Phia (19) verkoopt pannenkoeken om haar studies te betalen… “En ik wil ook anderen uit de nood helpen”
De wereld van Phia stond zes maanden geleden op zijn kop. Haar mama overleed onverwachts en plots moest ze haar studiekosten zelf financieren. Ze had geen recht op een studiebijlage, waardoor ze met een creatieve oplossing uit de hoek moest komen: een pannenkoekenverkoop. Een gigantisch succes, want er zijn intussen al meer dan 1.700 pakken pannenkoeken de deur uit.
Phia Dehaene (19) uit Oostende zit op kot in Gent, waar ze de tweede bachelor psychologie volgt. Haar kot, boeken en inschrijvingsgeld betalen was nooit een probleem, tot haar mama zes maanden geleden overleed. “Ik klopte nadien bij heel wat instanties aan voor een studietoelage, maar werd overal geweigerd”, vertelt ze.
“Ik moest dus op zoek naar een alternatief. Samen met enkele vrienden dacht ik na over mijn opties: een brief schrijven naar politici bijvoorbeeld. Al lachend opperde ik toen om pannenkoeken te bakken. Het idee bleef sluimeren en een week later stelde ik het nog eens voor. Al mijn vrienden waren toen heel enthousiast. Vandaag blijkt dat ze toch niet zo serieus waren, maar kom.” (lacht)
Tal van bestellingen
Phia lanceerde een oproep op haar instagrampagina. Wie dat wou, kon bij haar pakjes pannenkoeken kopen. “Ik dacht dat het meer een KSA-verkoop zou worden, maar het is echt helemaal geëxplodeerd”, zegt ze. “Ik had het helemaal niet verwacht. Ik woon in Oostende en zelfs mijn achterbuurvrouw van twee straten verder heeft mijn verhaal gehoord en pannenkoeken besteld… Het is een heel eigen leven beginnen leiden.”
De bestellingen gaan hard: op dinsdag 2 maart stond de teller op 1.700 bestellingen, goed voor 10.000 euro in totaal. Daar moeten nog de kosten voor de pannenkoeken af, maar sowieso blijft er een heel mooi bedrag over. “Het is echt gek hoeveel berichten ik krijg”, gaat Phia verder. “Duizenden berichten van mensen met tips, heel veel werkaanbiedingen ook… Ik ontvang ook veel vrije bijdrages, van mensen die geen pannenkoeken willen maar die toch iets storten. Vaak zijn het mensen die ook in mijn situatie hebben gezeten en nu wel de centen kunnen missen. Mensen vragen me waarom ik geen crowdfunding organiseer, maar ik verkoop liever iets dan gewoon om geld te vragen.”
Bureaucratie
Door haar oproep kwam Phia in contact met studenten die in hetzelfde schuitje zitten. “Mensen die net als ik geen recht hebben op een studietoelage. Heel die bureaucratie daarrond is zó frustrerend. Al dat papierwerk en die wachtlijsten… Voor veel mensen is er dan ook een drempel om naar die instanties te stappen, want je moet er telkens opnieuw je verhaal helemaal vertellen.”
“Het zou niet mogen zijn dat je als student al je spaargeld moet opgebruiken enkel en alleen om te kúnnen studeren”, legt Phia uit. “Ik wil ook graag af van het stereotiepe beeld van de arme student . Iedereen kan in een moeilijke situatie belanden. Dat studenten per se arm zouden zijn, klopt dus niet. Gelukkig kan ik wel met mijn vrienden hierover praten. Er rust geen taboe op geldzaken bij ons. Ik merk wel dat er veel studenten zijn die zich hierover schamen. Dat vind ik jammer, dat zou niet zo mogen zijn. Je studie niet kunnen betalen, brengt ook heel wat stress met zich mee. Vele studenten werkten in de horeca en zijn nu ook die bron van inkomsten kwijt. Het is niet gemakkelijk, zeker niet in coronatijden.”
Door de actie van Phia contacteerden verschillende instanties haar om de studietoelage opnieuw te bekijken. “Plots was het dan wél mogelijk… Ik heb wel even getwijfeld, maar heb besloten dat ik hun aanbod waarschijnlijk toch zal accepteren. De centen wil ik dan graag gebruiken om andere studenten uit de nood te helpen en aan een goed doel te schenken. Het is eigenlijk gestart als een ietwat egoïstische actie, maar is nu heel altruïstisch geworden”, lacht Phia. De actie loopt nog tot maandag 8 maart. Pannenkoeken bakken, zal niet lukken in de kotkeuken van Phia, daarom schakelt ze de hulp in van een fabriek. “Daarna beginnen we met rondrijden door heel Vlaanderen”, geeft ze nog mee.
Een pakje van 600 gram (tien pannenkoeken) kost vier euro, voor drie pakjes betaal je tien euro. Bestellen kan via 0496 75 93 85, of via @phia.dehaene op Instagram.
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier