“De wet is de wet”: wordt ex-burgemeester van Moorslede Ward Vergote van de lijst gehaald?

Ward Vergote investeerde al in verkiezingsdrukwerk. (foto's JS/collage KW)
Laurens Kindt

De wegens belangenneming geschorste ex-burgemeester van Moorslede Ward Vergote (VISIE) wordt mogelijk geschrapt van de lijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Zijn veroordeling maakt hem volgens het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet onverkiesbaar. Vergote staat op de lijst als lijstduwer. “De wet moet gevolgd worden”, zegt oppositiepartij N-VA Plus.

Op minder dan een maand voor de lokale verkiezingen ziet het ernaar uit dat de partij VISIE van huidig Moorsleeds burgemeester Nessim Ben Driss met een kandidaat minder naar de stembusslag zal moeten trekken. Op de lijstduwersplek staat momenteel voormalig burgemeester Ward Vergote, die in december vorig jaar veroordeeld werd tot een jaar celstraf met uitstel wegens belangenneming. Vergote tekende tegen dat vonnis geen beroep aan, waarna toenmalig Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) in juli besliste om Ward Vergote te schorsen voor een periode van vijf maanden, met ingang vanaf 1 augustus.

De geschorste burgemeester kondigde eerder al aan dat hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen geen ambitie heeft om opnieuw burgemeester te worden. Vergote, die in 2018 nog 1.165 voorkeursstemmen behaalde, nam genoegen met de plaats van lijstduwer. Met de slogan ‘VISIE werkt verder’ voert hij ook campagne in zijn gemeente, onder andere met affiches in het straatbeeld. Afgelopen zaterdag verstreek de deadline voor het indienen van de lokale lijsten, vandaag (maandag, red.) moet op een vergadering van het gemeentelijke hoofdbureau bekeken worden of alle kandidaten wel verkiesbaar zijn.

Niet verkiesbaar

Daar knelt nu het schoentje voor Ward Vergote. Hoewel de rechter in december niet besliste om hem het recht te ontnemen om openbare ambten te bekleden – en Vergote de facto dus kon aanblijven als burgemeester tot de bevoegde minister hem schorste – leidt de veroordeling er mogelijk wel toe dat hij niet verkiesbaar is. Artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet laat weinig ruimte voor interpretatie: “personen die veroordeeld zijn, zelfs met uitstel, wegens één van de misdrijven, vermeld in artikel 240, 241, 243, en 245 tot en met 248 van het Strafwetboek, gepleegd tijdens de uitoefening van een gemeenteambt, zijn niet verkiesbaar”. Belangenneming, waarvoor Ward Vergote veroordeeld werd, zit vervat in artikel 245, lid 1, van het Strafwetboek.

Beroep aantekenen

Oppositiepartij N-VAPlus heeft het mogelijke probleem al gesignaleerd aan de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau. “Het is natuurlijk niet aan ons om te beslissen wie er op de lijsten van andere partijen mag staan, maar de wet is de wet. En die moet door iedereen gerespecteerd worden”, zegt lijsttrekker Gert-Jan Hovaere.

(lees verder onder de foto)

Op verschillende plaatsen in Moorslede hangen verkiezingsaffiches van Ward Vergote.
Op verschillende plaatsen in Moorslede hangen verkiezingsaffiches van Ward Vergote. © Jan Stragier

Geconfronteerd met de mogelijke onverkiesbaarheid van zijn voorganger reageert lijsttrekker en huidig waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss enigszins geschrokken. “Wij gingen er altijd van uit dat Ward inderdaad verkiesbaar was. Maar we gaan ons informeren”, klinkt het. Als de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau beslist dat Ward Vergote niet verkiesbaar is en geweerd moet worden van de kandidatenlijst, dan kan de ex-burgemeester daartegen beroep aantekenen.

Ondanks herhaalde pogingen kon onze redactie Ward Vergote zelf nog niet bereiken voor een reactie.