“Moeders stoofvlees is een groot succes”: Valérie en Daivy van ’t Frietje in Koksijde eten nog elke dag zelf graag hun frietjes

Daivy en Valérie: “Het is hard werken, maar hoe meer je werkt, hoe meer je geeft, hoe meer je ervoor terugkrijgt.” © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 1 maart 2018 namen Valérie Butin (53) en Daivy Dert (47) de fakkel over van een bekende frituur in Koksijde-Bad. Zonder enige frituristenervaring, maar vastbesloten om er 100 procent voor te gaan. Zes jaar later blikken ze terug op het parcours dat ze hebben afgelegd. “Uiteraard hebben we oog voor de nieuwe trends en proberen we nieuwigheden uit”, klinkt het.

Het speelde al lang in hun hoofd om samen een eigen zaak te starten die ze zonder personeel, gewoon met hun tweetjes, konden runnen. “We werkten allebei in de Colruyt in Koksijde, en we wisten dat we goed konden samenwerken”, steken Valérie en Daivy van wal.

Op verkenning in Koksijde

“Alleen wisten we nog niet goed wat het dan precies moest worden. In 2016-2017 waren we al eens op verkenning geweest, maar kwam er geen deal uit de bus met een andere frituur die over te nemen stond. En in Koksijde waren er al frituren genoeg. Toen we op een dag een telefoontje kregen van de zaakvoerder van de frituur in de Zeelaan, stonden we perplex. We kenden die man wel, maar we weten nog altijd niet waarom hij nu net aan ons dacht. En toen kwam alles in een stroomversnelling”, klinkt het enthousiast.

“We hebben een breed publiek: locals, tweedeverblijvers en toeristen, gezinnen met kinderen, personeel van bedrijven, de gemeente, dokters, zelfs een minister…”

“De overname was snel in kannen en kruiken, en de zaakvoerder beloofde om de eerste weken mee te draaien. Hij stelde ons voor aan zijn leveranciers, aan zijn ‘patattenboer’, we gingen samen naar beurzen … De frituur is geen dag gesloten geweest.”

“Op 1 maart 2018 hebben wij officieel de deuren van ’t Frietje geopend. Geleidelijk aan vonden we onze eigen draai, en we hebben ook zaken aangepast, het interieur en apparatuur vernieuwd. Maar de verse frieten van onze ‘patattenboer’ zijn gebleven! Met ons huisgemaakt stoofvlees – een traditioneel recept zoals moeder thuis het maakt – hebben we enorm succes. Uiteraard hebben we oog voor de nieuwe trends en proberen we nieuwigheden uit”, klinkt het.

“Hoe meer je werkt, hoe meer je ervoor terugkrijgt”

“Omdat we onze klanten altijd vlot willen bedienen, hebben we ook keuzes gemaakt. Daarom verkopen we geen hamburgers op de plaat, want dat is erg werkintensief. Toen corona de horecasector heeft wakker geschud, hadden wij al bij al het geluk dat de klanten bestellingen konden afhalen. Het was voor ons zelfs makkelijker werken: minder opruim- en poetswerk, want klanten konden niet aan tafel zitten. We hebben toen ook extra investeringen gedaan om nog makkelijker te werken, met een compleet nieuw toonbankmeubel.”

Breed publiek

Maandag is de enige vrije dag van Valérie en Daivy. Dinsdag is ‘administratiedag’ voor Valérie, en Daivy heeft zijn handen vol met voorbereidingswerk.

Het is hard werken, maar klagen doen ze niet. “Hoe meer je werkt, hoe meer je ervoor terugkrijgt! Misschien hadden we wel op veel jongere leeftijd aan de slag moeten gaan … Toch zijn we blij dat we de stap hebben gezet. We hebben een breed publiek: veel locals, tweedeverblijvers en toeristen zijn vaste klant, gezinnen met kinderen, personeel van bedrijven, de gemeente, dokters, zelfs een minister… Met sommige klanten is er zelfs een hechte vriendschapsband gegroeid. Vaste klanten weten intussen dat ze voor we open gaan hun bestelling kunnen doorgeven en dan spreken we het uur af dat ze hun pakket kunnen afhalen. Misschien danken we ons succes ook aan het feit dat een frietje gaan eten nog betaalbaar is – op restaurant gaan is stukken duurder geworden. En ja, wij eten ook nog graag elke dag ons frietje!”

’t Frietje ligt in de Zeelaan 150 in Koksijde en is open op woensdag van 17.30 tot 21 uur en op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.45 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21 uur.