, 17 uur later arriveerde hij in Knokke-Heist.
Zaterdagnacht om 3 uur begon Siegerd in De Panne aan de lange tocht van maar liefst 68 kilometer, 17 uur later arriveerde hij in Knokke-Heist. © gf

Na wat tijd om het initiatief ‘Walk through the sand” in elkaar te steken was het afgelopen weekend zo ver. Zaterdagnacht om 3 uur begon Siegerd in De Panne aan de lange tocht van maar liefst 68 kilometer. “Het doel was om zoveel mogelijk langs het strand te wandelen. Meestal hadden we hard zand, maar er zaten ook wat zachte stukken tussen, wat het extra intensief maakte. Mijn broer Hannes, collega Erwin en zijn plusdochter Noore hebben de hele tocht met mij meegelopen. Onderweg werden we bevoorraad door mijn vrouw en de vriendin van Erwin. We hadden een route uitgestippeld en verschillende punten afgesproken voor het ontbijt, de lunch enzovoort.”

“Op voorhand had ik telkens maximaal 20 kilometer gewandeld, dus dit was een hele prestatie”

Uiteindelijk kon het viertal 17 uur later – zondagavond om 19 uur – hun tocht afronden in Knokke-Heist. “Het was een heel zware tocht. Ikzelf sport niet veel en in de weken voordien ben ik een paar keer gaan trainen door 20 kilometer te wandelen. Verder was ik tot dit weekend nooit geraakt. Maar soms moet je er gewoon voor gaan en niet twijfelen. Het was een hele prestatie om dit af te ronden. Op een bepaald punt is alles pijnlijk: voeten, kuiten, knieën, rug. Ondanks de compeedpleisters zijn er heel wat blaren. Maar de inzamelactie zet de hele tocht even in perspectief. Wij zien een dag af, terwijl er zoveel mensen en kinderen zijn die langer afzien. En voeten herstellen wel.”

Doorzetten voor Estelle

“Het idee van Estelle, ons dochtertje zorgde ervoor dat ik bleef gaan”, vertelt Siegerd openhartig. “De eerste 20 kilometer is het leuk en maak je plezier. Rond de middag arriveerden we bij onze stopplaats in Oostende. Maar daar zaten we nog maar halverwege. Moest dit niet gekoppeld zijn aan een inzamelactie, dan had ik wellicht dan opgegeven. Maar we hadden een doel voor ogen en bleven verder gaan op puur karakter. Vanaf 40 kilometer werd het zwaar. Die laatste kilometers gingen erg traag door de pijn. Het enige dat dan nog telt, is de eindmeet halen.” (Lees verder onder de foto)

“Op een bepaald punt is alles pijnlijk: voeten, kuiten, knieën, rug”, zegt Siegerd.
“Op een bepaald punt is alles pijnlijk: voeten, kuiten, knieën, rug”, zegt Siegerd. © gf

Ondertussen hebben Siegerd en Laurence een zoontje van 16 maanden oud. “Een maand terug was ons zoontje ook even ziek en moesten we naar het ziekenhuis. Dan spelen de gebeurtenissen van twee jaar geleden zich opnieuw af in jouw hoofd zoals een film. Nu maakt hij het terug goed. Hij is een kleine, gelukkige jongen. We mogen onze twee pollekes kussen met hem. We dragen het verlies van Estelle sowieso met ons mee iedere stap. Op de kast staan er enkele mooie foto’s van haar en nog wat speelgoed. We tonen dat nu ook aan hem. Wanneer de tijd rijp is, zullen we beetje bij beetje uitleggen wie Estelle was, ook al zal dat zeer moeilijk zijn.”

Opbrengst Fonds Kadee

De inzamelactie van Siegerd loopt nog tot eind oktober. Het bedrag zal integraal gedoneerd worden aan Fonds Kadee. Dat bestaat al sinds 2014 en probeert om het leed van kinderen en jongeren in het UZ Gent te verlichten door hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zo probeert Fonds Kadee om de afdelingen kindvriendelijk aan te kleden, een natuurtuin in te richten, materiaal te voorzien om te knutselen of verstrooiing te brengen bij pijnlijke procedures of onderzoeken. Ze organiseren ook activiteiten, zoals creanamiddagen, daguitstappen en een vakantieweek voor chronisch zieke kinderen om het verblijf voor de kinderen, ouders en ook broers en zussen wat aangenamer te maken.

Wie Siegerd wil steunen bij zijn inzamelactie kan vrijblijvend een bedrag overschrijven naar dit rekeningnummer: BE47 7380 4428 6380.

“Wie wil kan vrijblijvend een bijdrage doen aan de inzamelactie en een bedrag storten. Iedere euro telt. Zelfs onze crèche is een wafel- en pannenkoekenverkoop begonnen om dat geld te doneren. Op die manier hopen wij samen met jullie hulp ons steentje te kunnen bijdragen om het ziekenhuisverblijf van zovele kinderen met ernstige ziektes en dat van hun ouders toch iets te verzachten. Op vandaag hebben we al een mooi bedrag bij elkaar verzameld, maar het kan altijd nog beter. Eind oktober zullen we bekend maken hoeveel dit initiatief opleverde”

Klaar voor nieuwe uitdaging

Terwijl de ene inzamelactie nog niet is afgerond, zit Siegerd al volop te denken aan een nieuwe. “De molen in mijn hoofd is nu al aan het draaien over wat ik volgend jaar kan doen. Want ik wil hier sowieso een vervolg aanbreien. Je weet wat jouw grenzen zijn en het is altijd een avontuur om die te verleggen. Dus volgend jaar doe ik graag opnieuw een actie”, besluit Siegerd.