Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Koksijde

Tijdens het Europees kampioenschap Toestelturnen, dat in december in het Turkse Mersin plaatsheeft, zal geen Belgische delegatie meisjes in actie komen. Ook Judo Vlaanderen stuurt geen leden naar het EK Junioren en EK U23.

Elk jaar wordt de wijk 'Baaldje' tijdens de herfstvakantie omgetoverd tot de griezeligste plek in Koksijde. De jaarlijkse Halloweenstoet is een traditie die massa's volk lokt... Maar deze herfstvakantie noodzaakte het griezelige coronaspook de burgemeester om op de valreep alle activiteiten tot na de herfstvakantie te annuleren. Toch bedacht de schepen van Toerisme een alternatief...

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

In Koksijde en Oostduinkerke blijven de horecaondernemers niet bij de pakken zitten nu ze opnieuw verplicht de deuren moesten sluiten. Ze zetten volop in op afhaalgerechten en sommigen bedachten daarbij creatieve formules. Chef Willem Hiele richtte zelfs de tuin achter zijn authentieke vissershuisje in als Boetiek Raphaël waar de klanten huisgemaakte pizza's, garnaalkroketten, bisque of wildgerechten kunnen afhalen. Bij restaurant Carcasse kan je ook aan huis laten leveren. Valt je verjaardagsetentje op restaurant in het water? Dan kan je de jarige verrassen met een cadeaubon of een feestmenu aan huis! Een overzicht:

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Door de coronacrisis duiken vandaag ook mondmaskers op, niet alleen als zwerfvuil op straat, maar ook in zee. Via de wind en de waterlopen komen ze daar terecht. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid start daarom een sensibiliseringscampagne om mensen bewust te maken van de impact van dit afval op op waterlopen en hen aan te zetten hun mondmasker niet te verliezen. Opvallend: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu.

22 West-Vlaamse ondernemingen ontvangen dinsdag 27 oktober het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research. 88 bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. "Dit toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

In de politiezone Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) vond maandagnacht een wilde achtervolging plaats van in De Panne tot Oostduinkerke-Dorp. De politie kon het voertuig doen stoppen door een band lek te schieten. De bestuurder sloeg te voet op de vlucht. Twee passagiers bleven zitten en worden ondervraagd. De bestuurder kon dinsdagvoormiddag ook worden gevat.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Orgelkring Koksijde kreeg op de valreep goed nieuws. Op vrijdag 23 oktober gaf de gemeente Koksijde groen licht voor het tweede concert in de Bach InteGraal-reeks. Het concert mag dan toch doorgaan op zondag 25 oktober, met een maximaal aantal van 200 orgelliefhebbers.

Een nieuwe vereniging uit de grond stampen is geen sinecure, maar voor het bestuur van Coxypics overtroffen de eerste inschrijvingen de stoutste dromen. De bestuursleden dragen via een frisse, moderne website en via de sociale media hun duidelijke boodschap uit: 'als fotografie je passie is'.