Lewis Delaere hoopt op top tien op PK

Lewis Delaere crost dit weekend in Zarren. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met Lewis Delaere verschijnt morgen een enorm gemotiveerde renner aan de start van het West-Vlaams kampioenschap in Zarren. De eerstejaarsnieuweling uit Diksmuide rijdt er niet alleen een cross dichtbij huis, zijn ouders zijn ook nog eens van Zarren afkomstig. Redenen genoeg dus om er vol tegenaan te gaan.

“Al moet ik wel zeggen dat de datum van het PK behoorlijk slecht valt”, vertelt Lewis Delaere. “Middenin de examens. Allesbehalve ideaal dus. Maar het gaat om een kampioenschap, het is niet ver van mijn deur en mijn ouders zijn van daar afkomstig. Ik wil dus absoluut meedoen!”

Het gaat om een kampioenschap, het is niet ver van mijn deur en mijn ouders zijn van daar afkomstig. Ik wil dus absoluut meedoen

Het is dan ook geen verrassing dat de 14-jarige Diksmuideling straks met de nodige ambitie aan de start verschijnt. “Het zou mooi zijn mocht ik rond de tiende plaats kunnen eindigen. Mits een goede dag moet dat wel mogelijk zijn. Mijn seizoensbegin was niet echt denderend, maar ik voel dat de conditie in stijgende lijn gaat. Mijn beste resultaat tot nu toe was een twaalfde plaats in Lichtervelde, maar qua gevoel vond ik mijn laatste cross, twee weken terug in Wachtebeke, de sterkste. Als ik die positieve lijn kan doortrekken, dan kan het nog een mooie winter worden.”

Geen wegkoersen

Voor de eerstejaarsnieuweling was het inderdaad even aanpassen in de eerste crossen. Delaere had nochtans stevig getraind in de aanloop naar het veldritseizoen, maar miste waarschijnlijk toch dat tikkeltje competitieritme om er meteen te staan. “Dat zou wel eens kunnen kloppen”, knikt Lewis. “Omdat mijn prestaties op de weg niet echt naar wens zijn, pas ik daar liever voor. Tijdens de zomermaanden werk ik veel duurtrainingen af, meestal met een groepje wielertoeristen. Die rijden zeker niet traag, maar je kan het niet echt met een koers vergelijken. Ik heb wel een mountainbikewedstrijd betwist, maar dat was het dan. Misschien daarom dat ik een tijdje nodig had om er in te komen.”

Nieuwe ploeg

“Tijdens het veldritseizoen zijn vooral de ploegtrainingen op woensdag belangrijk om de conditie te onderhouden”, vervolgt Delaere. “Dat is ook één van de redenen dat ik van ploeg ben veranderd. Ik rijd sinds september voor het Young Cycling Team Middelkerke, een nieuwe ploeg die zich focust op jonge veldrijders. Samen met mijn goede vriend Miel Dekien heb ik de overstap gemaakt en het is voorlopig een echte meevaller gebleken. Voor mij is het niet alleen veel praktischer dat de trainingen in Houthulst plaatsvinden, ik leer er ook enorm veel bij. Ik heb al heel wat opgestoken van de tips van Laurens Versteele, onze ploegleider. Hopelijk werpt dat binnenkort zijn vruchten af”, besluit de leerling wetenschappen aan het Sint-Aloysiuscollege van Diksmuide.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.