Dinsdag 18 februari, 2020

Nieuws uit Koksijde

De gemeenteraad van Koksijde startte tumultueus, want voor het agendapunt over de herinrichting van de strandzones waren heel wat bewoners van de zone Duinpark opgedaagd. De oppositieraadsleden haalden het onderste uit de kan om tot een voor iedereen haalbare consensus te komen. Het mocht niet baten, want na meer dan 2 uur discussiëren keurde de meerderheid haar voorgestelde plan in.

De Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche startte de gemeenteraad van maandagavond met een verrassende mededeling. Hij wil een nieuwe benaming voor zijn gemeente.

Het Paul Delvaux Museum in Sint-Idesbald start het seizoen met een bijzondere tentoonstelling die de sterke band tussen Georges Grard en Paul Delvaux belicht. In de diverse zalen van het museum gaan de beelden van Grard een intieme dialoog aan met de schilderijen van Delvaux. Ze illustreren de artistieke vriendschap van twee meesters van de Belgische kunst in de twintigste eeuw.

Zaterdagmiddag steeg een grote zwarte rookpluim op vanop het dak van een flatgebouw langs de Zeedijk in Koksijde.

Beachmaster Korneel Boeve lichtte de plannen toe om de 12 strandzones te herstructureren tot 8 strandzones. Het voorstel stuitte op heel wat negatieve reacties op de vorige gemeenteraad, vooral omdat aan de zone Duinpark een zwemverbod zal worden ingevoerd en omdat daar ook de 47 strandcabines moeten verdwijnen. Wie dan nog wil gaan zwemmen, moet eerst 500 m verder lopen.

Mustafa Hadi was de allereerste asielzoeker die in oktober 2015 onderdak kreeg in de kazerne bij de Koksijdse luchtmachtbasis. Hij sloot er een jaar later als laatste mee de deuren, twee dagen nadat hij zijn officiële erkenning als vluchteling op zak had. Toen hij hoorde dat er opnieuw 300 vluchtelingen naar Koksijde zouden komen, solliciteerde hij met succes bij Fedasil als onthaalmedewerker.

De afdeling Kust van de Vlaamse overheid begint pas na het weekend met het afbreken van de kliffen die zich door de storm Ciara vormden op onze stranden. Er komt nog een storm op ons af en er wordt gehoopt dat die een deel van het werk zal doen.

De Brugse bisschop sterft onverwacht na de Bloedprocessie. Hij zal niet meteen begraven worden want... zijn stoffelijk overschot verdwijnt. Een priester, een onderzoeksjournaliste én een student zoeken het lijk en ontdekken gaandeweg veel meer over de Kerk dan ze zelf verwacht hadden. Meer ook dan de mensen van de Kerk hadden willen prijsgeven. "Geen schandaalboek over de Kerk, maar wel een spannend boek", zegt Pol Dehullu, auteur én priester.