Warre Vangheluwe viel … 15 kg af

Meulebekenaar Warre Vangheluwe bouwde al een mooi palmares als tijdrijder op, met drie titels. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor Warre Vangheluwe (17) verliep het wielerseizoen beter dan verwacht. Zo wist de Meulebekenaar als eerstejaarsjunior de provinciale titel in het tijdrijden te veroveren. “Ik vind die discipline heel belangrijk, want een tijdrijder kunnen ze overal gebruiken.”

Afgelopen weekend stond Vangheluwe aan de start van de wedstrijd in Kooigem. Samen met zijn ploegmaats bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra zette hij een sterke collectieve prestatie neer. “We hadden met de ploeg besloten om vanaf het begin elk om beurt te demarreren. Uiteindelijk hadden we na drie ronden acht man mee in een kopgroep van vier man. Dat is ideaal natuurlijk. Ik probeerde er nog alleen naartoe te rijden, maar dat lukte niet.” De ploeg kaapte in Kooigem de eerste, de derde en de vierde plaats weg. “Ik heb achteraan nog afgestopt en finishte in de achtervolgende groep. De benen voelden zeker goed aan, net als het hele seizoen al.”

“Ik behaalde intussen al drie titels in het tijdrijden en één op de weg, maar dit was de mooiste. De tweedejaarsjuniores kloppen, dat begint toch mee te tellen”

De Meulebeekse eerstejaarsjunior mag inderdaad trots zijn op het parcours dat hij heeft afgelegd. De uitschieter was uiteraard zijn West-Vlaamse titel tegen de klok. “Ik behaalde intussen al drie titels in het tijdrijden en één op de weg, maar dit was de mooiste. De tweedejaarsjuniores kloppen, dat begint toch mee te tellen. Het was ook mooi voor de ploeg, die veel voor me heeft gedaan sinds mijn overstap van de Tieltse Renners.”

Het belang van trainingen op de tijdritfiets wordt volgens Vangheluwe door veel renners onderschat. “Een tijdrijder kunnen ze overal gebruiken. Voor het PK trainde ik twee of drie keer per week met de tijdritfiets. De rest van het seizoen ga ik de dag na de koers meestal losrijden op de tijdritfiets.”

Prof(essioneler)

De jonge Meulebekenaar mocht trouwens ook in de kermiskoersen in Izegem en Tielt het zegegebaar maken. Die sterke resultaten kwamen dit seizoen niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb er wreed veel voor gedaan en dat werkt blijkbaar. Vorige winter ben ik op vijf maanden tijd ongeveer 15 kilo afgevallen.”

“Eigenlijk eet ik nog altijd alles, maar gewoon minder. Ik heb natuurlijk ook veel getraind en laat de tussendoortjes weg. Dan gaat het snel, geloof me”

Het competitiegewicht van Vangheluwe schommelt nu rond de 75 kilogram. “Ik stond voordien dik genoeg, hoor. (lacht) De ploegleiding had ook gezegd dat het scherper mocht. Eigenlijk eet ik nog altijd alles, maar gewoon minder. Ik heb natuurlijk ook veel getraind en laat de tussendoortjes weg. Dan gaat het snel, geloof me. Ik eet zeker nog af en toe frieten. Ik ben nog geen prof, het is nog niet nodig om nu al zo te leven.”

Volgend seizoen wil Warre Vangheluwe pas echt testen hoe ver zijn mogelijkheden reiken. “2019 is het seizoen van de waarheid, dat heb ik mezelf opgelegd. Als ik daarna naar een goeie belofteploeg kan, zal ik me een jaar of drie vol op de koers richten.” (ACL)