Het zotte verhaal van Justine Ghekiere (Izegem): zesde koers ooit als renster en meteen debuteren in Ronde

Justine Ghekiere is bezig aan haar allereerste seizoen als wielrenster en staat zondag meteen aan de start van de Ronde van Vlaanderen. (Getty Images)©Luc Claessen Getty Images
Justine Ghekiere is bezig aan haar allereerste seizoen als wielrenster en staat zondag meteen aan de start van de Ronde van Vlaanderen. (Getty Images)©Luc Claessen Getty Images
Wouter Vander Stricht

Het klinkt eigenlijk te zot om waar te zijn. De Izegemse Justine Ghekiere (24) etaleerde op haar rollen en via Zwift dat ze een stukje kan pedaleren. En toen haar waarden bij een test in Energy Lab aantoonden dat ze echt wel uit het goede wielerhout gesneden is, kreeg ze prompt een contract aangeboden en werd ze in het profpeloton gepiloteerd. En zo wordt haar zesde wielerwedstrijd ooit dit weekend de Ronde van Vlaanderen. “Ik moet nog leren in het peloton rijden, maar hoe meer het omhoog gaat, hoe beter voor mij.”

Justine Ghekiere (24) woont nu met haar vriendin Fien Corteville in een mooie nieuwbouwwoning in de Neptunusstraat in Izegem, maar groeide op in Emelgem. “Ik ben altijd al sportief geweest. Ik heb lang getennist bij TC Isis, zwom bij de Izegemse zwemclub, deed een jaartje aan judo… En op mijn 16de kocht ik een mountainbike en ging ik vaak met mijn pa Alain Ghekiere toertochtjes doen. Ik had de microbe te pakken, maar het bleef allemaal recreatief. Toen ik studeerde, had ik wat minder tijd, maar nadat ik mijn diploma lichamelijke opvoeding en bewegingsleer behaalde aan de Vives in Torhout ging ik als personal trainer aan de slag bij Vision in Roeselare. Naast mijn werkuren stortte ik me volop op het fietsen. Ik ben nogal verslingerd aan Zwift ( online fietsgame waarbij je op de rollen fietst en wedstrijden kan simuleren, red .).”

Virtuele Baloise Tour

De resultaten op Zwift gaan viraal en ondertussen baarde Justine ook opzien in de virtuele Baloise Tour. Maar het keerpunt was een test in het Energy Lab. “Ik had die cadeau gekregen en mocht er allerlei fietstesten ondergaan. Ik gaf er het beste van mezelf, maar het duurde nogal lang voor de resultaten er waren.” Blijkbaar had Ward Vande Capelle, ondertussen de trainer van Justine, die gedubbelcheckt. “Ik trapte waarden die vergelijkbaar waren met een jonge Australische prof. Ward overtuigde me dat ik mijn kans moest wagen in het peloton.”

“Ik durf nog niet genoeg op het wiel te rijden, waardoor anderen erin duiken en ik naar achter zak”

Maar dan moet je nog een team vinden. Het was Bingoal Casino-Chevalmeire Cycling Team dat haar aan boord nam. “Ik moet daar ploegdirecteur Davy Wijnant dankbaar voor zijn. Ik kon weinig adelbrieven voorleggen, ik had nog nooit een wedstrijd gereden. Maar op basis van mijn testresultaten raakte hij gecharmeerd.”

Justine Ghekiere. (foto WV)
Justine Ghekiere. (foto WV)

Bij haar in de ploeg rijden de Nederlandse zusjes Demi en Talitha de Jong, de Belgische zussen Demmy, Kelly en Lenny Druyts, maar ook ene Puck Moonen, een populaire jongedame op sociale media en bij ons bekend als het gewezen vriendinnetje van veldrijder Eli Iserbyt. “Ik moest daar natuurlijk wat mijn plaats vinden. Niemand kende mij, veel andere meisjes rijden al jaren samen of tegen elkaar in het peloton”, aldus de Izegemse.

Maar op de stages met de ploeg moet Justine toch een bepaalde indruk gemaakt hebben, want ze haalde de selectie van toch wel mooie wedstrijden. “Ik maakte mijn debuut in de GP Le Samyn, maar een val verhinderde dat ik kon uitrijden. In de GP Oetingen ging het goed (ze eindigde 59ste, red.) en in Nokere Koerse zat ik in het tweede peloton, maar werden we 10 kilometer voor de finish uit koers gehaald. De Omloop van de Westhoek viel dan weer wat tegen. Die wedstrijd is vrij vlak en je moet je vooral goed zien te positioneren in het peloton. Ik durf soms nog niet genoeg echt op het wiel te gaan rijden, maar als je een half gaatje laat, dan duikt iemand anders daar tussen en zo schuif je naar achter. Ik betaal daar nog wat leergeld. Ik heb ook liever dat het wat lastiger is en bergop gaat. Ik verteer die klimmetjes goed en daar is het ook meer ieder voor zich.”

Haar vijfde wedstrijd als wielrenster werd woensdag Dwars door Vlaanderen, maar iedereen kijkt natuurlijk al uit naar de Ronde van Vlaanderen van zondag. “Afgelopen weekend mocht ik rusten en toewerken naar deze wedstrijden. Ik kan het ook niet echt geloven dat ik daar al aan de start mag staan.”

Geen fulltime prof

Ondertussen zorgt Ward Vande Capelle voor haar trainingsschema’s. “Ik ben nog geen fulltime prof. Mijn job zag er sowieso al wat anders uit door corona, maar ik heb van mijn werkgever verkregen dat ik wat minder moet werken en zo meer kan trainen. Dat doe ik vaak alleen of soms met vrienden. Maar ik pas niet graag mijn tempo aan. Het is mijn droom om straks ook een vol profcontract af te dwingen. Het is nu eigenlijk ook al een droom dat ik naast Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore fiets. Maar ik heb de smaak al te pakken en kijk ook al uit naar de klassiekers in de Ardennen. Dat moet mij eigenlijk ook wel liggen. En ik heb nog veel groeimarge natuurlijk”, besluit Justine Ghekiere.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.