“Een perfect verjaardagscadeau”: Koksijds burgemeester Marc Van Den Bussche ziet Club Brugge stunten in Griekenland

Een historische kwalificatie voor Club, en Vanden Bussche was erbij.
Redactie KW

Club Brugge beleefde donderdag een historische avond in het Griekse Thessaloniki. Dankzij een 0-2-zege tegen PAOK Saloniki plaatste Club zich in de Conference League immers voor het eerst in 32 jaar voor een Europese halve finale. Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche was erbij.

“Een perfect verjaardagscadeau”, noemt Vanden Bussche de historische kwalificatie van Club Brugge. De burgemeester mocht afgelopen dinsdag immers zijn 74e verjaardag vieren. En waar kan je dat beter dan in Griekeland? Echt feesten heeft Vanden Bussche niet gedaan. “Al ben ik na de match wel nog iets gaan drinken in een bar in de buurt van het hotel. Maar het was al laat, hé”, glimlacht hij.

Club had dankzij de 1-0-zege in de heenmatch al een goede uitgangspositie afgedwongen, maar dankzij twee goals van Ferran Jutgla werd het helemaal een feestavond. Toch was Vanden Bussche vooraf niet helemaal zeker dat het Griekse avontuur een goede afloop zou kennen. “Vooral door die gemiste penalty in de heenmatch, had ik toch nog m’n twijfels. De vrees dat we het nog uit handen konden geven, was aanwezig, ja. Zeker omdat het in het verleden nog gebeurd is dat we het in de terugmatch uit handen gaven en ook omdat we toch nog met redelijk wat geblesseerde en geschorste spelers zaten. Gelukkig speelde Club heel goed, kende de tegenstander een off-day en werd het uiteindelijk een match waarin alles meezat. Dat we aan de rust 0-2 voor stonden was natuurlijk het ideale scenario. En dat we het uiteindelijk ook afmaakten, maakt het alleen nog maar mooier.”

Geen rellen

Een perfecte trip dus. Al hield Vanden Bussche zijn hart aanvankelijk wel vast. Vooraf werd er namelijk gevreesd voor geweld met de Griekse fans – er werd de Club-fans zelfs afgeraden om de clubkleuren te dragen buiten het stadion. Gelukkig bleef het uiteindelijk allemaal rustig in en rond het stadion. “Al was de sfeer door al die verhalen van mogelijk supportersgevaar aanvankelijk wel wat raar”, vertelt Vanden Bussche. “We waren toch op onze hoede. Achteraf gezien bleek al die ongerustheid echter niet nodig. Ik heb niets van supportersgeweld gemerkt en ook de politiediensten hebben ons hier heel goed ontvangen. Al moet ik wel zeggen dat die supporters van PAOK toch hevig zijn. Maar dan vooral door hun continue gezangen. Ook wanneer het kalf al lang verdronken was.”

Het werd uiteindelijk dan ook een Europese verplaatsing om niet snel te vergeten. In de halve finale wacht voor Club nu Fiorentina. Ook tegen de Italianen moet iets mogelijk zijn. En Vanden Bussche? Die zou in Firenze maar wat graag opnieuw van de partij zijn. “Ik ben al aan het kijken om het te regelen”, lacht hij. “Al zal ik dan misschien mijn vrouw meenemen, in plaats van mijn kinderen. Firenze is een prachtige stad en dan kan zij daar iets anders doen terwijl ik met het voetbal bezig ben. Sportief is het alleszins een ploeg die we zouden moeten aankunnen.”

En nu een finale?

En zo droomt Vanden Bussche stiekem ook al van een finaleplek. “Dat zou fantastisch zijn mocht ik dat nog mogen meemaken. Blauw-zwart is me met de moedermelk meegegeven. Ik ging al met mijn pa mee toen er nog op de Klokke gespeeld werd en heb ondertussen al 60 jaar een abonnement. Een Europese finale meemaken zou dan ook historisch zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier