Guillaume en Liesbeth baten samen A Point uit: “We leerden elkaar kennen in De Lissewal”

Guillaume en Liesbeth: “De mensen zetten hier samen hun weekend in met een lekker frietje.” © API
Anton Peene Reporter

In de Brugseweg in Poelkapelle kan je al 14 jaar van de lekkere gerechten van bistro-frituur A Point smullen. Guillaume Dewaele (41) droomde van een eigen restaurant en zijn vrouw Liesbeth Tanghe (43) wilde een eigen frituur. Met de bistro-frituur kwam er een mooie compromis.

Guillaume (41) en Liesbeth (43) startten 14 jaar geleden met A Point. “Het is onze eerste zaak samen, maar we hadden allebei al ruime ervaring in de horeca”, zegt Guillaume, wiens roots in Zonnebeke liggen. “Ik heb een achtergrond als boekhouder, maar deed altijd vakantiejob in de horeca. Ik volgde ook een koksopleiding aan Syntra. Mijn nonkel hield lange tijd delicatessenzaak De Tokke en feestzaal ‘t Westland open. Later volgde nog brasserieën Den Anker en de Petrus. Daar deed ik ook even het beleid. Al deze ervaringen vormden een uitstekende leerschool. Daarnaast was ik actief in feestzaal De Lissewal in Elverdinge en daar leerde ik mijn vrouw Liesbeth kennen.”

Frituur Maya

Liesbeth is een rasechte Poelkapelse. “Ik werk al sinds mijn 15de in een frituur en droomde van een eigen frituur. Guillaume wilde een restaurant. Zo kwamen we tot de compromis om van onze gezamenlijke passie een bistro-frituur te starten. In dit pand zat in het verleden frituur Maya. Daar werkte ik vroeger al mee en ik deed ook ervaring op bij Frietshop Joske in het naburige Westrozebeke. We waren vooral op zoek naar een pand waar we boven konden wonen. Zo kwamen we hier terecht.” In de frituur is er een gevarieerd aanbod aan frituursnacks en verse bereidingen. “De Julientjes en Romboutjes zijn heel populair”, weet Liesbeth.

“Op vrijdagavond is het hier een gezellige drukte”

“De jongere generatie is ook fan van de dirty fries en loaded fries. Hier beleg je de frieten met bijvoorbeeld spaghettisaus. Ook onze zelfgedraaide burgers en verse bereidingen zoals stoofvlees, vol-au-vent, gyros en balletjes in tomatensaus vallen in de smaak. We maken verschillende sauzen zelf, zoals mayonaise, tartaar en barbecuesaus. Of ik zelf een vaste bestelling heb? Ik kies steeds voor een frietje, met stoofvleessaus en een brochette. Er is verder een uitgebreide drankkaart, met verschillende bieren en cocktails. Ook het gamma alcoholvrije dranken breidt steeds uit. Online bestellen of thuisleveren doen we niet.”

De vrijdagavond is meestal de drukste avond. “Dan komen de Poelkapellenaars hier wat bijpraten met elkaar. Het is een gezellige drukte en de mensen zetten hier samen hun weekend in met een lekker frietje. We tellen 70 à 80 procent vaste klanten, maar ook toeristen vinden hun weg naar A Point.”

Dagschotel

Waar Liesbeth zich vooral ontfermt over de frituur, doet Guillaume hoofdzakelijk de bistrokeuken. “We hebben voor elk wat wils op de kaart. We bakken ons kwalitatief vlees op de lavagrill. Voor ons vlees werken we samen met lokale producenten zoals Farmmeat Verhaeghe en Glorius. Het gerijpt vlees komt van Monarti. De groenten en het fruit halen we bij onze buren van ‘t Fruithuisje en we werken ook samen met andere lokale ondernemers zoals Couquettes en Surprice. Op maandag, woensdag en vrijdag serveren we een vaste dagschotel met achtereenvolgens steak, stoofvlees en scampi’s. Onze gerechten zijn ook verkrijgbaar in de automaat van het naburige tankstation.” Je kan in A Point zowel binnen als buiten zitten. “We hebben de zaak de voorbije jaren stelselmatig gerenoveerd. Binnen tellen we ongeveer 70 zitplaatsen en buiten 48.”

Nauwe band

Liesbeth en Guillaume hebben een mooi team aan medewerkers. “We werken met jobstudenten uit de buurt. Sommigen zijn 16 jaar. We kennen ze nog van toen ze in de pampers zaten. We zijn vijf dagen op zeven open. Dinsdag werken we achter de schermen, woensdag maken we tijd voor de kinderen. Of er opvolging zal komen? Dat weten we nu nog niet. We zullen onze kinderen van 13 en 11 alleszins nooit pushen om in onze voetsporen te treden.” Ze hebben ook een nauwe band met andere frituristen. “De mensen van Frietshop Joske zijn goeie vrienden. Als we iets te kort hebben of omgekeerd, dan helpen we elkaar. Af en toe gaan we samen eten. We gaan zelfs samen op reis.”

Bistro-frituur A Point vind je in de Brugseweg 186 in Poelkapelle. Voor meer info kan je terecht via info@bistroapoint.com. Open van donderdag tot en met maandag. Gesloten op dinsdag en woensdag.