Amper 3,4 miljoen bezoekers in Brugge het voorbije jaar
Het voorbije jaar werden amper 3,4 miljoen bezoekers geteld in het historisch centrum van Brugge. Een nooit eerder gezien dieptepunt. Ter vergelijking: in 2019 waren er 7,9 miljoen toeristen en in topjaar 2018 waren er 8,3 miljoen bezoekers.
Op basis van mobiele telefoondata hanteert Brugge een toeristische barometer. Het Venetië van het Noorden sloot zijn toeristisch rampjaar af met een enorme daling van de dagrecreanten (-33%), de dagtoeristen (-60%) en de verblijfstoeristen (-65%). In absolute cijfers betekent dit dat Brugge in 2020 790.000 dagrecreanten (shoppers uit de 17 omliggende gemeenten), 2,3 miljoen dagtoeristen en 355.000 verblijfstoeristen over de vloer kreeg.
Toerismeschepen Philip Pierins ziet nog één lichtpuntje: “Al bij al hebben onze campagnes in de zomermaanden gescoord bij de Belgen, toen reizen in het binnenland gepromoot werd. Daardoor daalde het aantal binnenlandse toeristen maar met 38%, terwijl het aantal buitenlandse bezoekers verminderde met 80%.”
Omzet
De impact van corona vertaalt zich volgens burgemeester Dirk De fauw ook economisch: “In 2019 was het toerisme in Brugge goed voor een omzet van 649 miljoen euro. Drie kwart van dat bedrag, 480 miljoen euro, werd besteed aan logies, restaurants, cafés en shopping. In 2020 daalde die omzet met zo’n 66%.”
Toeristen besteedden in 2019 zo’n 220 miljoen euro in cafés en restaurants, vorig jaar amper 73,8 miljoen euro. “Niet alleen de souvenirswinkels, maar ook kledingzaken hebben toeristen nodig om te overleven. De toeristische omzet van de handelszaken in de Brugse binnenstad zakte met meer dan 100 miljoen euro : van 166 naar 60 miljoen euro.”
Ter info : een dagtoerist geeft gemiddeld 74,5 euro uit in Brugge, een verblijfstoerist 145 euro.
Herstel
Toerismemanager Dieter Dewulf verwacht dat het internationaal toerisme in Brugge zich pas tegen 2024 volledig terug hersteld zal hebben. Philip Pierins is optimischer: “Met het vooruitzicht op een vaccin hopen we dit jaar al op een gedeeltelijke heropleving. We mikken vooral op de Belgen en op de inwoners van onze buurlanden. 15% van de verblijfstoeristen zijn Belgen, 60% is afkomstig uit de ons omringende landen.”
Dirk De fauw wijst erop dat de toestand snel kan veranderen: “Na de eerste lockdown stegen de cijfers de voorbije zomer snel. In juli bijvoorbeeld kwamen er toch al 471.000 bezoekers naar Brugge.”
Volgens bedrijvengids Graydon zit 7% van de 95 Brugse hoteliers momenteel in slechte papieren. De helft heeft geen financiële problemen door covid-19. “Het gekke is dat zelfs in volle coronacrisis vastgoedmakelaars vragen om hotels te mogen maken van leegstaande panden. De ene zijn dood is de andere zijn brood, dat geldt blijkbaar in de toeristische sector”, aldus Dirk De fauw en Philip Pierins.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier