Roeselaarse cafébaas heeft geen smartphone en kan coronapas dus niet controleren: “Overheid stelt geen alternatief voor”

In Filips zaak aan het Stationsplein zal je geen smartphone of tablet aantreffen. © SB
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wie een café of restaurant wil bezoeken, moet voortaan een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Klanten die niet over een smartphone beschikken, kunnen een die coronapas downloaden of per post laten opsturen, maar horecauitbaters die de controle moeten uitvoeren, hebben zo ’n toestel wel nodig. “En dat is niet correct, want niemand kan me dwingen een smartphone te kopen”, meent cafébaas Filip Deforche uit Roeselare.

In Filips zaak aan het Stationsplein zal je geen smartphone of tablet aantreffen. “Dat ligt me allemaal niet. IK heb zelfs geen oude gsm”, zegt hij. “Ik heb dat in het dagelijks leven niet nodig. Ik behelp me wel met mijn vast toestel in de zaak. Dat kan ouderwets klinken, maar dat is mijn eigen keuze. De overheid kan me dus niet dwingen zo’n toestel te kopen om het Covid Safe Ticket (CST) te controleren.”

“Graag had ik gezien dat ze een alternatief voorstellen voor mensen in mijn situatie. Ik ben er van overtuigd dat er nog mensen in mijn situatie zijn. Neem nu de kantines, waar vaak oudere vrijwilligers aan de slag zijn.”

Filip wil wel degelijk controleren. “Ik snap het nut en principe van zo’n coronapas, maar nu word je terug de digitale weg op gedwongen. Nochtans kan niemand mij bij wet verplichten om een smartphone te kopen. Daarom dring ik er bij de overheid op aan om een andere manier te vinden om de controles te kunnen doen. Bij de invoering van CST in Brussel en Wallonië was er een gedoogbeleid van twee weken. Ik zou graag hebben dat hier hetzelfde gebeurt, zodat dergelijke onregelmatigheden uit dit decreet gehaald kunnen worden.”

Boete

Bij Horeca Vlaanderen verwijzen ze door naar het Vlaams gewest, dat instaat voor de regelgeving en naleving van de controles op de coronapas. Maar daar houden ze vast aan digitale scancontroles. “Ik vrees dat deze cafébaas dan niet in regel is met de wetgeving en dan riskeert hij een boete”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “De burgemeester en lokale politie staan uiteindelijk in voor die controle, maar de wet is op dit vlak nu eenmaal heel duidelijk.”

(vadu)