Dinsdag 14 juli, 2020

Nieuws uit Koksijde

Onverwacht overleed vandaag Thierry Cornelis (62) die nog dit jaar de 25ste verjaardag van zijn gastronomische restaurant De Kelle in Koksijde vierde. De oud-leerkracht van Hotelschool Ter Duinen werd eind vorig jaar ook ambassadeur van de 33 Masterchefs Belgium, Culinair Ambassadeur van de Koninklijke Orde van de Paardevisser. In maart werd hij ook opgenomen als nieuwe NorthSeaChef.

De kust beleefde haar eerste drukke zomerweekend van deze vakantie. De druktebarometer van Westtoer bewees dan ook meteen zijn nut. Op sommige plaatsen, zoals in De Haan en De Panne, werd het op één na hoogste niveau bereikt, in Oostende zelfs eventjes 'code oranje' - de hoogste fase. "Waarschijnlijk moeten we deze week ons aanmeldingssysteem activeren", beseft burgemeester Tommelein.

Na een maandenlange onderbreking trekt ook het vrouwenpeloton zich langzaam weer op gang. Mieke Docx (24) graaide in Zolder meteen een vijfde plaats mee, al zat er wellicht meer in. "Het was in de laatste ronde een vreemd gevoel om weer in de finale van een wedstrijd te zitten", lacht de Koksijdse.

Het zomerseizoen komt stilaan op gang aan de Kust: de bezoekersaantallen vertonen geleidelijk aan een positieve tendens. Zo'n 16 procent van de Belgen heeft de intentie om de komende 7 dagen de Kust te bezoeken.

In het pand waar in 1940 zijn overgrootvader een viswinkel startte, pakt de jonge en ambitieuze achterkleinzoon John Valdez de draad weer op. Hij toverde het pand om tot een eigentijdse zaak, die hij de naam van zijn overgrootvader gaf: Placide.

De provincie West-Vlaanderen opende met het gebied van de Koolhofput haar negentiende provinciedomein. Het domein dient als een groen scharnierpunt tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort-Stad en grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne en aan de groene as De Frontzate. De provincie zet het domein tot 17 juli extra in de kijker.

Recyclageparken in Vlaanderen krijgen vanaf 14 juli opnieuw toelating om asbesthoudend materiaal te aanvaarden. Na een tijdelijke sluiting werd het Milieupark van Koksijde begin april al opnieuw geopend op afspraak. Voor de inzameling van asbestcement gold nog een uitzondering.

Goed nieuws voor de liefhebbers van de mooie Koksijdse natuur, want het natuureducatief centrum Duinenhuis, de thuishaven van Duurzaam Koksijde is terug open. Het centrum dompelt (zee)klassen, verenigingen, bedrijven of vriendengroepen onder in alles wat onze kust te bieden heeft.

Oppositiepartij N-VA Koksijde-Oostduinkerke kaart de droogteproblematiek aan en vraagt het gemeentebestuur om onze landbouwers sterker te steunen in tijden van droogte. Burgemeester Marc Vanden Bussche belooft om daar werk van te maken.

Er is een verdachte geïdentificeerd en gearresteerd voor het incident van gisteren in de Carrefour in Koksijde. De zestiger uit Koksijde werd ondertussen ook al verhoord. De verwondingen bij het slachtoffer zijn wel minder ernstig dan initieel werd gedacht. De bewakingsagent mocht het ziekenhuis na een uurtje al verlaten en zal minder dan een week arbeidsongeschikt zijn. De verdachte zal in snelrecht gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank van Veurne.

In de rechtbank van Veurne zijn 12 beklaagden gestraft die de afgelopen maanden de regels rond corona niet naleefden. Slechts de helft kwam zich verantwoorden. Een 19-jarige die een privéfeestje organiseerde met 7 personen kreeg de zwaarste straf. Omdat hij zich kwam verantwoorden, kreeg hij een werkstraf van 50 uren in plaats van drie maanden cel.

Een vrouw van in de 50 uit Kortrijk heeft zes maanden cel met uitstel gekregen voor de jarenlange belaging van haar buren in haar vakantiewoning in Oostduinkerke. Het gaat om een bijzondere vorm van belaging: "Die vrouw deed niets anders dan hen te begluren. Ze is de specialiste van het staren." Ze moet haar buren samen 3.500 euro schadevergoeding betalen.

De laatste twee Sea King helikopters uit Koksijde die nog vliegwaardig zijn en te koop werden aangeboden door defensie zijn gered. Het aangekondigde bod van het Engelse bedrijf Historic Helicopters blijkt finaal ook het hoogste. De twee Sea Kings worden in het najaar vliegklaar gemaakt om naar hun nieuwe thuisbasis Yeovilton over te vliegen.