Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap krijgt er een nieuwe secundaire school bij in de Brugse binnenstad : Stamina in de Jeruzalemstraat start op 1 september met 40 leerlingen en selecteert naar eigen zeggen de beste ingrediënten uit de pedagogische methodes die de voorbije jaren hun kracht bewezen hebben. Ouders kampeerden drie dagen voor de schoolpoort om hun kinderen te kunnen inschrijven.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school. p>
Stamina, met als directrice Caroline Devriendt, maakt deel uit van de GO ! scholengroep Impact, die 40 scholen en 8.500 leerlingen groepeert tussen Knokke, De Haan, Torhout en Brugge. “In de Brugse binnenstad gaat het om een kleine 1.300 leerlingen”, zegt algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde. De leerlingen carrosserie, schilderen, bouw en hout verhuizen van de site in de Jakobinessenstraat naar een nieuwbouw van het KTA in de Rijselstraat in Sint-Michiels. Want het domein in de binnenstad werd verkocht aan de Stad, die er een tentoonstellingshal van wil maken.
Opmerkelijke stijging
Volgens Wim Van Kerckvoorde zullen de gemeenschapsscholen in de Brugse binnenstad meer leerlingen hebben dan vorig schooljaar. “We merken een toename op van de inschrijvingen in de Middenschool (van 192 naar 220) en het Atheneum (van 336 naar 360).”
“Dat is opmerkelijk, want veel scholen in het stadscentrum – over alle netten heen – verliezen leerlingen omwille van de denataliteit. We hebben hierover een studie gemaakt. Tussen 2006 en 2016 is het aantal potentiële leerlingen voor het secundair onderwijs in Brugge met 2.800 leerlingen gedaald. De impact deed zich voor 76% voor in de Brugse binnenstad.”
In tien jaar is het aantal potentiële secundaire leerlingen in Brugge met 2.800 gedaald
Rond het station
“Opvallend is wel dat de meeste secundaire scholen die technisch en beroepsonderwijs aanbieden zich bijna allemaal rond het station en buiten het centrum bevinden. Ik denk o.a. aan het KTA met zijn 1.700 leerlingen. Die scholen rekruteren in heel Vlaanderen, de nabijheid van het station is een troef voor de bereikbaarheid.”
“Basisscholen daarentegen lokken veelal leerlingen uit de nabije omgeving. De Springplank (175 kleuters en 260 leerlingen) en Basisschool Brugge Centrum (83 kleuters en 112 leerlingen) doen het goed.”
Infrastructuur
“Wat mij meer zorgen baart, is het feit dat vele oudere schoolgebouwen niet aangepast zijn aan het inclusief onderwijs. We moeten o.a. liften voorzien voor leerlingen met een handicap. Naast allerlei kosten inzake veiligheid vormt dit een zware financiële dobber”, besluit Wim Van Kerckvoorde. Hij wijst tenslotte ook op het succes van De Passer in Sint-Michiels, die komend schooljaar opnieuw vol zit met 135 autistische leerlingen.
Weer naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier