Jorn Montaigne gaat voor het podium in Lichtervelde

Ze zegeteller van Jorn Montaigne staat voorlopig nog op één overwinning. Door de regelmaat in zijn prestaties leidt hij voorlopig wel in de Vlaamse Cyclocrosscup. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Jorn Montaigne is opnieuw aan een uitstekend seizoen bezig bij de amateurs. De Koekelarenaar stond slechts tweemaal niet op het podium, al mocht hij voorlopig nog maar eenmaal op het hoogste schavotje plaatsnemen. Die regelmatigheid levert hem ook de voorlopige leidersplaats op in de Vlaamse Cyclocrosscup. Komend weekend komt Montaigne in Lichtervelde aan de start. Vorig jaar ging hij aan de Turfhauwe nog met de zege aan de haal. Dat kunstje wil hij dan ook graag overdoen.

“Lichtervelde is een sterk bezette cross”

Een zesde plaats is dit seizoen het ‘minste’ resultaat van Jorn Montaigne. Het moet dus gezegd: de Koekelarenaar is opnieuw aan een regelmatig seizoen bezig. De zegeteller staat echter nog maar op één stuk, terwijl dat er voorgaande seizoenen telkens al meer waren. “Ik kende een heel goede voorbereiding, maar in het begin van het crossseizoen begon ik te sukkelen met de wijsheidstanden. Daardoor verloor ik veel op conditioneel vlak. Dan heb ik besloten om me te laten opereren, een tweetal weken voor het PK in Tielt. Daarna is het opnieuw beginnen beteren en nu voel ik dat ik op een hoger niveau begin te komen. Mocht ik niet met mijn wijsheidstanden gesukkeld hebben, had ik al enkele wedstrijden meer gewonnen.”

Niet in de val lopen

“Ik train nog steeds samen met mijn trainer Rudi Van de Sompel. Ik ben er nog altijd heel veel mee bezig. Ik let op mijn voeding. Vorig jaar was ik Belgisch kampioen en dit seizoen heb ik besloten om het verstandig aan te pakken. Velen zouden dan in de val lopen om meteen heel veel koersen te rijden. Ik houd het bij één wedstrijd per weekend. Zo kan ik een heel seizoen op een goed niveau rijden.”

Intussen is Jorn de Belgische trui kwijt. Op het voorbije BK werd hij derde. “Het was leuk om in die Belgische driekleur rond te rijden, al bracht dat toch wat druk met zich mee. Ik kon er niet echt van genieten omdat ik me wilde bewijzen. Daardoor liep het wat fout. Maar ik was er wel trots op.”

Leidersplaats

Komend weekend komt hij in Lichtervelde aan de start. “Eerst en vooral wil ik mijn leidersplaats verdedigen of uitbreiden in de Vlaamse Cyclocross Cup. Het niveau zal redelijk hoog liggen, want er komen enkele crossers uit Antwerpen. Met een podium zal ik dan ook tevreden zijn. Als ik constant bezig kan blijven, moet ik die leidersplaats kunnen verzilveren.”

“Na mijn Belgische titel heb ik beslist om het verstandig aan te pakken”

Dat doet hij nog steeds met de steun van zijn familie. “Mijn ouders en zus doen heel veel voor mij. Mijn opa is mijn vaste supporter. Als het eens wat minder gaat en ik mijn hoofd wat laat hangen, kunnen zij dat uit mijn hoofd praten.”

Tien uur per week

Voor Jorn Montaigne mag het veld er ook wat zwaarder bijliggen. “Voor mij is het beter als het iets zwaarder is. Omdat ik een redelijk grote versnelling heb, mag het meer op de macht zijn. In de modder kan ik zo vlugger het verschil maken. Daar voel ik me ook beter bij”, besluit Jorn die werkzaam is bij de openbare dienst in Koekelare. “Met mijn trainer kan ik mijn werk en cross goed op elkaar afstemmen. Ik train dagelijks op de rollen, in totaal ongeveer tien uur.”

(Bram Vanlerberghe)