Onze man neusde rond bij onze Zuiderburen: Dure PCR-tests? Over de Franse grens kan het sneller én gratis
PCR-testen worden de onmisbare sleutels tot de vrijheid deze zomer. Zowat ieder vakantieland vraagt een negatieve test bij aankomst. In België is men volop bezig met het opkrikken van de testcapaciteit, in de hoop de toestroom aan te kunnen. In Frankrijk gaat er helemaal anders aan toe. Daar kun je je als Belg, met slechts enkele klikken, laten testen. Gratis.
Wie tijdens de vakantie richting zon, zee en buitenland trekt kijkt aan tegen het ondertussen beruchte ‘staafje in de neus’. De ‘PCR-test’ groeide de afgelopen maanden uit tot hét wapen bij voorkeur in de strijd tegen het coronavirus. De tests moesten clusters identificeren en -vooral- veel controleren. Een negatieve test is, voor wie beide vaccins nog niet kreeg, de enige manier om zorgeloos en zonder beperkingen de grens over te kunnen trekken. De Belgische testcentra zetten zich schrap voor de tsunami aan tests die ze te verwerken zullen krijgen. En nu de vraag groter wordt, stijgen ook de prijzen gestaag. Wie zich wil laten testen en zijn gratis sessie al heeft opgebruikt, kan tot wel 100 euro aangerekend worden. Gezinnen die op die manier op reis vertrekken, kijken zo meteen tegen een aanzienlijk prijskaartje.En dat doet wat met het reisbudget.
Efficiënt netwerk met 80 locaties
In Frankrijk kozen ze voor een andere strategie. Daar loopt hun vaccinatiecampagne wat achter op België maar hebben ze, sinds het begin van de pandemie, hard ingezet op massatests. Zowat iedere persoon van Franse nationaliteit kreeg ondertussen al, of die nu ging reizen of niet, een staafje in de neus geduwd. Het resulteerde in een indrukwekkend en vooral uiterst efficiënt netwerk van testcentra die 7dagen op 7 aan de slag zijn. “Voor ons laboratorium alleen hebben we een 80-tal locaties, verspreid over le Hauts-de-France, dat zowel de departementen Nord en Pas-De-Calais omschrijft. Die plaatsen zijn meestal gekoppeld aan gemeentehuizen dus zijn allemaal vlot bereikbaar.”
Anne-Charlotte Billet, die als woordvoerder de Biopath groep vertegenwoordigd, schuift meteen enkele indrukwekkende cijfers naar voren. “Onze groep alleen kan tot 30.000 tests per dag verwerken. Overal zijn gediplomeerde verpleegsters aan de slag, vaak mensen die ook al in dienst van de gemeente werkten. De tests die worden afgenomen worden permanent opgehaald en meestal kunnen mensen binnen de paar uren reeds hun resultaat online raadplegen. Wij maken geen onderscheid en verwerken iedere aanvraag meteen, of je nu in België of Frankrijk woont. Het volstaat om online een afspraak vast te leggen en je komt langs. We hebben geen identiteitskaart nodig en in slechts enkele minuten ben je opnieuw buiten. Onze testen zijn volledig gratis, voor iedereen.”
We verwerken iedere aanvraag meteen, of je nu in België of Frankrijk woont
– Anne-Charlotte Billet (Woordvoerder Biopath)
Wat dan met de positieve tests? Hoe gaat een Franse instelling hiermee om wanneer een Belg positief test? “Dagelijks sturen wij alle gegevens door naar de mutualiteiten maar wat ze op hun beurt met die data doen is mij onbekend” sluit Anne-Charlotte af. “Het spreekt voor zich dat, wie positief test, zich meteen in afzondering moet plaatsen. Wij zijn natuurlijk niet de politie en kunnen onmogelijk gaan controleren wie al dan niet zijn isolatie respecteert.”
Sneltempo
We namen de proef op de som en boekten via de website https://covid.biopath.fr/ een afspraak. Als testcentrum kozen we voor Wervicq-Sud, de Franse buren van het West-Vlaamse Wervik. Onder een stralende zon plaatsten we onze wagen op de gratis parking en gingen we in de wachtrij staan. Dat het Frankrijk menens is bleek al snel aan het tempo waarmee de rij almaar korter werd. De vriendelijke verpleegster maakte duidelijk dat ze ons met een uiterst aangename stem wegwijs ging maken in het proces maar dat ze niet meteen tijd had om te praten. Een bankkaart of contant geld zijn helemaal niet nodig, alles wordt door de overheid geregeld. Enkele uren later kregen we online het verlossende signaal te lezen: negatief.
(CL)
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier