Victor Delbarge wil in Lichtervelde de PK-vorm vinden

Victor Delbarge crost dit weekend in Lichtervelde. Vorig jaar werd hij er al eens derde. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Victor Delbarge (14) werkt toe naar zijn eerste grote doel van deze winter: het provinciaal kampioenschap in Zarren. Maar eerst wil de eerstejaarsnieuweling presteren in Lichtervelde, een wedstrijd waarin hij vorig jaar nog derde werd. De Kortemarkenaar kende weinig rust na het wegseizoen, maar voelt wel dat zijn beste vorm er stilaan aan zit te komen.

“Voorlopig reed ik deze winter nog maar eenmaal in de top tien, terwijl ik voor aanvang toch mikte op enkele podiumplaatsen. In het begin van het veldritseizoen reed ik meer A-crossen. Dan draai ik wel meestal rond die top tien. Maar ik voel dat ik korter bij de grote mannen kom. Ieder jaar groei ik, dat is dit jaar niet anders. Maar ik voel dat ik frisser ben en gedurende het seizoen aan het groeien ben. Omdat ik een redelijk goed gevoel had op de weg, wilde ik dat niet verstoren en die lijn doortrekken in het veld. Maar nu begin ik dat wel een beetje te voelen. Sowieso zal ik na dit seizoen iets langer rust nemen.”

Het provinciaal kampioenschap in Zarren is dit jaar één van mijn grote doelen

Vorig jaar volgden de betere resultaten ook pas vanaf november en december. “Ik kom er altijd pas door rond deze periode. Dan beginnen de parcours er ook al wat vettiger bij te liggen. Dat ligt me beter. Ik heb liever dat het meer lopen dan fietsen is. Ik zit in de sportschool in Torhout en daar lopen we vaak. Ik moet het ook hebben van de kracht.”

Jaarmarktcross in Niel

Maandag reed Victor nog de Jaarmarktcross in Niel. “In de voormiddag was het nog droog toen ik moest rijden. Ik moest door de lottrekking achteraan starten, maar ik heb altijd een goede start. Dat is een pluspunt. Meestal heb ik echter het geluk om vooraan te kunnen starten.”

Als het in Lichtervelde goed loopt, zal het in Zarren ook niet slecht zijn. Het is testen hoe het gevoel zit en dan kan ik de vorm doortrekken

Nu rijdt de renner van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare achtereenvolgens in de CyclocrossCup in Lichtervelde en het PK in Zarren, twee crossen die aangestipt stonden. “Lichtervelde is zowat de generale repetitie van het provinciaal kampioenschap in Zarren. Ik heb al lang geen bekerwedstrijd meer gereden. Als het in Lichtervelde goed loopt, zal het in Zarren ook niet slecht zijn. Het is testen hoe het gevoel zit en dan kan ik de vorm doortrekken. Of ik het parcours al verkend heb? Neen. Als ik, zowel op de weg als in het veld, het parcours een week vooraf ga verkennen, merk ik dat ik slecht rijd.”

“Ik hoop in Lichtervelde alvast op meer dan de derde plaats van vorig jaar. Als het parcours zwaar is, zal het me sowieso goed liggen. Het is niet ver van mijn huis. Dan rijd ik altijd beter, net als in Ruddervoorde het geval was. En als er loopwerk aan te pas komt, is dat zeker in mijn voordeel.”

Iets meer rust

En nadien komt de focus dus op het PK in Zarren te liggen. “Dat is een van mijn grote doelen dit jaar. November, december en januari zijn de maanden waarin ik echt top wil zijn, zeker in de kampioenschappen. En na het veldritseizoen zal ik bewust iets langer rust nemen. Komend seizoen zal ik me ook iets meer toeleggen op het tijdrijden. Ik vind dat een leuke discipline. Ik doe het graag en net als in de cross is het een halfuurtje alles geven en afzien.” (BVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.