Alle cijfers stijgen, en toch is deze herfstgolf anders: hoe ernstig is de vierde golf in West-Vlaanderen?

© belga
Olaf Verhaeghe

De vierde coronagolf deze herfst oogt helemaal anders dan die van oktober en november vorig jaar. Niet alleen liggen er minder coronapatiënten in de ziekenhuizen, ze komen er ook een stuk minder snel bij. Met dank aan de massale vaccinatie in West-Vlaanderen.

De mondmaskers zijn terug van heel even weggeweest, we hebben de covidpas nodig op café en restaurant en thuiswerk wordt opnieuw sterk aanbevolen. De maatregelen die het Overlegcomité dinsdag aankondigde, moeten de herfstgolf aan corona-infecties en vooral ziekenhuisopnames zo vroeg mogelijk keren. De vierde golf vandaag doet velen denken aan de tweede, die van oktober en november vorig jaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

1. Lager begonnen, veel tragere stijging

Op 1 oktober 2020 lag het gemiddeld aantal besmettingen in West-Vlaanderen op 106 nieuwe gevallen per dag. Maar op amper 28 dagen tijd steeg dat cijfer naar een piek van maar liefst 1.235 dagelijkse besmettingen. Een stijging van ruim 1.000 procent op vier weken tijd. Op 1 oktober had West-Vlaanderen een gemiddelde van 88 nieuwe besmettingen per dag. Lager dan vorig jaar dus.

Maar belangrijker: de stijging gaat ook een stuk minder snel. De meest recente cijfers van Sciensano geven een gemiddelde van 637 nieuwe bevestigde gevallen. Sinds 1 oktober is dat een stijging van maar626 procent. De vierde besmettingsgolf rolt dus een stuk trager dan de tweede. Het aantal uitgevoerde testen per 100.000 inwoners verschilt amper met een jaar geleden, maar de positiviteitsratio (aantal positieve tests ten opzichte van het totaal, red.) ligt vandaag de helft lager dan toen. Nog een verschil: vorig jaar kleurden 63 West-Vlaamse gemeenten donkerrood op de coronakaart, op dezelfde dag dit jaar 42.

2. 82 % gevaccineerd, behalve de kinderen

Het vaccin is natuurlijk een belangrijke gamechanger. In oktober 2020 moest het prikken nog worden voorbereid, vandaag is 82,53 procent van alle West-Vlamingen volledig gevaccineerd, het hoogste cijfer van alle provincies. Dat die vaccinatie werkt, bewijzen niet alleen de ziekenhuiscijfers (zie punt 3) maar ook de cijfers over welke leeftijden besmet raken.

Vorig jaar waren de 0- tot 9-jarigen goed voor 1,76 procent van de besmettingen in oktober, dit jaar stijgt hun aandeel naar 15,21 procent. Bij de 10- tot 19-jarigen stijgt dat cijfer van 8,94 naar 12,81 procent. Bij de twintigers, veertigers, vijftigers en zestigers zien we dan weer (veel) lagere aandelen. De dertigers - vaak de ouders van de niet-gevaccineerde kinderen - zitten ongeveer op hetzelfde cijfer als vorig jaar.

3. Ziekenhuisopnames volgen minder snel

Meer dan de besmettingen zijn de ziekenhuisopnames de belangrijkste graadmeter. Het gemiddelde voor West-Vlaanderen lag donderdag op 19 nieuwe opnames per dag, net geen verdubbeling met een week eerder. Maar op 27 oktober vorig jaar lag dat cijfer op 50 nieuwe opnames per dag, ruim 2,5 keer hoger als vandaag dus. Tot begin november 2020 steeg het aantal ziekenhuisopnames bovendien ver door, tot een piek van 84 per dag. Ook nu zal het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt nog wat stijgen, maar de snelheid waarmee dat gebeurt ligt wel vijf keer lager.

4. Minder mensen op intensieve zorgen

Donderdag lagen 159 mensen met een coronabesmetting in een West-Vlaams ziekenhuis. De totale bezetting vorig jaar lag bijna drie keer zo hoog: toen waren er 465 bedden bezet door coronapatiënten. Op de diensten intensieve zorgen in West-Vlaanderen is het verschil nog groter. Op 27 oktober 2020 lagen daar 68 patiënten, op 31 oktober waren dat er zelfs al 108, bijna de helft van de totaalcapaciteit in West-Vlaanderen. Donderdag waren er in totaal 19 patiënten opgenomen op intensieve zorgen, 8,5 procent van het aantal IZ-bedden in onze provincie. Het aantal patiënten op IZ stijgt bovendien maar heel licht de jongste dagen.

5. Strenge lockdown 2.0 stond voor de deur

De tweede coronagolf kwam er in 2020 ondanks een pakket aan strikte maatregelen. Zo was het aantal knuffelcontacten beperkt tot 1, gold er een beperking op het aantal personen dat je thuis mocht ontvangen en was er buiten een samenscholingsverbod voor meer dan vier mensen. Midden oktober ging ook de horeca en pretparken dicht, werd alle amateursport opgeschort en was er een nachtklok van kracht.

Op 30 oktober 2020 werd zelfs deverstrengde lockdown aangekondigd met onder meer verdere beperkingen op het aantal sociale contacten, de sluiting van alle niet-essentiële winkels en contactberoepen, verplicht telewerk en de terugkeer naar afstandsonderwijs en een afraden van buitenlandse reizen.Tot voor het Overlegcomité van dinsdag waren er in Vlaanderen geen beperkingen, op het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer, bij contactberoepen en in zorginstellingen en het gebruik van het Covid Safe Ticket op evenementen na.