“Ik doe graag onopvallend opvallend”: in Frituur ‘t Hoeksje in Lombardsijde smullen klanten al 15 jaar… met een hoekje af

Kris Demarcke met zijn dochter Karo, die regelmatig aan haar vaders zijde in de zaak werkt. “De Karo burger en de Lenny’s fries zijn vernoemd naar mijn kinderen Karo en Lennert.” © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op de hoek van de Baronstraat met de Lombardsijdelaan in Lombardsijde baat Kris Demarcke op 14 oktober al 15 jaar frituur ‘t Hoeksje uit. Kris is een friturist in hart en nieren.

“Mijn vader Antoon Demarcke baatte van 1983 tot 1997 ‘Frituur Antoon’ uit in de Langestraat in Nieuwpoort. Ik hielp er als ‘Chinese vrijwilliger’ maar wel met veel plezier”, lacht Kris. “Beroepshalve ging ik als chauffeur aan de slag. Maar het kriebelde om weer onder de mensen te komen. Ik wou een broodjeszaak of een frituur uitbaten. Toen ik vernam dat de frituur in Lombardsijde over te nemen was, aarzelde ik geen moment. Ik ben er nu de vijfde uitbater. Mijn moeder zaliger was trouwens van Lombardsijde”, aldus Kris.

Tikkeltje anders

Het eerste wat meteen opvalt bij het binnenstappen van Frituur ’t Hoeksje, is dat alles net een beetje anders is dan in een gewone frituur. De klok hangt er omgekeerd en er worden geen bitterballen en balletjes in tomatensaus aangeboden maar batterbillen en tomatjes in boeletsaus.

“Het is hier een frituur, geen veredeld restaurant”

Ook de openingsuren vallen op, want zo gaat de frituur niet om 11.30 uur open maar om 11.33 uur. “Het is een bewuste keuze om toch net dat tikkeltje anders te zijn dan de meeste andere frituren. Zo val ik meteen op en wordt er over Frituur ’t Hoeksje gepraat. ‘Onopvallend opvallend doen’ zei mijn vader zaliger altijd.”

Simpel en puur

En Kris is echt gepassioneerd door zijn vak. Hij draagt bijvoorbeeld twee verschillende sokken. Op zijn linkersok staan frietjes en op de rechterkant schitteren hamburgers. Hij heeft zelfs een tattoo van een hamburger laten zetten op zijn arm. Het is duidelijk, de humor van Kris valt ongetwijfeld op. Op de menukaart staan enkele speciale burgers en frietjes.

Kris is echt gepassioneerd door zijn vak. Hij draagt bijvoorbeeld twee verschillende sokken. Op zijn linkersok staan frietjes en op de rechterkant schitteren hamburgers.
Kris is echt gepassioneerd door zijn vak. Hij draagt bijvoorbeeld twee verschillende sokken. Op zijn linkersok staan frietjes en op de rechterkant schitteren hamburgers. © PG

“De Karo burger en de Lenny’s fries zijn vernoemd naar mijn kinderen Karo en Lennert, die vaak in mijn frituur komen helpen. Verder doet de frikandel speciaal, een mengeling van witte en rode ui het heel goed. Ik wou geen veredeld restaurant van de frituur maken. Ik speel wel graag met de friet- en de hamburgertrend. Mijn keuze burgers en frietjes met originele namen is zeer uitgebreid. Maar ik hou alles wel simpel en puur. Klanten komen vaak voor ‘t Julientje. Maar ook het Pacmandje, vernoemd naar de classic game, met lookworst, een fish frietje met kibbeling worden fel gesmaakt.”

En wil je het wachten vermijden, dan kan je ook online reserveren. Twintig minuten later ligt je bestelling klaar. Als de zaak gesloten is, vind je Kris regelmatig terug in het zwembad of kom je hem vaak tegen op zijn motorfiets.

Frituur ‘t Hoeksje, Lombardsijdelaan 195 in Lombardsijde is 6 dagen op 7 open. Gesloten op maandag, met uitzondering van 1 januari als het op maandag valt. Er zijn 40 zitplaatsen, waarvan 24 in het bovenzaaltje, dat je ook kan afhuren voor feestjes. Meer info: www.frituurthoeksje.be en op Facebook en Instagram.