Mascottes Club en Cercle klaar voor de clash: “Dit is dé match van het jaar”

Benedikt Betuyne en Isabelle De Ruyck kruipen al 24 jaar in de huis van de Brugse Beertjes, Benoit Moerman vertolkt sinds een negental jaar het Ambiancekonijn van Cercle Brugge. © Wouter Meeus/Davy Coghe
Philippe Verhaest

Club Brugge lijkt goed op weg om een negentiende – en deze keer compleet onverwachte – landstitel binnen te rijven, Cercle Brugge kan zondag dan weer een Europees ticket veilig stellen. De Brugse derby op de slotspeeldag wordt er een om duimen en vingers van af te likken. Ook de mascottes van Club en de Vereniging zitten nú al op het puntje van hun stoel.

De Brugse Beertjes: “Voor Club moet álles wijken”

Al bijna een kwarteeuw geeft een Tielts koppel gestalte aan de Brugse Beertjes, de olijke mascottes van Club Brugge. “Zondag wordt het verschrikkelijk spannend. Maar die negentiende titel komt er. Daar zijn we van overtuigd.”

Benedikt Bethuyne en Isabelle De Ruyck behoren zonder twijfel tot de meest gepassioneerde fans van Club Brugge. Het echtpaar is al sinds de kinderjaren gek van blauw-zwart en kruipt al 24 jaar in de huid van de meest beroemde voetbalberen van ons land. “Onze eerste wedstrijd als mascotte was ergens in oktober 2000, tegen SK Beveren”, graven ze in hun geheugen. “We hadden meteen de smaak te pakken.”

“Zondag kan alle ingrediënten bevatten om historisch te worden”

Vierentwintig jaar later zijn Bene en Belle, zoals de beertjes gedoopt zijn, collectief erfgoed in en rond het Jan Breydelstadion. “We lazen destijds in het krantje van supportersfederatie Blue Army een interview met toenmalig voorzitter Antoine Vanhove. Daarin vertelde hij dat de club op zoek was naar iemand om de gloednieuwe mascotte gestalte te geven. We hebben onze stoute schoenen aangetrokken en na een auditie was alles meteen in kannen en kruiken.”

Oerkreet

Intussen hebben Benedikt en Isabelle al meer dan vijfhonderd thuiswedstrijden op hun conto. En daar zitten heel wat memorabele matchen tussen. “Met de titelwedstrijd tegen Anderlecht in 2016 als absoluut hoogtepunt. Eindelijk weer kampioen, tegen de aartsrivaal… De oerkreet die toen door het stadion ging, valt met geen woorden te beschrijven.”

Een beeld uit 2008, vierend met de spelers.
Een beeld uit 2008, vierend met de spelers. © BELGA

Als Brugse Beertjes maken de Tieltenaren deel uit van de Club-familie, zeggen ze. “We missen geen enkele thuismatch. Voor Club moet álles wijken, het zit gewoon in ons DNA.”

Dat zal zondag opnieuw blijken, want de gezonde zenuwen voor de titelwedstrijd tegen Cercle spelen al de hele week op. “Zondag zullen we met kriebels in de buik opstaan”, glimlachen ze. “Het wordt superspannend, maar die negentiende titel komt er. Daar zijn we van overtuigd. We beseffen dat we bevoorrecht getuige zullen zijn. Wij staan pal langs de zijlijn, telkens aan de kant waar Club moet scoren. Hopelijk zullen de spelers ons straks betrekken bij de viering van de doelpunten. Een vol huis, een kolkende ambiance en een mand vol goals: zondag kan alle ingrediënten hebben om er een historische dag van te maken.”

Benoit Moerman is het Ambiancekonijn van Cercle.
Benoit Moerman is het Ambiancekonijn van Cercle. © Davy Coghe

Het Ambiancekonijn: “Ik ben een ambassadeur voor Cercle”

Het fameuze Ambiancekonijn zal zondag niet langs de zijlijn te vinden zijn – want Cercle speelt op verplaatsing – maar Benoit Moerman hoopt vurig dat de Vereniging straks de poort richting Europa openbeukt.

Wie het over Cercle heeft, ziet haast automatisch het Ambiancekonijn voorbij huppelen. Die wordt elke thuismatch tot leven gewekt door Benoit Moerman, een volbloed Bruggeling die beroepshalve in de onderwijswereld aan de slag is en wiens hart al zijn hele leven voor groen-zwart klopt. “In het seizoen 2015-2016 kreeg ik voor het eerst de kans om het Ambiancekonijn te vertolken”, legt hij uit. “Toen nog in tweede klasse, tegen Antwerp. Dat was een binnenkomer van formaat.”

“Iederéén wordt blij wanneer het Ambiancekonijn ergens opduikt”

Het seizoen daarop kreeg Benoit de vraag om bij elke thuiswedstrijd als Ambiancekonijn aan de slag te gaan. “Ik heb geen seconde getwijfeld, want die eerste keer was enorm goed meegevallen. Sindsdien heb ik amper nog een thuiswedstrijd gemist.”

“Vooral de promotiewedstrijd in 2018 tegen Beerschot zal ik niet snel vergeten. Na enkele mindere jaren eindelijk opnieuw in 1A… Na het laatste fluitsignaal stormden er 15.000 supporters het veld op. Recht naar mij. Toen heb ik me snel uit de voeten gemaakt. Anders was onze mascotte herleid tot konijn met pruimen”, schatert hij.

Familieclub

Vooral de connectie met de fans maakt het zo leuk, stelt Benoit. “Cercle is een echte familieclub en het Ambiancekonijn maakt intussen deel uit van onze geliefde Vereniging. Het wekt bij iedereen een glimlach op. Jong of oud: ze zijn allemáál blij als ze het konijn zien opduiken. Ik vind het een eer om een ambassadeur voor Cercle te zijn.”

© Davy Coghe

Zondag zal Benoit niet in het Jan Breydelstadion te vinden zijn. “Aangezien we de bezoekende ploeg zijn, moet onze mascotte thuis blijven. En dat doe ik zelf ook. Ik zal de derby op televisie volgen en hoop natuurlijk dat we Club van de titel houden én dat we zelf Europees voetbal afdwingen. Volgend seizoen als Ambiancekonijn Cercle in een goedgevuld stadion in Europa zien aantreden, het zou een fantastische kers op de taart zijn voor mijn jarenlange engagement. Maar zondag eerst Club Brugge inmaken!”