Campus De Bonte Specht met volledige eerste graad

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Verleden jaar is op de Freinetcampus De Bonte Specht gestart met een eerste jaar secundair onderwijs en dit jaar wordt ook het tweede jaar georganiseerd. Zo kan van het kleuteronderwijs tot en met de eerste graad secundair onderwijs Freinetonderwijs gevolgd worden in Roeselare. Maar met De Wissel start ook een ander uniek project in het GO!-onderwijs.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

“Iedereen bij ons is bijzonder trots dat wij naast een volledige kleuter- en lagere cyclus Freinetonderwijs nu ook de volledige eerste graad secundair hebben uitgerold op dezelfde campus”, begint directeur Conny Wallyn. “Dat maakt ons toch wel uniek in het Roeselaarse onderwijslandschap. Zowel ikzelf als coördinator Bieke Casteleyn beseffen dat we dit secundair project groeikansen moeten geven, maar iedereen bij ons is overtuigd van de meerwaarde voor de leerlingen.”

“Verleden schooljaar hadden we in het eerste middelbaar zeven leerlingen die de overstap van de lagere school hebben gemaakt en deze leerlingen zetten ook de stap naar het tweede jaar. Enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar hebben we al tien leerlingen in het eerste middelbaar ingeschreven, dus dat is ook al een mooi begin .”

“Dit tweede middelbaar betekent ook het eindjaar Freinetonderwijs in Roeselare. Vanaf het derde jaar zijn er zo veel specifieke richtingen en afdelingen dat we onze leerlingen, die dan al 14 zijn, zelf laten kiezen om hun talenten verder te ontplooien .”

De Wissel

“Ik ben ook directeur van kleuter- en basisschool Ring en daar pakken we vanaf dit jaar ook uit met een uniek project De Wissel. Er komt een verregaande samenwerking met het MPI Sterrebos en we hebben een deel van hun vestigingsplaats buitengewoon onderwijs ingebed in de basisschool Ring. Er komt een samenwerking waarbij we leerlingen met partiële leerstoornissen zo goed mogelijk begeleiden en laten samen leren en leven met andere leerlingen zodat ze na twee jaar de stap kunnen zetten naar het gewone onderwijs.”

“We zullen samen eten, spelen, zingen, sporten, lezen en wiskunde studeren op aangepast niveau. Samen met mijn collega Ann Hovaert van MPI Sterrebos geloven we rotsvast in de slaagkansen van dit unieke project in Vlaanderen”, klinkt het tot slot.