Wervikse Jeugdraad blikt met dubbel gevoel terug op jongerendebat: “Jammer van geroezemoes”

Rémi Bruggeman, Robbe Verschuere, Aico Van de Moortele en Pauline Terryn (v.l.n.r.) verzorgden de avond. Yentl Serroen staat niet op de foto. (Foto Kristof Desmet)
Redactie KW

Op 27 september organiseerden JH BeePee en de Jeugdraad een zeer geslaagd jongerendebat in JH BeePee. Aileen Feys (Vooruit), Mathias Bruggeman (Team 2030), Meinert Vanneste (CD&V), Jari Denorme (N-VA) en Sarah T’Joens (Vlaams Belang) gingen op een volwassen manier in debat en het volledige jeugdhuis was gevuld. Toch blijft de organisatie met een dubbel gevoel achter.

In het Wervikse JH BeePee organiseerde de Jeugdraad, samen met het jeugdhuis, een geslaagd jongerendebat op vrijdag 27 september. De hoogdagen van de ‘BeePee’ werden nog eens herleefd, want het was – zoals we dat in de volksmond zeggen – kotje vol. Een mooi laatste jongerendebat in de Donkerstraat dus, gezien er een verhuis gepland is naar de nieuwe stadshal die er tegen 2027 zou komen.

Spontane ontmoetingen

Elke Wervikse partij stuurde een jonge kandidaat op het grote publiek af. Aileen Feys (Vooruit), Mathias Bruggeman (Team 2030), Meinert Vanneste (CD&V), Jari Denorme (N-VA) en Sarah T’Joens (Vlaams Belang) keken elkaar in de ogen, onder toezicht van moderator en KW-reporter Rémi Bruggeman. Vrijwilligers van de vijf partijen namen een shift over aan de bar, wat voor spontane ontmoetingen tussen jongeren en politici zorgde.

We kregen een debat op maat van de jongeren, met (fiets)veiligheid, een levendig Wervik voor jongeren en de betrekking van nieuwkomers in het verenigingsleven als grotere thema’s. Na de eerste ronde kwamen er enkele vragen vanuit het publiek en deden de vijf kandidaten ten slotte een belofte aan de Wervikse jeugd.

Voor en na het debat kon er gestemd worden. Team2030 bleek zowel voor als na het debat als winnaar uit de bus te komen. CD&V was de sterkste stijger: van 7 % naar 21 %. Let op! Deze cijfers dienen sterk genuanceerd te worden. Bij een vraag van de moderator bleek slechts 20 à 30 % van de aanwezigen niet aangesloten te zijn bij een politieke partij. Het aantal aanwezigen wordt geschat op iets meer dan honderd kijklustigen. Dertig daarvan waren jongeren.

Aileen Feys, Mathias Bruggeman, Meinert Vanneste, Jari Denorme, Sarah T'Joens en Rémi Bruggeman tijdens het debat. (gf)
Aileen Feys, Mathias Bruggeman, Meinert Vanneste, Jari Denorme, Sarah T’Joens en Rémi Bruggeman tijdens het debat. (gf)

Dubbel gevoel

“Wat nog het belangrijkste cijfer van al was, is dat het aantal onbesliste jongeren van 12 % naar 1 % zakte na het debat”, is de organisatie positief. Ondervoorzitter van de Jeugdraad Robbe Verschuere, bestuursleden van de Jeugdraad Aico Van de Moortele en Yentl Serroen, voorzitster van JH BeePee Pauline Terryn en moderator Rémi Bruggeman zetten immers samen hun schouders onder het evenement.

“Er was ook veel jeugd aanwezig, samen met de supporters van de lokale partijen. Het is leuk om nog eens zoveel volk en zo’n divers publiek te hebben in het jeugdhuis. De verschillende meningen zijn gehoord en er is op een volwassen manier gedebatteerd.”

Toch was er één valse noot merkbaar doorheen de avond. “We hebben wel van veel jeugd gehoord dat er frustraties waren om het geroezemoes in het publiek, tijdens het debat. Blijkbaar waren het vooral de lokale politici of supporters ervan die de avond zelf de gang van zaken becommentarieerden.”