Scholieren niet langer in de klasrij
De Centrum- en Sint-Jozefsschool in Ingelmunster schaffen dit schooljaar de klasrij af. Vanaf nu moeten scholieren niet langer op de leerkracht wachten, maar trekken ze op eigen houtje naar hun klas. “Op die manier kunnen we efficiënter werken én vermijden we kleine ruzies en pesterijtjes in de klasrijen”, argumenteert directeur Jo Windels.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school. p>
Bij het belsignaal op de speelplaats in stilte en alle rust wachten op de leerkracht en gedisciplineerd naar de klas stappen: het tafereel behoort al decennialang tot het standaardbeeld van de lagere en middelbare scholen in Vlaanderen.
Toch stellen alsmaar meer scholen deze gang van zaken in vraag. In onze regio hebben de basisschool Sint-Vincentius in Lendelede en Heilige Familie op de Bosmolens de klasrij al afgeschaft en dit schooljaar volgen de Centrum- en Sint-Jozefsschool hetzelfde voorbeeld.
In beide Ingelmunsterse scholen, die samen onder de koepel van de vzw Opvoeding en Onderwijs Scholengemeenschap De Zorg opereren en ongeveer 350 kleuters en scholieren herbergen, zal de klasrij niet langer een vertrouwd beeld zijn.
“Vanaf nu werken we met een dubbel belsignaal”, zegt directeur Jo Windels. “Bij het eerste signaal weten de kinderen dat ze richting klaslokaal moeten trekken, het tweede belsignaal luidt de start van de lessen in. Tussen beide signalen zullen drie tot vier minuten steken, zodat iedereen voldoende tijd heeft om naar de klas te stappen.”
Door de klasrij naar het verleden te bannen, willen de scholen in eerste instantie efficiënter werken. “Wanneer de leerkracht zijn of haar klas op de speelplaats moet afhalen, duurt het al snel tien minuten vooraleer iedereen op zijn plaats in de klas zit en de lessen effectief kunnen starten. Door de leerlingen zelf naar de klas te laten stappen, wordt deze tijdspanne fel ingekort en is er meer tijd beschikbaar om les te geven.”
“Wachten in de rij kan de basis zijn voor ruzies en pesterijen”
Daarnaast zal het zelf naar de klas stappen de leerlingen ook zelfstandiger maken. “Dit past volledig in de huidige tijdsgeest”, vindt directeur Windels. “We worden de derde school binnen de scholengemeenschap De Zorg die deze beslissing neemt. In de basisschool Sint-Vincentius in Lendelede en in de Heilige Familie op de Bosmolens in Izegem blijkt trouwens dat het systeem werkt.”
Vrijdagochtend 1 september zullen de kinderen wél nog in een klasrij moeten verzamelen. “Maar dat wordt meteen de allerlaatste keer. In alle klassen zal het nieuwe systeem uitgelegd worden en daarna zullen we de rij laten verdwijnen. Tegen 1 oktober moet het nieuwe systeem volledig op punt staan.”
Iedereen enthousiast
Het verdwijnen van de klasrij betekent niet dat er geen toezicht op de speelplaats meer gehouden zal worden. “Er zal telkens een leerkracht op de speelplaats aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. En leerlingen die zich niet aan de gemaakte afspraken houden, moeten op een bepaald punt op de speelplaats verzamelen en worden dan naar hun klas begeleid.”
Het doel is om alle kinderen op beide scholen dit systeem te laten gebruiken. “Dus ook de peuters en kleuters”, zegt Jo Windels. “Bij de peuterklas gebruiken we nu al de zogenaamde ‘zachte landing’, waarbij ouders hun kinderen in de klas zelf afzetten.”
Met het afschaffen van de wachtrij wil de school ook de kleine ruzies en pesterijtjes van de speelplaats bannen. “Het is algemeen geweten dat even moeten wachten in een rij de oorzaak kan vormen voor kleine ergernissen en gekissebis. En die kunnen dan weer de basis vormen voor grotere ruzies en pestgedrag op de speelplaats. Door de kwestie aan de bodem aan te pakken, willen we meteen de angel uit dergelijke situaties halen.”
Volgens directeur Jo Windels reageert het 47-koppige team van beide scholen enthousiast op de plannen. “Iedereen – van leerkrachten tot ondersteunend personeel – staat achter het afschaffen van de klasrij. Net daarom zijn we ervan overtuigd dat dit nieuwe systeem succes zal boeken.”
Weer naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier