Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
“Hier leerden we elkaar kennen, tussen de frieten en frikandellen.” Remco Depuydt (20) en Jacobine Desmet (20) begonnen op hun vijftiende als jobstudent in Bonny’s Friethuis, een bekende frituur in de Ieperse wijk Capucienen. Na hun koksopleiding gingen ze vast in dienst bij uitbater Emmanuel De Bruyne (40) en nu mogen ze zijn frituur overnemen.
“Ze zijn al jaren mijn rechter- en linkerhand, en mochten als eerste de kans krijgen als ik zou stoppen” – Emmanuel De Bruyne
“Ik kom mijn belofte na. Ze zijn al jaren mijn rechter- en linkerhand, en mochten als eerste de kans krijgen als ik zou stoppen”, vertelt Emmanuel, die sinds zijn achttiende frieten bakt. De Ieperling baatte eerste zestien jaar ’t Smoske uit op de Poperingse Grote Markt en keerde in 2017 terug naar zijn thuisstad om een frituur over te nemen bij de Capucienen.
“De oorspronkelijke naam was ’t Frituurtje, maar dat vind je op elke hoek in Vlaanderen. Ik wou een naam die gelinkt is aan de Capucienen”, aldus Emmanuel. “Toen ik deze wijk googelde, kwam ik telkens uit op een foto van pater Boni.”
Pater Boni
Boni Van Looveren kwam begin de jaren 1980 naar Ieper om pastoor te worden. Hij bleef er tot hij op zijn 83ste met pensioen ging in 2018. “Ik trok destijds naar zijn pastorie naast de kerk van de Capucienen en vroeg of ik zijn naam mocht gebruiken voor mijn frituur. Hij schrok, maar was wel vereerd. We hebben er samen een pater op gedronken. Zo werd Bonny’s Friethuis boven de doopvont gehouden. De uitspraak is dezelfde, maar ik koos voor een andere schrijfwijze. Klanten spraken me vaak aan als ‘Boni’, maar zo heilig ben ik niet hoor (lacht).”
Trotse familie
“Velen vragen ons of we de naam gaan veranderen. Waarom zouden we? Het is iets typisch van hier”, vertellen Remco en Jacobine, die intussen een jaar samenwonen vlakbij de frituur. “Hier zijn we naar mekaar toe gegroeid. We werkten voortdurend samen en dat willen we nog jaren doen, zolang het kan. Onze families zijn trots dat we dit doen, dus er zal begrip zijn als we eens iets missen.”
“Velen vragen ons of we de naam gaan veranderen. Waarom zouden we? Het is iets typisch van hier” – Remco en Jacobine
Emmanuel wil ontdekken wat een weekend kan zijn. “Familiefeesten en trouwfeesten heb ik nooit meegemaakt, de zaak moest openblijven. Ik heb in mijn frituur veel plezier gemaakt, maar ook dikwijls afgezien. Ik wil meer profiteren van het leven. Ik ben veertig. Als ik eens iets anders wil doen, dan moet het nu. Ik word vertegenwoordiger in de frietsector en verhuis naar Kortrijk, waar ik mijn nieuwe vriend leerde kennen. Ik zit met een dubbel gevoel: het voelt als mijn kind loslaten, maar het is tijd voor verandering. Ik wil al mijn klanten bedanken, ook uit Poperinge vanwaar velen naar mijn frituur in Ieper bleven komen.”
Mooiste straat
Na corona werd Bonny’s Friethuis geconfronteerd met langdurige werken in de Dikkebusseweg, al bleef de sfeer er steeds positief: ‘welkom in de bijna mooiste straat van Ieper’, staat te lezen op een bord aan de frituur. “De werklieden zorgden er steeds voor dat we goed bereikbaar bleven”, aldus Emmanuel. “De constructie met het naambord bovenaan de frituur komt van de kapperszaak van mijn moeder aan de Zonnebeekseweg. Ik moest haar veel te vroeg afgeven door kanker.”
Emmanuel laat met vertrouwen zijn levenswerk achter. “Remco en Jacobine zullen blijven streven naar kwaliteit en service en zo de goede naam van Bonny’s alle eer aandoen. Sterker nog, ze zullen het beter doen dan ik.” (TP)
Het koppel houdt op 2 oktober om 17 uur een openingsfeest met een hapje en drankje.
Het frietkot
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier