Karel Cambien schrijft boek over 101 gedenkwaardige Kortrijkzanen: “Weet je dat een stadsgenoot het uranium leverde voor de atoombom?”

“Kortrijk heeft een brede waaier aan interessante figuren”, zegt Karel Cambien aan de Broeltorens waar een tentoonstelling zal plaatsvinden over de 101 Kortrijkzanen. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Karel Cambien brengt op maandag 27 mei het boek ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ uit. Wie ook maar een beetje interesse heeft in de sleutelfiguren die de Guldensporenstad kleur hebben gegeven, moet zich deze pil van bijna 400 bladzijden zeker aanschaffen. “Ik heb zelf veel bijgeleerd bij het opzoekingswerk”, klinkt het.

Karel Cambien is 70, maar het rustiger aan doen? Neen dat is iets voor later. De Kortrijkse journalist die ooit voor Knack en Trends schreef en hoofdredacteur was van Kanaal Z, onderhoudt nog altijd een online ondernemerskrant Made in West-Vlaanderen en schrijft ook het ene boek na het andere. Nog enkele dagen en nummer 27 ligt in de rekken. En hij is er terecht trots op.

Karel, je hebt 101 overleden Kortrijkzanen geportretteerd, toch een huzarenstukje. Was het moeilijk om tot een definitieve selectie te komen?

“Dat viel eigenlijk goed mee. Ik heb in eerste instantie zelf gekeken wie ik er in wilde en ik kwam vlot tot een lijst van 75 namen. Daarna heb ik alles voorgelegd aan een groepje stadsgenoten waarna we tot een definitieve keuze zijn gekomen. Zo moeilijk was dat niet, want Kortrijk heeft een brede waaier aan interessante figuren waarbij een aantal zelfs van groot belang geweest zijn bij de uitbouw van de stad zoals we die vandaag kennen.”

Aan wie denk je dan vooral?

“Tja dan is dat toch in de eerste plaats aan de bedrijfsleiders die vaak prachtige dingen tot stand hebben gebracht. Neem nu iemand als Albert Bert die aan de basis ligt van het wereldwijde succes van bioscoopcomplex Kinepolis of Seppe De Coene die begin vorige eeuw uitgroeide tot een wereldautoriteit op het vlak van meubeldesign. Ik denk verder ook aan de BV’s van de stad: Briek Schotte of Johny Turbo bijvoorbeeld, of aan de culturele reuzen met Guido Gezelle en Stijn Streuvels voorop. Dan zijn er ook de lokale bekendheden waarvan John Deroo en Peter Caesens twee voorbeelden zijn. Ah, ik kan hier best nog even doorgaan hoor.”

“De naam Edgar Sengier. doet op heden vreemd genoeg geen belletje meer rinkelen. Toch de man die van Union Minière du Haut Katanga een wereldspeler wist te maken in onder meer koper, zink en radium”

Wie heeft het meest indruk op je gemaakt?

“Dat is ontegensprekelijk Edgar Sengier. Vreemd genoeg doet zijn naam nu geen belletje meer rinkelen. De man die afkomstig was uit een welgestelde familie groeide vrij snel uit tot een machtige industrieel die van Union Minière du Haut Katanga een wereldspeler wist te maken in onder meer koper, zink en radium. Hij was trouwens de man die in 1945 het uranium leverde aan de Amerikanen die er de atoombom mee gemaakt en gebruikt hebben in Hiroshima en Nagasaki.”

In het boek mis ik wel Jacques Merlevede, de uitbater van de legendarische platenzaak Pop Center die begin dit jaar overleden is.

“Ja maar de selectie voor het boek was vorig jaar al definitief afgerond. Nadien heb ik nog één uitzondering gemaakt en dat was voor de Kortrijkse rijksarchivaris Karel Maddens die in januari gestorven is. Hij was als historicus dan ook heel belangrijk voor de geschiedschrijving van de stad.”

Opvallend is dat er heel weinig vrouwen aan bod komen.

“Dat kan ik niet ontkennen maar dat komt omdat het lang geduurd heeft voor vrouwen een rol van betekenis zijn gaan spelen in het maatschappelijk leven. Tot ver in de jaren tachtig was het bijna een uitzondering als er één de leiding had van een onderneming. Mannen lieten toen ook niet na om duidelijk te maken dat een vrouw haar plaats moest kennen. Gelukkig is dat idee de jongste decennia in grote mate bijgestuurd.”

Je wordt eind dit jaar 71. Hoelang wil je nog aan dit tempo blijven doorgaan?

“Ik voel me zowel fysiek als mentaal een dertigjarige en zolang dat zo blijft ga ik door. Bovendien heb ik nog nooit het gevoel gehad dat ik aan het werken ben. Schrijven is mijn hobby, of beter nog mijn grote passie. Dat ik daarbij nog altijd het maatschappelijk debat kan voeden, maakt me extra blij.”

Info: ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ telt 392 pagina’s en kost 40 euro. Uitgebracht door uitgeverij Bibliodroom. Verkrijgbaar via www.karelcambien.com of bij Byttebier, Vandaleplein 7a Kortrijk.