Getest: de toegankelijke keuken van De Naelde in Kanegem

Yannick Lefranc en Eddy Deprez runnen de zaak met dochter Silke.© Wouter Meeus
Yannick Lefranc en Eddy Deprez runnen de zaak met dochter Silke.© Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Nog twee weken en dan mogen we ons, hopelijk onder een stralend lentezonnetje, neervleien op een terrasje en kan de horecasector eindelijk weer wat herademen. Tot dan schotelen we u wekelijks een topadresje met afhaalgerechten voor. Deze week kloppen we aan bij De Naelde in Kanegem.

Op 1 juli mogen Yannick Lefranc (52) en Eddy Deprez (54) hun tweede verjaardag in het bekende restaurant De Naelde in Kanegem vieren. Ze runnen de plek samen met hun dochter Silke (22) en staan garant voor een kindvriendelijke en laagdrempelige keuken. “Onze troef is de erg uitgebreide kaart”, legt Yannick uit. Samen met haar echtgenoot runde ze negen jaar lang De Kleiputten in Roeselare en stonden ze ook vier jaar aan het roer van eetcafé Au Damier in Roeselare.

Twee jaar geleden maakten ze de oversteek naar Kanegem. “De Naelde is een monument, hé”, glimlacht ze. “Vooral het landelijke karakter van deze zaak sprak ons aan. Voor fietsers en wandelaars zijn we een echte hotspot, al moeten we onze trouwe klanten ondertussen ruim zes maanden missen. Deze tweede lockdown begint door te wegen.”

Sociale functie

Yannick en Eddy kruisen de vingers dat de geplande heropening van zaterdag 8 mei effectief zal doorgaan. “We leven op hoop. Voorlopig zullen we enkel buiten onze klanten kunnen bedienen, maar we hebben gelukkig een erg ruim terras. Alleen het weer hebben we niet in de hand. Hopelijk zullen de weergoden ons gunstig gezind zijn en kunnen we meteen knallen. We popelen alvast van ongeduld om opnieuw mensen in de watten te leggen. Ook onze vaste klanten missen De Naelde, zeggen ze ons. Als horecazaak heb je ook een zekere sociale functie.”

Tot het moment dat de deuren weer écht open mogen, legt het team van De Naelde zich toe op een uitgebreide afhaalkaart. “Je kan elke dag bij ons aankloppen, momenteel werken we zeven op zeven. Vooral in de weekends is het druk, maar daar genieten we van. Veel vaste gezichten plaatsen ook wekelijks een bestelling. Dat doet wel deugd, want het bewijst dat ze onze gerechten kunnen smaken.”

Applaus

Wij bestelden de warme salade geitenkaas en namen ook het vispannetje met puree mee naar huis. Twee verschillende gerechten, maar allebei tot in de puntjes verzorgd. Yannick legt ons haarfijn de eenvoudige instructies voor thuis uit en in no time hebben we twee topborden op tafel getoverd. Mijn vispannetje is stevig voorzien van het beste wat onze Noordzee te bieden heeft en de bijhorende portie puree krijgen we met de beste wil ter wereld niet volledig op. Ook de warme salade wordt bij mijn tafelgenote enkel op applaus onthaald. Ook hier hetzelfde recept: kwaliteitsvol en vooral erg uitgebreid. Wie bij De Naelde een avondje afhaal regelt, is zeker van zijn stuk: hier ga je naar huis met topproducten.

http://www.denaelde.be

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.