“De crew van Chantal kwam hier vaak eten”: Olivier (51) baat al 18 jaar frituur ’t Forketje op de Markt in Lo uit

Olivier Vanhulle baat al 18 jaar frituur ’t Forketje op de Markt in Lo uit. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Olivier Vanhulle (51) baat al 18 jaar frituur ’t Forketje op de Markt in Lo uit. De frituur ligt centraal tussen verschillende dorpen die niet over een frituur beschikken. Naast de vaste klanten krijgt Olivier ook soms bekend volk over de vloer, zoals Maaike Cafmeyer.

Olivier Vanhulle was aanvankelijk niet in de wieg gelegd om frituuruitbater te worden. Hij is van opleiding bakker en na zijn legerdienst ging hij aan de slag in de industriebouw. “Maar na 12 jaar was het tijd voor iets anders”, zegt Olivier. “Een frituur uitbaten leek me wel iets. We zochten eerst een zaak in Nieuwpoort of Veurne om over te nemen, maar uiteindelijk kwamen we in Lo terecht.”

“Ik beschouw frieten bakken niet als werken, het is eigenlijk mijn hobby”, zegt hij. “Een babbeltje slaan met de mensen wanneer ze aan het wachten zijn, dat vind ik tof. Het is ook minder lastig dan bijvoorbeeld werken in de bouw of als bakker. Een frituuruitbater moet natuurlijk wel werken wanneer anderen dat niet moeten doen. Maar dat doe ik met plezier.”

“De frikandel, brochette, mexicano en chickfingers zijn de favoriete snacks, de klassieke hapjes zeg maar”, zegt de frituuruitbater uit Lo. “Ik verkoop ook alleen producten van kwaliteitsmerken zoals Mora en Beckers. Speciale burgers heb ik niet op de kaart staan, alleen hamburgers, cheeseburgers, chickenburgers en bickyburgers. Ik sta alleen in de zaak en je moet het nog altijd kunnen bolwerken. Soms is het wel stresserend, want ik wil dat het vooruit gaat en dat de klanten niet te lang moeten wachten. Bij evenementen zoals de rommelmarkt en de Lukkefeesten in mei en de kermis in juni komen mijn vriendin en dochter wel een handje toesteken.”

Chantal op bezoek

“Het weekend is het drukst”, gaat Olivier verder. “Zo komen de vrijdagmiddag werknemers van enkele bedrijven uit de regio hier frietjes eten. Ook de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond zijn traditioneel druk. Ik heb wel de indruk dat de mensen sinds corona vroeger eten. Voor corona was ik soms open tot 23 uur, maar nu zie ik meestal na 21.30 uur geen kat meer en sluit ik mijn frituur.”

In het centrum van Lo vonden de voorbije maanden opnames plaats voor de fictiereeks Chantal, met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol. “Dat zorgde er wel voor dat er extra volk naar Lo kwam en bijgevolg ook naar de frituur”, zegt Olivier. “De crew van Chantal kwam hier trouwens ook zowat tweewekelijks eten. Op een avond klopte Maaike Cafmeyer zelf op de deur. Ik was eigenlijk al gesloten, maar ze vroeg of ze toch nog iets konden eten. Ze waren met een man of tien, dus heb ik de frietketel opnieuw aangezet. Zowel de crew als de acteurs zijn heel sympathieke mensen. Ze hebben absoluut geen sterallures zoals sommige Amerikaanse acteurs.”

“Ik heb de indruk dat de mensen sinds de coronacrisis vroeger eten”

“Maar ook vakantieboerderij Hof Ter Lo, camping Hoeve Maedelstede en de vele vakantiewoningen zorgen ervoor dat er meer toeristen naar Lo afzakken”, zegt Olivier. “Sommigen komen jaarlijks langs wanneer ze in de regio verblijven, dat is wel leuk. Daarnaast heb ik ook veel vaste klanten die wekelijks of maandelijks om hun portie frietjes komen. Het zijn trouwens niet allemaal mensen uit Lo, ik heb ook klanten uit Reninge, Pollinkhove, Nieuwkapelle en Vleteren. Het gebeurt ook dat mensen die op het terras zitten van café De Vate hier vlak naast frietjes komen halen om ze daar op te eten. De cafébaas van De Vate heeft daar geen problemen mee. Ik kom goed overeen met de buren.”

Striptease

De voorbije jaren maakte Olivier al heel wat mee in zijn frituur. “Veel toffe zaken zoals vrijgezellenfeestjes en zelfs eens een spontane striptease”, zegt hij. “Maar er waren ook minder leuke momenten. Zo was er jaren geleden een klant die plots onwel werd. De hulpdiensten waren zowat een uur in de weer om hem te reanimeren. Dat was best wel beangstigend.”

Een bezoekje aan de frituur is er in de loop van de jaren ook niet goedkoper op geworden. “Zeker sinds corona is alles gestegen in prijs: van frietvet en verpakking tot gas en elektriciteit”, weet de 51-jarige friturist. “Maar die hogere prijs voor een bakje frieten schrikt de mensen niet af. Ze blijven komen.”

Aan stoppen denkt Olivier Vanhulle voorlopig nog niet. “Ik doe zeker nog drie jaar verder”, verzekert hij. “Daarna zien we wel, dan is het misschien tijd voor iets anders.”

Lees meer over: