OPINIE – Dat zit snor, zou een mens denken, met dat evenwicht tussen man en vrouw op onze lijsten

Van de 64 gemeenten die West-Vlaanderen momenteel nog telt, worden er slechts elf geleid door een vrouwelijke burgemeester. © Belga, FM, JCR, Kurt, OV, WM, DC

Eerst het goeie nieuws: West-Vlaanderen heeft nu al een vrouwelijke burgemeester! In Lo-Reninge hoeft niemand zich af te vragen op wie, laat staan of hij of zij gaat stemmen, op zondag 13 oktober: er werd maar één lijst ingediend, waarvan lijsttrekker Lieve Castryck dus automatisch burgemeester wordt.

In de 61 andere West-Vlaamse steden en gemeenten werden weliswaar meerdere verkiezingslijsten ingediend. En daarop staan zoals wettelijk bepaald ongeveer evenveel mannen als vrouwen, met op de twee eerste plaatsen – ook verplicht – personen van een verschillend geslacht. Dat zit snor, zou een mens dan denken, met dat evenwicht tussen man en vrouw op onze lijsten. Tenzij er voor die allereerste plaats nogal systematisch een man blijkt gekozen. Nog niet eens een vierde van de vrouwen die hun nek uitsteken in onze maatschappij krijgt uitzicht op de burgemeesterssjerp.

Waaruit ik afleid dat vrouwen vandaag dan wel meespelen, maar minder serieus worden genomen zodra het echt om de knikkers gaat. Speelt daar dan zoiets als het glazen plafond? Sluimert ergens nog altijd het idee dat een man zo’n verantwoordelijke functie toch net iets daadkrachtiger zal invullen? Zeggen vrouwen ook vandaag nog te gauw ‘na u’? Zetten ze zichzelf, als puntje bij paaltje komt, toch liever een beetje uit de wind? Hebben ze moeite met de hardheid van het politieke leven? Een beetje van dat alles?

“Worden vrouwen minder serieus genomen van zodra het echt om de knikkers gaat?”

Laat het geen reden zijn om de schouders op te halen. Ja, er staan intussen voldoende vrouwen op onze lijsten. Een paar als excuustruus, de meesten omdat ze zich wel degelijk geroepen voelen, zoals Eloïs Rousseau (zus van Conner, red.) haar entree in de politiek verklaart. Maar dat laatste stapje naar een evenwichtiger aantal kundige mannen en vrouwen als burgemeesters van onze gemeenten en steden zullen we zelf moeten zetten. Stemmen op een vrouw omdát ze een vrouw is dan maar? Moet u zelf weten. Maar in mijn hoofd is het een pluspunt.