Ondernemers die tijdens de coronacrisis de deuren dicht moeten houden, kunnen een beroep doen op overheidssteun. Tienduizenden West-Vlamingen deden dat al, goed voor een totaalsom van bijna 900 miljoen euro. Alleen is het bos aan premies en steunmaatregelen intussen zo dichtgegroeid dat je de bomen amper nog kan zien. De rol van boekhouders in de zoektocht naar de juiste compensatie wordt zo steeds belangrijker. En het gaat veel verder dan enkel de cijfertjes…
Hinderpremies, overbruggingsrecht – al dan niet dubbel -, Vlaams beschermingsmechanisme en nog een resem andere tussenkomsten: om de ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis zoveel mogelijk door de helse periode te loodsen, lanceerden de verschillende overheden het voorbije jaar van ons land heel wat steunmaatregelen.
Broodnodig. Levensnoodzakelijk zelfs. Maar voor velen die er mogelijk recht op hebben, ook bijzonder ingewikkeld.
Kwart van inkomen
Benny Corneillie (42) uit Ruddervoorde bij Oostkamp baat samen met zijn vrouw Jasmijn een sport- en paaldansstudio uit. Zowel tijdens de eerste als nu in de tweede lockdown blijven de deuren er dicht. “In het voorjaar drie maanden dicht, nu intussen ook al vier. Het wordt wat veel”, zucht Benny. “We doen wel online lessen waarbij mensen thuis sporten en wij hen via video begeleiden, maar het is lang niet hetzelfde. Ook financieel niet. Waar we in september nog ruim 5.000 euro omzet draaiden, vallen we nu terug op 1.300 euro. Een kwart… Dat is eigenlijk niet genoeg om de lening voor de verbouwingen aan de studio verder af te betalen.”
In hun zoektocht naar de steunmaatregelen waar Benny en Jasmijn recht op zouden kunnen hebben, klopten ze aan bij hun sociaal secretariaat. Of dat probeerden ze. “In de eerste lockdown was er weinig discussie en konden we via onze boekhouder Sabine de nodige aanvragen vlot doen. Maar nu… Ik vrees dat men het noorden kwijt is. Wat we ook proberen: we kunnen het sociaal secretariaat amper bereiken. Je kan dat die mensen niet verwijten, ze kunnen gewoon niet volgen.”
En dus klopt Benny de jongste weken almaar vaker aan bij zijn boekhoudster. Hij is trouwens lang niet de enige. Sinds het begin van de coronacrisis zagen de West-Vlaamse boekhouders het aantal vragen van hun ondernemers exploderen. “Advies en hulp bij de aanvraag van de verschillende steunmaatregelen is vandaag de hoofdbrok van ons werk”, zegt Karen Verkeyn, regionaal voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Accountants en Belastingsadviseurs van België (KVABB).
Snel achterhaald
“Wij proberen zo goed als we kunnen te helpen om in het bos aan coronamaatregelen hun boom terug te vinden. Geen evidentie, absoluut niet. De maatregelen en standpunten vanuit de verschillende administraties evolueren bijzonder snel. Wat je vandaag als advies meegeeft aan je klant is morgen misschien al achterhaald. Nieuwe maatregelen leveren soms meer extra vragen dan oplossingen op. En het is jammer genoeg vaak wachten op de overheid die een definitief standpunt moet innemen in een heel concreet geval.”
“Onze boekhouder sleurt ons door deze moeilijke periode” – Benny Corneillie, uitbater sport- en paaldansstudio
“In principe zouden we het zelf kunnen zoeken. We hebben de nodige opleidingen gevolgd, maar het is bijzonder moeilijk”, zegt Benny. “Je breekt er je hoofd op. Ik zeg niet dat ik zonder Sabine er helemaal de brui had aan gegeven, maar zonder haar was ik de moed waarschijnlijk al verloren. Zij is superbelangrijk voor ons, dat meen ik. Ze zoekt, ze helpt, ze praat en ze luistert. Als ik ergens mee zit, kan ik haar bellen. En dat hoeft lang niet altijd enkel over de cijfertjes te gaan. Ik kan bij mijn boekhouder mijn hart luchten. Ze sleurt ons mee door deze moeilijke periode.”
Kunst- en vliegwerk
Boekhouders fungeren dus meer dan ooit ook een beetje als psycholoog van onze ondernemers. Een nieuwe rol, maar wel eentje die ze zelf ter harte nemen. “Sommige ondernemers blijven helaas wat in de kou staan”, zegt Karen Verkeyn. “Het is aan ons om oplossingen te zoeken om de crisis voor iedereen zo draaglijk mogelijk te maken. Dat vraagt grote inspanningen. De werkdruk is in de meeste kantoren met de helft toegenomen. De tijd die we investeren in die steunaanvragen verdringt bovendien de dagelijkse taken – denk aan BTW-aangiftes of andere belastingdossiers – naar de achtergrond.”
Te streng?
Ook Benny werd in december eventjes als ‘mogelijke coronafraudeur’ aanzien. “Ik heb mijn vast werk in september vorig jaar opgezegd, om voltijds op de studio te kunnen focussen”, zegt hij. “Na een goede zomer en op basis van de groei voor de coronaperiode was dat voor ons de juiste volgende stap. Maar bij de aanvraag voor het overbruggingsrecht werd ik plots als fraudeur bestempeld. Het was aan mij om op basis van verklaringen van mijn oud-werkgever en mijn boekhouder te bewijzen dat dit niet het geval is. De overheid pretendeert dat het allemaal heel klaar en duidelijk is, maar het tegendeel is waar. In de eerste lockdown is men misschien te vrijgevig geweest. Maar nu is men voor velen te streng.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier