Geen verkiezingen in Lo-Reninge, Lieve Castryck nu al zeker van sjerp: “Het was spannend tot de laatste minuut”

Lieve Castryck, lijsttrekker van de enige lijst, wordt automatisch burgemeester. © TP
Redactie KW

Het is officieel: er is geen tweede lijst in Lo-Reninge. De inwoners kunnen op 13 oktober dus niet stemmen. Lieve Castryck, lijsttrekker van de enige lijst, wordt automatisch burgemeester.

In het hart van de Westhoek was het spannend tot het laatste moment: verkiezingen of niet? In Vleteren diende de oppositie uiteindelijk alsnog een lijst in, maar in buurstadje Lo-Reninge gebeurde dat niet meer.

Oppositieraadslid Ignace Lootvoet (Inspraak) zou het nog geprobeerd hebben, maar hij liet nooit in zijn kaarten kijken. “Ik moet just niks’, om het met de woorden van Wout van Aert te zeggen. Ik communiceer pas op 14 september”, verklaarde hij eerder deze week. Nu is hij niet bereikbaar voor commentaar.

Spannend

“Zaterdag om 16 uur was er maar één lijst, het is bevestigd”, reageert Lieve Castryck, huidig schepen en lijsttrekker van Dynampisch, de partij die de absolute meerderheid heeft in Lo-Renigne.

“Ik had het niet verwacht, maar hoe langer het duurde hoe groter de kans werd. Er kwam amper reactie van de tegenpartij. Ofwel waren ze in stilte bezig, ofwel werd het niets. Het was spannend tot de laatste minuut.”

Enige West-Vlaamse gemeente

Lo-Reninge is de enige gemeente in West-Vlaanderen waar geen verkiezingen plaatsvinden. “Bij mijn weten is het de eerste keer”, reageert Lode Morlion (Dynamisch), burgemeester en goed voor drie decennia aan ervaring in de gemeentepolitiek.

“Het is een beetje raar, ik ben toch wel verrast. Het is wat het is, er is niks aan te doen. Mensen kunnen daar ongelukkig over zijn, maar het is aan de bevolking om kandidaten samen te brengen. Het moet zijn dat men tevreden is over het gevoerde beleid. Je kan het de kandidaten op de enige lijst niet verwijten natuurlijk, het is dubbel. Maar het is ook een proficiat waard aan wie nu verkozen is.”

Er komen straks zeven nieuwe raadsleden in de gemeenteraad. Dat vraagt moed en engagement. De rust bij de kandidaten is nu teruggekeerd. Er kan nu al gefocust worden op lijnen uittekenen en beleid bepalen.”

Oppositie stopt

Frank De Poortere, fractieleider van oppositiepartij Inspraak, stopt met politiek maar hoopte wel nog op verkiezingen. “ Inspraak ontstond twaalf jaar geleden”, verklaarde hij eerder.

“Er waren inspanningen voor een evenwichtig beleid, maar van echt overleg was nooit sprake in Lo-Reninge. We moeten ervoor zorgen dat de levenskwaliteit en levendigheid in onze landelijke kernen behouden blijven, door voldoende ondernemers en jonge gezinnen aan te trekken. Ikzelf stop door de drukte in mijn professioneel en privéleven.”

Geprobeerd

Oppositieraadslid Ignace Lootvoet (Inspraak) zou het nog geprobeerd hebben, maar hij liet nooit in zijn kaarten kijken.

“Ik heb lang getwijfeld om een lijst in te dienen”, reageert hij nu. “Uiteindelijk raakte ik niet aan een volledige lijst. In combinatie met drukte op professioneel vlak besliste ik uiteindelijk om geen lijst in te dienen. Intussen heb ik Lieve Castryck al proficiat gewenst.”

(TP)