Hostellerie Saint-Nicolas wordt tijdelijk bar-bistro

Franky en zoon Michael kregen na een proefopdracht een doos met zwaluwnestdelicatessen mee naar huis.© (Foto EF)
Franky en zoon Michael kregen na een proefopdracht een doos met zwaluwnestdelicatessen mee naar huis.© (Foto EF)
Redactie KW

Zolang de horeca enkel buiten klanten mag verwennen, komt tweesterrenrestaurant Saint-Nicolas uit Elverdinge met een andere formule op de proppen: het wordt bar-bistro SN, waar enkel ’s middags getafeld kan worden. Intussen hebben chef-koks Franky en Michael Vanderhaeghe de vrijgekomen tijd af en toe ingevuld met proefopdrachten voor het International Taste Institute uit Brussel.

Gastvrouw Sandra Nys – wiens initialen niet toevallig dezelfde zijn als de naam van de zaak – is haar lach na al die coronamiserie gelukkig nog niet verloren. Toch huilt haar ondernemershart, vertrouwt ze ons toe. “Het is nog steeds wachten op een datum voor de volledige heropening. Maar ondertussen hebben we ons terras aangepast, waar volgens de huidige maatregelen plaats is voor 25 gasten. We hebben doelbewust gewacht met het aanvaarden van reservaties omdat we het weer willen afwachten. Je zal hier enkel ’s middags kunnen tafelen en kiezen uit een beperkte kaart van vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts. Vanaf 15 uur kan je ook een goed glas komen drinken, eventueel aangevuld met ons beenhouwersplankje met huisgemaakte charcuterie. Vanaf 18 uur vrees ik dat het te fris wordt om nog buiten te zitten en daarom doen we dan normaal gezien de boeken toe, tenzij er uitstekend weer voorspeld wordt.”

Ondertussen hebben Franky en Michael niet stil gezeten. Naast het maken van charcuterie zijn ze uitgekozen als jurylid van het gerenommeerde International Taste Institute in Brussel. Michael, die ermee begon, kon ook zijn vader overtuigen om mee te gaan. “Een viertal keer per jaar word je uitgenodigd om ongeveer een week lang producten uit binnen- en buitenland te gaan proeven en beoordelen. Je bevindingen worden gebundeld met hetgeen de collega’s ervan vinden. De producent krijgt dit rapport dan mee naar huis. Het is verrijkend om deel uit te mogen maken van zo’n immens en wereldwijd testpanel. Je kunt al onze collega’s bekijken op hun website.”

Duur vogelnestje

Het meest exclusieve dat ze ooit voorgeschoteld kregen op een proeverij van het International Taste Institute waren vogelnestjes die al vlug 6.000 dollar per kilo kosten. Nadat ze hun rapport hadden ingediend, kregen de chefs van de producent elk een doos met zes vogelnestjes van 180 gram mee naar huis. “Ik kan dat jammer genoeg niet serveren in ons restaurant, want ik vrees dat de klanten het niet zullen kiezen”, lacht Franky. “Het is immers gemaakt door Aziatische gierzwaluwen die daarvoor hun speeksel gebruiken. Misschien kan ik het verkopen aan een Chinese collega. Wie benieuwd is naar de smaak: het heeft een licht zoete toets.” (DS)