Fred Verhaeghe verkoopt bloemenbox voor ongeneeslijk zieke vrouw: “Liefde houdt ons overeind”

Fred Verhaeghe en Hadewijck De Volder: "Mijn vrouw was 28 jaar verpleegster en heeft nu zelf hulp nodig. Dat is hard." (foto Joke Couvreur)
Bert Vanden Berghe

Fred Verhaeghe (59) staat doorgaans voor de klas, al is de zorg voor zijn zieke vrouw ook stilaan een fulltime job geworden. Voor het derde jaar op rij wil de Waregemnaar geld inzamelen voor onderzoek naar neurologische ziektes en in één beweging ook aandacht vragen voor MSA, de ziekte waar zijn vrouw Hadewijck De Volder (57) aan lijdt. Een verhaal over moed, doorzetting en liefde.

“Eigenlijk kan je het vergelijken met bloemen in de tuin waarvan de wortels afsterven. Dan mag je nog het zuiverste water gaan zoeken aan de andere kant van de wereld, of de duurste meststof kopen, die bloemen zullen toch nooit echt meer bloeien.”

De beeldspraak van Fred Verhaeghe is brutaal eerlijk, maar de realiteit is dan ook keihard. Vijf jaar geleden kreeg zijn vrouw Hadewijck De Volder de snoeiharde diagnose: MSA of meervoudige systeematrofie, een zeldzame degeneratieve neurologische ziekte. Concreet sterven cellen af in bepaalde zones van de hersenen, waardoor onder meer de motoriek en andere automatische functies van het lichaam worden aangetast. Hadewijck is afhankelijk van een rolstoel en ziet langzaam maar zeker bepaalde functies van haar lichaam afnemen.

Foute diagnose

“Bijna 1 op de 2 wordt op latere leeftijd geconfronteerd met neurologische ziektes, van Alzheimer tot Parkinson en dementie”, weet haar echtgenoot. “En toch is er nog altijd weinig over geweten en naar mijn aanvoelen nog te weinig aandacht voor. De medische sector verwart het ziektebeeld ook heel vaak met Parkinson. Vaak valt de correcte diagnose pas een pak later, terwijl een juiste opvolging net heel belangrijk is bij MSA.”

Fred is zelfstandig florist en geeft bloemsierkunst aan het PTI in Kortrijk. Om aandacht te vragen voor de ziektes verkoopt Fred al twee jaar op rij boeketten. Daarmee zamelde hij al bijna 25.000 euro in voor onderzoek. “Al die boeketten maken, was bijzonder arbeidsintensief, dus dacht ik na om iets efficiënter te werken. Het resultaat was de bloemenbox, die ik met een knipoog naar de maaltijdboxen van Hello Fresh dan maar Hello Fred doopte. Daarin vind je alles om zelf je boeket samen te stellen, met een online filmpje als hulp. De actie wordt ondersteund door minister Jan Jambon, die peter is van de MSA-vereniging en ook heel wat bekende koppen van Niels Destadsbader tot Willy Naessens schreven een ondersteunend tekstje dat in een folder werd gegoten.

Gebroken dromen

Net als zijn vrouw is Fred bijzonder strijdvaardig. Al is dat niet simpel. “Mijn vrouw was 28 jaar verpleegster en heeft nu zelf hulp nodig. Dat is hard. Ik sta zelf op een paar jaar van mijn pensioen, maar genieten zit er niet meer in. Eigenlijk leiden wij een gebroken leven met gebroken dromen.”

Fred stelt het ook onomwonden dat het proces van zijn vrouw er eentje is van afscheid nemen. “Al heeft ze ook zelf aangegeven dat ze niet tot het allerlaatste wil gaan. De bedoeling is dat we haar leven zo waardig mogelijk houden.” Dat doet hij niet alleen, hij krijgt hulp van onder meer een verpleegkundige en een kinesiste. Hun woning is intussen helemaal aangepast en er werd zelfs een nieuw sanitair blok gebouwd.

Maar er zijn gelukkig ook heel wat lichtpuntjes. De steun van de vele mensen, en vooral die van hun vier kinderen Ruben, Willem, Fien en Floor, met ook de kleinkinderen. Onlangs mochten ze nog een tweeling verwelkomen in de familie en er is nog een nieuwe spruit op komst. “Het is een kloteziekte, maar liefde houdt ons overeind. Eerlijk, we zouden elke dag kunnen opstaan en huilen, maar we proberen overal het positieve in te zien. We hebben gelukkig ook nog veel leute. We staan hier samen voor en we gaan hier ook samen voor.”

Zelf houdt Fred zich naar eigen zeggen ook recht met het lesgeven en zijn inzet voor de Waterhoekfeesten.

Corona

Medisch kwetsbaar zijn is in deze coronatijden allerminst een sinecure. “We moeten er alles aan doen om dat virus hier buiten te houden. Voor mij is dat niet simpel, omdat ik les geef en in principe een risico kan lopen. Maar ik probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn. Met de kinderen hebben we goede afspraken. Zij blijven komen. Als dat zou wegvallen, dan zou mijn vrouw heel snel achteruitgaan, vrees ik. Hadewijck geniet ervan als iemand eens een bezoekje komt brengen aan het raam, maar ik merk ook steeds vaker hoe vermoeiend het voor haar is om een gesprek te volgen. En toch bloeit ze open van elk gesprekje of bemoedigend woord. Dat houdt ons allemaal staande. Zelfs al weet je dat het een kwestie van tijd wordt…”

Met de bloemenbox steun je het onderzoek naar MSA en andere neurologische ziektes. Per doos gaat er 15 euro naar het onderzoek. De Hello Fred-box kost 30 euro en kan je bestellen door het bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE27 8801 6660 0173, met vermelding van je naam en de dag waarop je de box komt afhalen. Dat kan op zaterdag 14, zondag 15 en woensdag 18 november ten huize Fred in de Kruiskesstraat 88 in Waregem. Dan organiseert Fred immers een heuse bloemendrive-in, uiteraard helemaal coronaveilig. “Ik hoop het minstens even goed te doen als vorig jaar qua verkoop. Die verloopt goed, maar elk boeket is een stap dichter in het onderzoek naar een oplossing. Nu bestaan er geen geneesmiddelen of is er geen oplossing. We kunnen alleen maar hopen dat die er ooit komt.”