Burgemeester Sandy Evrard voert lijst MLM aan in Mesen: “Maar ik wil niet zoals mijn collega in Kortrijk de grootste zijn”

De leden van de nieuwe lijst MLM in Mesen. We zien v.l.n.r. Sophie Pyck, Deborah Giampietro, Melanie Verdru, Michaël Wyllemet, Sandy Evrard, Patrick Singier, Maité Hellem, Alien Lippinois en Steven Deklerck. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

In Mesen werd de lijst MLM voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voorgesteld. Huidig burgemeester Sandy Evrard wordt lijsttrekker. “Dit betekent geenszins dat ik opnieuw burgemeester wordt. Het is de persoon met de meeste stemmen die de algemene leiding zal hebben over de stad.”

Naar alle waarschijnlijkheid worden dit de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor Sandy Evrard. “Of we moeten in een fusie betrokken worden wat ik eerlijk gezegd de komende zes jaren niet haalbaar acht.” Alle kandidaten staan ondertussen als één blok achter Sandy, hij en niemand anders wordt burgemeester. “Mooi dit te horen. Maar ik wil niet zoals mijn collega in Kortrijk de grootste zijn. In de politiek is niks zeker. En word ik geen burgemeester dan wordt het misschien schepen. En dan zal de cirkel rond zijn, mijn eerste jaren in de politiek was ik immers ook schepen.”

Sandy Evrard (55) trad op 1 april 2002 in de voetsporen van zijn goede vriend en burgemeester Jean Liefooghe en is sindsdien onafgebroken burgemeester geweest. “Ik stelde nu voor de vijfde keer de verkiezingslijst samen en deze lijst is zeker de sterkste lijst ooit. Onze kandidaten komen uit alle geledingen van de maatschappij. Samen weten we dus zeer goed wat leeft onder de bevolking op de werkvloer en in onze dichte omgeving. We staan tussen de mensen, met onze voeten op de grond.”

Vier nieuwe kandidaten

De lijst MLM telt vier nieuwe kandidaten. Patrick Singier (66) is de nieuwkomer met de hoogste plaats op de lijst. “Die vierde plaats is mij toegewezen door Sandy. Hij heeft me ook aangesproken om in de politiek te gaan. Ik woon nu een vijftal jaren in Mesen en voel me hier zeker aanvaard. Politiek heb ik misschien wel van thuis meegekregen. Mijn vader Jozef was jarenlang politiek actief in Kemmel en was onder andere schepen.” Nu Patrick gepensioneerd is, wil hij de vrijgekomen tijd aan de politiek besteden. Hij was de laatste elf jaren van zijn actieve loopbaan technisch verantwoordelijke bij Clarebout Potatoes.

Déborah Giampietro (31) is de jongste kandidate. “Ik hou niet zo van het woord politiek. Ik noem het eerder helpen sturen in een gemeente waar ik graag woon.” Toen de burgemeester bij haar aanbelde met de vraag of ze op de lijst van MLM wou staan, heeft ze niet meteen ja gezegd. “Ik wou wat bedenktijd en me ook niet zomaar in dit avontuur storten. Ik ben in de eerste plaats mama van drie kinderen en daar kruipt heel wat tijd in.”

Ook Michaël Wyllemet (34) staat op de lijst voor de verkiezingen van oktober 2024. “Dat ik ja zei op de vraag van de burgemeester is logisch. Iemand als Sandy die zolang al burgemeester is, zal het wel goed doen. Anders was hij reeds lang gestopt.” Michaël is tewerkgesteld in de landbouwsector. “Als ik via de politiek hier een rol van betekenis kan spel, graag.”

Sophie Pyck (38) is het laatste nieuwe gezicht nieuw op de lijst. “Ik ben tig lasser in Made in inox in Watou. Ik ben gemotiveerd om in de toekomst initiatieven op punt te zetten ten goede van de Mesenaars. Het sociale aspect in de politiek spreekt mij dan ook aan. Iets voor de Mesenaars kunnen betekenen is het belangrijkste voor mij.”

Steven Deklerck (40) die ook in 2018 op de lijst stond wordt de lijstduwer. Alien Lippinois (34) huidig gemeenteraadslid maakt de lijst volledig.

Op vandaag nog eerste schepen Kim Develter gaf eerder te kennen te stoppen met politiek. “De politiek heeft niet voor de volle 100% gebracht wat ik verwacht had. Maar ik blik terug op een zeer aangename en leerrijke periode”, liet hij eerder noteren. Nu Kim stopt, schuiven Maité Hellem en Melanie Verdru, beiden schepen, een plaats op in de lijst met een tweede en derde plaats. Ook Guy Tancré, Chantal Ghesquière en Elisha Leire staan niet langer op de lijst. Elisha wordt vanaf volgende maand waarnemend algemeen directeur.

Programma

De lijst is dan wel klaar, een programma nog niet. “We geven iedereen op de lijst de kans om een bepaald thema te kiezen waarbij ze zich goed voelen om vernieuwende ideeën aan te brengen. Die ideeën bundelen we dan in een programma. We hopen alvast veel jonge kiezers naar de stembus te halen op 13 oktober nu de opkomstplicht is weggevallen.”