Vierde generatie aan het fornuis van bekend restaurant Bourgondisch Schild in Diksmuide: “We hebben alles vernieuwd”

Kleinzoon Nathan Missiaen neemt de zaak over van Marleen Missiaen. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Vanaf zondag is Nathan Missiaen de nieuwe uitbater van restaurant Bourgondisch Schild in de Oostendestraat in Diksmuide. Hij is al de vierde generatie achter het fornuis. “Ik ben in deze zaak opgegroeid van peuter tot eigenaar”, vertelt de 20-jarige Diksmuideling.

Het Bourgondisch Schild in Diksmuide is een zaak met een lange geschiedenis. De afspanning Bourgoendische Scilt duikt voor het eerst op in het stadsarchief in 1482. Zo is het ook bekend dat in de late jaren 1300 en vroege jaren 1400 Margareta van Bourgondië haar paarden stalde in het Bourgoendische Scilt en er zelf ook zou blijven overnachten, vandaar dus de naam. Al in die tijd kon men er terecht voor maaltijden en was het een trefpunt voor handelaars, leurders en veehandelaars.

Men kon er ook terecht voor volksvertier, een overnachting, stalling van paarden of zelfs een wissel van paard. In 1844 woedde er een brand, waardoor er heel wat schade aan het gebouw ontstond, maar het werd nadien heropgebouwd. De plaats waar het Bourgondisch Schild gevestigd was, is in de loop der jaren veranderd. Eerst zou het op de Coemarct, die zich in die tijd bevond tussen de huidige Grote Markt en Montanusstraat, gevestigd zijn. Van 27 juli 1700 tot aan de Franse Revolutie bevond het zich achter het klooster van de Zwarte Zusters, op de hoek van de Maria Doolaeghestraat en de Admiraal Ronarchstraat. Later vinden we de herberg terug aan de zuidkant van de Woumenstraat, de huidige Koning Albertstraat, waar het tot 1996 bleef, mits wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.

Familiezaak

De familie kan getraceerd worden vanaf Emiel Missiaen, die de tweede burgemeester van Diksmuide was na de Tweede Wereldoorlog en die eerst barakcafé De Vrede uitbaatte met zijn broers en zijn zus Clémence. Het Bourgondisch Schild, gelokaliseerd in de Koning Albertstraat 18, was eerst in handen van Clémence. Zij was getrouwd met brouwer Paul Decock en zij droegen de zaak later over aan hun zoon Arsène. Toen Arsène verongelukte in 1985 werd het eerste instantie tien maanden lang verdergezet door zijn zoon en dochter, waarna het op 1 maart 1986 door Marleen Missiaen, de dochter van zijn neef André, overgenomen werd. Vader André en moeder Agnes stonden tien jaar lang hun dochter Marleen bij in de zaak.

“Het blijft dezelfde lekkere, verse keuken maar met een frisse toets” – Nathan Missiaen

Op 1 april 1996 verhuisde de zaak naar een nieuwbouw in Oostendestraat 36/A. Daar zet Nathan Missiaen (20), de vierde generatie, nu de ondertussen vernieuwde zaak verder. “Ik bracht het restaurant naar de 21ste eeuw, het is nu helemaal up-to-date”, vertelt Nathan, al bekend van de picon St. André die hij ter ere van en naar recept van zijn grootvader André op de markt bracht. “Het interieur van de zaak is volledig vernieuwd en geüpgraded met een nieuwe open keuken. De bourgondische keuken, het concept en principe van vroeger, blijft bestaan. Het blijft dus dezelfde lekkere, verse keuken maar met een frisse toets, in een rustig en aangenaam interieur. Niet alleen het interieur werd naar de 21ste eeuw gebracht, maar ook de kaart door bijvoorbeeld het aanbieden van cocktails.”

Nathan groeide op in de zaak. “Al van in de Maxi-Cosi zat ik bij Marleen in de keuken. Het was mijn tweede thuis. Ook toen ik groter werd, was ik niet uit de keuken weg te krijgen”, lacht Nathan. “Ik ben dus in de zaak gegroeid van peuter tot eigenaar en ben trots het werk van de vorige eigenaars te kunnen verder zetten.”

Goed draaiende zaak

Marleen geeft mee dat het Bourgondisch Schild na al die jaren nog steeds een goed draaiende zaak is. “Het mooiste is natuurlijk dat Nathan dit als kleinzoon kan verderzetten”, vertelt ze. “Het restaurant is onze gezellige en warme thuis, waar we graag samen zijn. Ik heb veel vrienden aan dit avontuur overgehouden en ben dankbaar voor iedereen die al die jaren hier kwam en nog zal komen. Men zal mij hier wel nog regelmatig vinden hoor, om Nathan met raad en daad bij te staan.”

Vanaf zondag 18 februari is de zaak iedere dag open tussen 11.30 en 22 uur, op dinsdag van 11.30 tot 16 uur. Op woensdag is de zaak gesloten. Rouwmaaltijden of bezoek groepen en verenigingen zijn altijd mogelijk op afspraak. Reserveren kan op 0491 64 00 13. Info op www.bourgondischschild.be of de Facebookpagina Bourgondisch Schild.