Goedkoopste café van Vlaanderen slaat pintjes met 10 cent op, sterrenzaak wordt even een tuinrestaurant: iedereen is klaar om er weer in te vliegen

Marie-Thérèse en Walter zullen de ambiance aan hun toog missen, zeggen ze.©JOKE COUVREUR
Marie-Thérèse en Walter zullen de ambiance aan hun toog missen, zeggen ze.©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

201 dagen na de verplichte sluiting mogen de vele horecazaken van ons land eindelijk weer de deuren openen. Voorlopig enkel van het terras, maar deze eerste stap richting hoe het vroeger was, voelt aan als een bevrijding. Wij klopten aan bij het goedkoopste café van Vlaanderen en een met twee Michelinsterren bekroond restaurant.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Café ‘t Paradijs in Staden: “Onze pintjes worden iets duurder: 1 euro in plaats van 90 cent”

Ook in café ‘t Paradijs in Staden maken ze zich op voor De Grote Heropening . In pre-coronatijden moest je er amper 90 eurocent neertellen voor een frisse Jupiler of Stella Artois uit het flesje en daarmee was de herberg van Marie-Thérèse Beernaert en Walter Crabbe, allebei zeventig lentes jong, het goedkoopste café van Vlaanderen. “Maar nu slaan we een beetje op”, zegt Marie-Thérèse, die er al ruim een kwarteeuw achter de toog staat. “Op de koer plaatsen we een terras en daardoor moeten we dus weg en weer lopen. Voor die bediening rekenen we tien cent extra, dus kost een pintje hier straks 1 euro. Maar dat is nog altijd spotgoedkoop, hé meneer?” De vorige prijsverhoging dateert van ruim twintig jaar geleden. “Toen gingen we van 80 naar 90 cent. Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat we de symbolische kaap van 40 oude Belgische frank bereiken.”

Zonder onze toog zal de ambiance in het café niet hetzelfde zijn, vrezen we

Het koppel is vooral blij dat ze eindelijk weer uit de startblokken kunnen schieten. “Het heeft lang genoeg geduurd. Ons café is ons lang leven, we hebben dat volk in ons kot verschrikkelijk gemist. De voorbije weken regende het telefoontjes van vaste klanten die zich afvroegen of ook wij opnieuw de deuren openden. Ze staan te popelen om langs te komen, al zullen ze hun geliefde toog nog even moeten missen. Dat zal wel schelen in de ambiance van ‘t Paradijs, vrees ik. Het gezever tussen de stamgasten, het zomaar binnenwaaien van de klanten… Nu zal het allemaal veel georganiseerder en strikter moeten verlopen, maar dat nemen we er graag bij. Zolang we maar weer kunnen werken.”

Marie-Thérèse en Walter kregen ondertussen allebei hun eerste inenting. “Een Pfizerke, goed gerief! ”, knipoogt Marie-Thérèse. “Angst voor het virus hebben we niet meer. Zaterdag mogen we er eindelijk weer in vliegen en vanaf dan zijn we opnieuw van donderdag tot zondag vanaf 16 uur open. Helaas slechts tot 22 uur, want dan wil de overheid dat we onze klanten buiten bustelen . Dat sluitingsuur mocht gerust een uurtje of twee later geprikt zijn. Maar hoe dan ook klinken we zaterdag op ons café. De stamgast met een pilsje, ik met een koffie of een glaasje witte wijn, want bier lust ik niet”, schatert ze.

Tim Boury haalt zijn sterrenconcept naar de tuin.©JOKE COUVREUR
Tim Boury haalt zijn sterrenconcept naar de tuin.©JOKE COUVREUR

Sterrenrestaurant Boury: “Onze tuin wordt even het kloppend hart van onze zaak”

Als een van de weinige sterrenrestaurants gaat het Roeselaarse Boury zaterdag wél weer van start. Al wordt er wel afgeweken van het vertrouwde concept: Tim Boury en Inge Waeles starten met Boury by The Garden en verhuizen hun culinaire verwennerij zo naar de tuin van hun met twee Michelinsterren bekroonde zaak. “We zijn verschrikkelijk blij om opnieuw gasten te kunnen ontvangen”, zegt Tim. “Deze pauze heeft veel en veel te lang geduurd. Maar onze manier van werken gewoon naar buiten kopiëren, is niet haalbaar. Daarom kiezen we voor een meer casual formule, waarbij we een lunch aanbieden, gevolgd door een koffie- en dessertmoment tijdens de namiddag en ‘s avonds toveren we de tuin om tot een trendy foodbar. Uiteraard met onze vertrouwde topkwaliteit als ankerpunt, maar wel op een meer laagdrempelige manier. Zo willen we ook een antwoord kunnen bieden op het onzekere Belgische weer. De ene dag kan de zon volop schijnen, daags nadien zit je met regen en wind opgescheept. Dat is voor onze keuken niet werkbaar. Door ons op kleinere gerechten en fingerfood te focussen, kunnen we wél weer aan de slag.”

Je hoeft zelfs geen reservatie te maken, gewoon binnen springen is ook mogelijk. Zelfs in korte broek, want we willen zoveel mogelijk mensen aanspreken

Om niet volledig afhankelijk te zijn van de weergoden, wordt een deel van de tuin met een tent overkapt. “Per shift zullen we een vijftigtal mensen kunnen bedienen, uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen. We hebben ook geïnvesteerd in zes kleine verwarmingstoestellen en de tent zelf kunnen we ook op temperatuur brengen. Maar als het weer écht te slecht is, kunnen we beslissen om Boury by The Garden ook niet te openen. Daarom kunnen mensen pas vijf dagen vooraf reserveren en kunnen we uitzonderlijk ook zelf alles annuleren. Je hoeft ook niet per se een reservatie te maken, ook gewoon binnen springen mag. Zelfs in korte broek, want we willen zoveel mogelijk mensen aanspreken. Dit kan voor ons ook een kans zijn om een nieuw en breder publiek te laten kennismaken met onze keuken. Daarom houden we onze prijzen ook bewust toegankelijk. We hopen om tegen 15 juni opnieuw binnen aan de slag te kunnen, maar tot dan wordt de tuin het kloppend hart van Boury.”

“Het wordt de eerste keer dat we zo zullen werken, maar we hebben er enorm veel zin in. Ons 16-koppig team staat te popelen om mensen te ontvangen en het zal ook voor mij deugd doen om eindelijk weer te zien wie van onze creaties aan het genieten is. Dat hebben we veel te lang moeten missen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.