Geschorste burgemeester Ward Vergote wordt niet vervangen op lijst van Visie Moorslede: “Toch vol vertrouwen voor verkiezingen”

Ward Vergote investeerde al in verkiezingsdrukwerk, maar is door zijn veroordeling niet verkiesbaar. © JS/collage KW
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Gewezen burgemeester Ward Vergote zal op de lijst van Visie voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober niet worden vervangen. Het hoofdbureau nam die beslissing donderdag. “We zijn echter strijdvaardig om de verkiezingen met veel vertrouwen tegemoet te gaan”, zegt lijsttrekker Nessim Ben Driss. “We blijven ervan overtuigd dat onze lijst weerbaar en sterk genoeg is om een mooi resultaat neer te zetten.”

“Met grote verwondering moesten we deze week aanhoren dat de lijstduwersplaats van Ward Vergote in vraag werd gesteld. Gepaard hieraan diende de voorzitter van het hoofdbureau van de gemeente Moorslede (advocaat Sara Bekaert uit Dadizele, red.) extra informatie inwinnen bij de rechtbank van Kortrijk.”

Andere interpretatie

Wegens belangenvermenging bij de aankoop van landbouwgrond in de Millesteenstraat in Dadizele werd Vergote er eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met uitstel. “We waren er binnen ons bestuur van overtuigd dat gezien Ward zijn politieke rechten niet werden ontnomen, hij zo kon deelnemen aan de verkiezingen. De wetgever interpreteert dit anders. In de het vonnis van de correctionele rechtbank Kortrijk stond duidelijk: ‘Het openbaar ministerie heeft niet gevorderd om Ward Vergote te ontzetten uit het recht om openbare ambten, bedieningen of betrekkingen te vervullen. Of deze veroordeling gevolgen heeft voor het huidige en/of toekomstige functioneren van Ward Vergote, moet beoordeeld worden door de democratische instellingen van de gemeente Moorslede en door het electorale proces!’

Tegenstrijdigheid?

“Het kiesdecreet spreekt namelijk anders, in het artikel 58. De wetgeving dient gerespecteerd te worden. We stellen ons echter wel de vraag hoe men dan nog het mandaat van gemeenteraadslid kan uitoefenen, maar zich wel niet verkiesbaar mag stellen. Een tegenstrijdigheid toch? Wel willen we ook nog eens melden dat we halfweg juli onze lijst hebben voorgesteld en hier twee maanden geen reactie werd aan gegeven”, gaat Nessim Ben Driss verder.

“Het respect is soms ver te zoeken wanneer de verkiezingskoorts stijgt”

“Heel vreemd dat hier nu op de uiterste datum van indiening van de lijsten opeens wel problemen van worden gemaakt. Ik moest dan nog ingelicht worden door de pers, die volgens ons geen inzage hebben in het vonnis. Dit getuigt dat bepaalde partijen Visie proberen in een slecht daglicht te stellen. Het respect is soms ver te zoeken wanneer de verkiezingskoorts stijgt.”