Van leven op een tourbus en veel weg van huis zijn, naar constant thuis zitten. Voor Robin Decock was de coronacrisis een gigantische aanpassing. Maar de lichts- en geluidstechnicus blijft niet bij de pakken zitten. Samen met zijn vriendin Esther Devos opent hij muziekwinkel Keymusic Oostende, zij het voorlopig op afspraak.
Robin Decock (26) wist al snel wat hij wilde doen in zijn leven. Hij studeerde podiumtechnieken en kon meteen aan de slag als licht- en geluidstechnicus. Vandaag
Zot geworden, zeker?
Tot maart 2020. “Ik was op tour met Evil Invaders in Duitsland”, herinnert Robin zich. “We waren in München toen we dingen begonnen op te vangen over dat coronavirus. Je moet weten dat je op tour heel erg in je vaste ritme zit. Je doet je werk en bent daar zodanig mee bezig, dat je niet zo vaak het nieuws oppikt. Tot de dag dat ik telefoon kreeg: Knokke gaat in lockdown. We deden er eerst nog wat lacherig over: Lippens is zot geworden zeker? Die avond waren er maar achthonderd toeschouwers, wat voor een zaal van die grootte heel weinig was. We hoorden meer en meer: winkels moesten dicht, er was sprake van de grenzen te sluiten…”
De band besloot om toch nog naar Berlijn door te rijden. “Iedereen op de tourbus was ziek op dat moment. We hadden symptomen, maar niemand dacht aan corona… In Berlijn kwam de organisator vlak na de soundcheck zeggen dat het concert afgelast was. En dat terwijl er al mensen in de rij buiten stonden te wachten. We hadden toen echt het gevoel dat de wereld aan het vergaan was: al die heisa rond dat wc-papier, bijvoorbeeld…”
“Toen we de maatregelen hoorden, voelden we ons machteloos”
Robin ging naar huis en plots had hij geen werk meer. “Ik begreep het niet goed”, zegt hij. “Wat moest ik nu doen met mijn leven? Bovendien had ik in februari samen met mijn vriendin een huis gekocht. Het was dus echt geen gemakkelijke periode. Ik had nog nooit iets anders gedaan in mijn leven. Ik weet van mezelf dat ik een supergoede geluidstechnicus ben. Ik doe mijn job altijd al met enorm veel passie en ik timmer al zo lang aan de weg. En plots was mijn agenda leeg.”
In de zomer kon Robin aan slag in café Twilight. “Ik ben Passe en Wendy heel dankbaar dat ze mij in die periode geholpen hebben”, zegt hij. “Daarna bood het Cultuurcentrum Brugge me een contract aan voor langere duur, maar er stond in februari een tour op de planning en ik was ervan overtuigd dat ik die dan al zou kunnen doen. Niet dus. In oktober was ik in het CC de persconferentie die de nieuwe maatregelen aankondigde aan het volgen. Daar stonden we met vijf man naar te kijken. We voelden ons enorm machteloos. (even stil) Weet je, als ik beelden zie van een zeedijk vol met mensen die geen afstand houden van elkaar, dan voelt dat als een slag in mijn gezicht.”
Plots een telefoontje
Ondertussen zat zijn vriendin Esther Devos (22) niet stil. “We passeerden aan Rudy’s Music Shop in de Kerkstraat en zagen dat de zaak over te nemen was”, zegt ze. “Eerst was het nog wat lacherig dat we tegen elkaar zeiden: zouden we het niet overnemen? Maar gaandeweg bleek het echt ideaal voor ons beiden. Zo heb ik heel wat ervaring in de retailsector. Ik weet hoe je een winkel moet runnen.” Robin vult aan: “En voor mij zou het ook perfect zijn. Ik kan gerust gaan touren, en wanneer ik thuis ben in de winkel aan de slag gaan. Nu vulde ik die tijd met freelance jobs hier, maar dat zou dan niet meer nodig zijn.”
Robin en Esther begonnen onderhandelingen met de vorige eigenaars, maar die sprongen af. Uiteindelijk nam de muziekketen Keymusic de zaak over. “We hadden ons er eigenlijk al over gezet. Maar plots kregen wij telefoon van Keymusic: of we het niet zagen zitten om de winkel uit te baten? Eerst waren we wat sceptisch: zouden we wel echt onze eigen baas zijn? Maar uiteindelijk is het allemaal snel gegaan en zijn we er helemaal ingevlogen.”
Voor alle duidelijkheid: Robin blijft licht- en geluidstechnicus. “Zodra het kan, ga ik weer touren. De combinatie met de winkel is ideaal. En in mijn nieuw huis komt er een professionele opnamestudio. Wie hier in de winkel komt en interesse heeft in een cd opnemen, kan ik dus doorverwijzen. Ik doe ook herstellingen.”
Bloed, zweet en tranen
“Het is het volledige plaatje”, gaat hij verder. “Oostende is een muziekstad en ik wil daar graag aan meewerken. Wie weet is het op termijn een stimulans voor de stad om meer repetitiekoten te voorzien? We hebben de winkel een grondige make-over gegeven. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Letterlijk, want we hebben heel veel zelf gedaan (lacht) . Je zal hier weer grote merken zoals Gibson en Fender vinden. En alles van dj-materiaal. Het beste van het beste. Dit wordt een plek waar muziek echt centraal staat. We willen ook graag samenwerken met jeugdhuis OHK, workshops organiseren… De renovatie was intens, maar ik was vooral blij dat ik weer iets om handen had. Ik zit niet graag stil.”
Het ergste komt nog
Volgens Robin moet de moeilijkste periode nog komen: “Als de evenementensector weer opstart, zullen er veel problemen zijn. Veel freelance geluids- en lichttechnici hebben ondertussen een andere job. Die gaan hun job niet opzeggen voor een onzekere sector. Heel wat evenementen zullen dus geen personeel vinden. Het is vreselijk hoe onze sector wordt doodgezwegen. Terwijl wij goed zijn voor een groot deel van de Belgische zelfstandigen. Nu voel je het nog niet, maar wacht maar tot de coronacrisis voorbij is.”
Keymusic Oostende opent op zaterdag 27 maart, maar voorlopig enkel op afspraak na de nieuwe coronamaatregelen.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier