Randy schenkt ‘postzegels zonder grenzen’ aan kinderen in ontwikkelingslanden: “Ze komen zelfs aan bod in de lessen op school”
Aan het begin van de coronacrisis besliste Randy Geldhof uit Beernem om zijn volledige postzegelverzameling weg te schenken aan kinderen in ontwikkelingslanden. Een jaar en 250.000 zegels later doet hij een oproep aan anderen om postzegels in te zamelen.
De coronacrisis en het verplicht binnenblijven, was voor Randy Geldhof het ideale moment om zijn verzameling nog eens boven te halen. “Samen met drie anderen heb ik de verzamelingen geordend en geïnventariseerd volgens de recentste officiële Belgische catalogus”, vertelt Randy. “Ik wilde toen ook iets doen voor het goeie doel, liefst voor kinderen. Ik was vroeger zelf ook dolgelukkig als ik postzegels kreeg van mijn oudste broer of mijn vader, nu wil ik er andere kinderen gelukkig mee maken.”
Een jaar lang verdeelde de verzamelaar zijn eigen postzegels én die van anderen in pakjes van 100 stuks. Die enveloppen verzond hij naar ngo’s, ziekenhuizen en scholen in ontwikkelingslanden. “Uiteindelijk krijgt elk kind minstens één envelop in handen, maar soms ook meer. Ik hoor van de mensen ter plaatse dat de kinderen dat enorm appreciëren. In totaal kon ik al 2.500 kinderen gelukkig maken met postzegels.”
Initieel wilde de Beernemnaar de pakketjes meegeven met ngo’s die richting ontwikkelingslanden vertrokken, maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. “De bagage die men op zo’n missies mocht meenemen, moest tot het strikt noodzakelijke beperkt worden. Men kon mij dus niet beloven dat de zegels goed zouden aankomen en dat wilde ik niet riskeren. Ik heb die mensen vervolgens gevraagd me de adressen van ziekenhuizen en scholen te bezorgen.”
Op zolder
Met die adressen ging Geldhof vervolgens aan de slag. Na initieel contact via mail, maakte hij zijn pakketten klaar voor verzending. Naast zijn eigen verzameling van ruim 20.000 zegels, kreeg hij nog eens 230.000 zegels toegestuurd. “Daarmee hebben we het verwachte aantal van 50.000 zegels ruim overtroffen, hé”, lacht de gulle man. “Vorige week mocht ik nog naar Poperinge om een verzameling van 30 albums op te halen. De dame in kwestie las online over mijn actie en belde me meteen op. Het is naar zulke mensen dat ik nu nog op zoek ben!”
Volgens Geldhof hebben heel wat mensen nog postzegels liggen, vaak zonder dat ze het zelf weten. “Vroeger waren postzegels alomtegenwoordig. Er zijn vast heel veel mensen die nog postzegels of hele verzamelingen op zolder hebben liggen, maar dat niet meer weten. Ik wil hen oproepen om de trap naar de zolder nog eens te bestijgen, misschien vinden ze wel iets.”
Educatief materiaal
De postzegelverzamelaar verheugt zich er bovendien op dat de plaatselijke ziekenhuizen en scholen zijn giften voor meer dan amusement gebruiken. “Ik hoor dat mijn zegels daar ook als schoolmateriaal gebruikt worden. Elk exemplaar is uniek en in die landen weten ze vaak niet goed wat postzegels zijn. Digitale communicatie wordt steeds populairder en dat is ook daar het geval. Door hen te leren wat postzegels zijn en waarvoor ze hier gebruikt worden, leren de kinderen ook wat bij. Daarnaast draagt de afbeelding op een postzegel vaak een grotere betekenis. Ik ben dan ook heel tevreden dat mijn giften ook als educatief middel worden gebruikt.”
De meeste kinderen gebruiken Geldhofs giften wel als speeltje. Volgens de Beernemnaar zorgen zijn postzegels voor een leuke sfeer op de speelplaats. “Die kinderen kunnen de postzegels met elkaar ruilen. Het is als het ware een beetje een andere vorm van het ruilen van Pokémonkaarten! Misschien groeien zij straks ook uit tot verzamelaars”, lacht hij.
Aan de hand van deze oproep hoopt Geldhof zijn actie verder te zetten. Zijn arsenaal aan eigen en bezorgde postzegels is namelijk uitgeput. Mensen die postzegels willen doneren, kunnen contact opnemen met Randy Geldhof via 050 79 07 63. “Daarnaast mogen ze de zegels ook naar mij verzenden, of ze gewoon komen afgeven. Ik ben nu een jaar bezig en besef dat ik dat eigenlijk tien jaar geleden al moest doen. Corona bracht mijn actie in een stroomversnelling. Zolang ik gezond blijf, wil ik ermee verdergaan”, besluit Geldhof. De man woont in de Damsestraat 9 in Beernem.
Info: www.postzegelszondergrenzen.be
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier