Aftellen naar de historische Brugse derby: Rik Verheye supportert voor Club, zijn personage ‘Nonkel Willy’ voor Cercle

Zijn Nonkels-personage Willy Persyn heeft een abonnement op Cercle. © Play4
Bert Vanden Berghe

Hoewel hij sinds kort met Sporting Hasselt zélf een voetbalclub in handen heeft, gaat acteur Rik Verheye zondag minstens even hard supporteren voor Club Brugge, dat aanspraak maakt op de titel. “Cercle zal zich niet laten ingraven, maar Club gaat vol voor de overwinning!”

“Eerlijk? Ik had het wel verwacht dat Club kon winnen van Anderlecht afgelopen zondag. Ze zijn intrinsiek beter, en hebben de beste kern van dit moment”, vertelt Rik Verheye, die de match volgde op café in Oostende, waar hij ’s avonds verwacht werd voor een Nonkels-marathon in Kinepolis.

Leuk detail: Sam Kerkhofs, met wie Rik vorig jaar Sporting Hasselt overnam, is een trouwe Anderlecht-supporter. “Ik heb het er niet ingewreven, nee. Het is wel jammer dat de sfeer voor en na de match grimmig was (onder meer de geblesseerde Thiago werd er belaagd, red.).”

Master of ceremony

Komende zondag moet het evenwel een feest worden. “Een stevig feestje”, grijnst Rik. “In principe hebben we maar één puntje nodig. Cercle, dat dit seizoen overigens ook bewonderenswaardige dingen deed, zal zich niet laten ingraven. Maar het Club zoals het nu is, zal vol voor de overwinning gaan in een kolkend stadion! Als alles goed gaat, palmen we de dag nadien de Markt van Brugge in.” Net als de kampioenenviering twee jaar geleden zal Rik als master of ceremony de festiviteiten in goeie banen leiden.

Rik tijdens de kampioenviering in 2022. Als ze winnen, leidt hij maandag opnieuw alles in goeie banen.
Rik tijdens de kampioenviering in 2022. Als ze winnen, leidt hij maandag opnieuw alles in goeie banen. © Davy Coghe

Rik erkent dat Club een lastig seizoen achter de rug heeft. “Als ze kampioen worden, is het meer dan verdiend en allerminst gestolen. De remonte onder trainer Nicky Hayen is heel straf. Hij laat de spelers echt floreren. Ook Europees hebben ze een mooi parcours afgelegd. Wat de titel betreft, had ik het Union zeker ook gegund, maar ze hebben net als Anderlecht te veel steken laten vallen.”

Cercleverleden

Dat Club Brugge kampioen kan worden tijdens een derby, maakt het natuurlijk extra speciaal. Rik heeft overigens ook een band met Cercle Brugge. Eind 2010 werkte hij mee aan een filmpje in het kader van een Valentijnsactie van de gemeente Knokke-Heist. Zijn personage ging daarbij op de knieën, maar het in scène gezette huwelijksaanzoek mislukte. Het filmpje ging viraal. “Ik herinner mij vooral het gezicht van Mbaye Leye, die me aankeek alsof ik gek was geworden.” (lacht)

(lees verder onder de video)

Herinner je het mislukte huwelijksaanzoek op Cercle Brugge, dat later ene reclamespot bleek te zijn? De onfortuinlijke man was niemand minder dan... Rik Verheye, met Cerclesjaal!
Herinner je het mislukte huwelijksaanzoek op Cercle Brugge, dat later ene reclamespot bleek te zijn? De onfortuinlijke man was niemand minder dan… Rik Verheye, met Cerclesjaal! © YouTube

En in het tweede seizoen van Nonkels, waarvan gisteren de laatste aflevering op antenne ging, blijkt zijn personage, nonkel Willy Persyn, een supporter te zijn van… Cercle Brugge. “Als hij een gebrek aan engagement wordt verweten, zegt hij dat hij nochtans net zijn abonnement bij de Cercle vernieuwd heeft. Willy is iemand die gewoon zijn vrienden van de Rotary volgt en eigenlijk geen fluit van voetbal kent, dus heeft hij een abonnement op Cercle Brugge.” (lacht)

Degoutant

Voor Rik is het letterlijk en figuurlijk een boerenjaar, want ook ‘zijn’ club Sporting Hasselt heeft een opmerkelijk seizoen achter de rug, met als kers op de taart een promotie naar eerste nationale. Ook daar was het nagelbijten, want pas woensdagavond werd het bevestigd. Het was een tijdje niet duidelijk, door onder meer de toekomst van KV Oostende en de bijhorende licenties. “Het is degoutant wat KV Oostende is overkomen”, aldus Rik. “Ongelooflijk jammer wat daar gebeurd is. De supporters verdienden dit niet. Ik hoop in elk geval dat de ploeg een doorstart kan maken.”

Ondertussen zit Rik al weer met zijn hoofd bij volgend seizoen. “Het wordt next level voor Sporting Hasselt. Het leeft gigantisch. Dat zien we ook aan de cijfers van de online docureeks, dat meer dan 2 miljoen keer bekeken is. En ook de huidige docureeks (De Spor, elke maandagavond op Play4), doet het bijzonder goed. We zijn daar heel blij mee!”