Tim Vanderjeugd is in Verenigde Staten manager van alle Trek-wielerteams
Door een positief coronageval bij Trek-Segafredo mocht de ploeg niet starten in Gent-Wevelgem, maar zondag in de Ronde van Vlaanderen zijn Jasper Stuyven en co wel van de partij. Tot grote opluchting van Tim Vanderjeugd. De Stadenaar, die vroeger persverantwoordelijke was bij de ploeg, werkt er nu als Director of Sports Marketing, waardoor hij verantwoordelijk is voor alle profploegen van de fietsenfabrikant.
De tijd dat grote groepen West-Vlamingen naar Amerika trokken om er fortuin te maken en een nieuw leven op te bouwen, ligt al vele decennia achter ons, maar af en toe slaagt iemand uit de streek er nog in om in de States het geluk te vinden. Tim Vanderjeugd (39) uit Staden woont ondertussen al vijf jaar in Madison (Wisconsin) en is gelukkig getrouwd met Marcy en vader van twee leuke kinderen. Zijn succesverhaal begint eigenlijk de dag dat hij als 12-jarige door zijn ouders naar het internaat van het Instituut Klein Seminarie in Roeselare werd gestuurd.
“Daar heb ik zaken geleerd zoals zelfstandig zijn, verantwoordelijkheid opnemen en op de juiste manier gebruik maken van mijn vrijheid”, aldus Tim Vanderjeugd. “Vaardigheden die me later heel goed van pas kwamen om mijn beroepscarrière in de wielerwereld uit te bouwen. Nadat ik afstudeerde als master in de Romaanse talen volgde ik nog een postgraduaat journalistiek en werkte ik enkele jaren als freelancer voor verschillende binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Ik schreef zowel reisverhalen als sportartikels en zo kwam ik op de radar van mijn huidige werkgever Trek Bicycle Corporation.”
Team rond Cancellara
Wanneer de fietsenfabrikant in 2011 in zee gaat met Leopard en een sterk team bouwt rond Fabian Cancellara en de broers Schleck krijgt de vlotte Stadenaar de kans om zijn organisatietalent te bewijzen als persverantwoordelijke en woordvoerder van de ploeg. “Mijn taak bestond erin om interviews te organiseren en ervoor te zorgen dat de journalisten voldoende toegang hadden tot onze renners. Alles moest tot in de puntjes georganiseerd en voorbereid worden, want vooral Fabian Cancellara werd als toprenner vaak gevraagd om zijn verhaal te doen voor de micro. In die tijd was ik aanwezig op alle grote koersen. Ik heb deze job gedaan tot 2016, het jaar dat Fabian de fiets aan de haak hing. Ik hoor hem nog maar zelden, maar de laatste tijd hebben we iets vaker contact, want we willen graag een herdenking organiseren rond de spijtige tiende verjaardag van het overlijden van Wouter Weylandt.”
Negen ploegen
Momenteel is Tim Vanderjeugd Director of Sports Marketing bij Trek. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle professionele ploegen van de fietsenfabrikant. “We brengen momenteel twee wegploegen, waaronder een damesteam, alsook vier mountainbiketeams, twee crossteams en een triatlonploeg in koers. In 2018 lag ik mee aan de basis van de oprichting van het damesteam en daar ben ik eigenlijk wel fier op. Uiteraard is het niet enkel mijn verdienste dat deze vrouwenploeg het zo goed doet, want ik word bijgestaan en ondersteund door heel wat deskundige medewerkers. Onze dames wonnen vorig seizoen de WorldTour en dat betekent toch wel iets”, vertelt Tim fier.
“Ik ben en blijf voor altijd een West-Vlaamse jongen die opkijkt naar de Flandriens”
“Het Baloise-Trek van Sven Nys is de enige ploeg die we sponsoren, want Trek Factory is eigenaar van al zijn ploegen, waardoor wij alles regelen van A tot Z. De concurrentie opteert voor een andere aanpak, wellicht omdat onze manier van werken heel veel werk impliceert. Wij opteren voor deze wijze, omdat het de beste resultaten oplevert qua productontwikkeling, marketing en rendement van onze investeringen. We zoeken zelf sponsors en regelen alles wat er bij het management van een wielerploeg komt kijken. Mijn taak bestaat erin om leiding te geven aan een grote groep bekwame en enthousiaste mensen. Ik moet hen aansturen en (financiële) middelen bezorgen om succesvol te zijn. Samen bepalen we de doelstellingen voor onze wielerploegen en niettegenstaande mijn West-Vlaamse bescheidenheid durf ik toch stellen dat we momenteel succesvol zijn.”
Eclairs
Mede door corona komt Tim Vanderjeugd niet vaak meer naar Vlaanderen, maar ook op koerswedstrijden in de States of elders is hij nog zelden aanwezig. “Mijn huidige taakinvulling bij Trek laat me niet toe om nog vaak te reizen. Ik ben al een jaar niet meer op de koers geweest om met (toekomstige) atleten te praten. Via digitale weg is uiteraard veel mogelijk, maar ik kijk er toch naar uit om terug naar wielerwedstrijden te gaan en onze renners aan het werk te zien. Als de coronaproblemen van de baan zijn, zal ik ongetwijfeld terug wat meer reizen, maar wellicht toch wat minder dan vroeger. Ik volg uiteraard nog steeds alle Vlaamse klassiekers. Ik ben en blijf immers voor altijd een West-Vlaamse jongen die opkijkt naar de krachttoeren van de Flandriens.”
Ondertussen is Tim Vanderjeugd al helemaal aangepast aan het leven in de States. “In Madison is het aangenaam wonen en de mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. Ik praat Engels en ze beschouwen me al lang niet meer als een buitenlander. Uiteraard mis ik mijn ouders en familie, maar toch denk ik niet dat ik ooit nog terugkeer naar Vlaanderen om er met mijn gezin te gaan wonen. De lekkere Belgische streekbieren en vooral de heerlijke éclairs die de Vlaamse bakkers maken, kan je hier jammer genoeg niet vinden. Voor de rest heb ik het hier echt naar mijn zin”, besluit Tim met heel veel enthousiasme in zijn stem. (PDC)
Ronde van Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier