De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Martijn De Maesschalck (19) en Herman Duprez (72) naar de verkiezingen?

Martijn De Maesschalck (Vlaams Belang) en Herman Duprez (Groen). © Céline De Caluwe/gf
Vincent Vanhoorne

Liefst 537 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Martijn De Maesschalck (19), jongste kandidaat bij Vlaams Belang

Martijn De Maesschalck.
Martijn De Maesschalck. © Céline De Caluwe

Martijn De Maesschalck studeert rechten en woont in Anzegem. Bij de komende verkiezingen staat hij voor Vlaams Belang op de 7de opvolgersplaats voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“De quote Opstand is ereschuld van onze oprichter Karel Dillen inspireert me om aan politiek te doen. We zijn het moreel verplicht aan onszelf, onze voorvaderen en onze nakomelingen om mee te bouwen aan een betere en duurzame samenleving.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Wie voor mij stemt, kiest voor een veilig en welvarend Vlaanderen waarin werken daadwerkelijk loont en de Vlaming weer de baas is. Ik hoop vooral jongeren aan te spreken en hen weer te doen geloven in politiek.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Op federaal niveau moet op Justitie de straffeloosheid aangepakt worden. Als rechtenstudent kan ik me enorm ergeren aan de soms lakse straffen die criminelen krijgen. Op Vlaams niveau is het lerarentekort de prioriteit.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Ik merk in Ingooigem en Anzegem dat de boeren het enorm moeilijk hebben door het stikstofdecreet en allerlei andere regels. Bovendien moeten ze een eerlijke prijs voor hun producten krijgen.”

“Ik erger me aan de straffeloosheid bij Justitie”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Neen. De extreem lage interesse van jongeren in politiek is een pijnlijke indicator dat ze zich allesbehalve vertegenwoordigd voelen door het beleid.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het falen van parket en Justitie bij de aanslagen van de Tunesiër die in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot. In dit digitale tijdperk kan je je toch niet meer indenken dat een gevaarlijke moslimterrorist vrij rondloopt omdat Justitie nog met papieren dossiers werkt die in een verkeerde kast liggen.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“Het feit dat uit de recentste jongerenpeiling van VTM blijkt dat 25 procent van hen op Vlaams Belang zou stemmen. Dit doorbreekt het clichébeeld dat jongeren vooral links zouden zijn.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV), omdat hij het absolute voorbeeld is van iemand die de goede zaak boven zijn eigen leven plaatst.”

Herman Duprez (72), de oudste kandidaat bij Groen

(gf)
(gf)

Herman Duprez is een gepensioneerde arts en voorzitter van Groen in Tielt. Op 9 juni staat hij voor Groen op de 4de plaats voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik voel het als mijn plicht tegenover mijn kinderen en vooral mijn kleinkinderen om mij te engageren voor een betere toekomst. Daarnaast is dit ook een engagement tegenover mijn leeftijdsgenoten. Nu staat oud al te vaak gelijk aan out.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik hoop dat de ouderen op mij zullen stemmen omdat ik als leeftijdsgenoot hun problemen ken en hun belangen en die van hun kleinkinderen zal behartigen. Ik hoop dat ook de jongeren zien dat die oude opa zich hard voor hen zal inzetten.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“De absolute prioriteit moet zijn: verder kijken dan één legislatuur. Dat geldt zeker voor de aanpak van de klimaatproblematiek en het natuurherstel.”

“Deze oude opa wil zich ook voor de jongeren inzetten”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“In West-Vlaanderen is er bijzonder weinig natuur en heel veel landbouw en veeteelt. Er is overleg nodig om enerzijds landbouwers een eerlijk inkomen te garanderen en agro-ecologie bij hen te promoten, en anderzijds de natuur op te waarderen.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Neen. De dienstverlening verdwijnt uit dorpen. Terwijl ouderen zich moeilijker kunnen verplaatsen, wordt er geknipt in het openbaar vervoer. Ouderen willen ook in eigen buurt blijven wonen en niet naar een woonzorgcentrum gaan, maar de overheid schiet tekort in de ondersteuning hiervan.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Federaal: het wegstemmen van de fiscale hervorming van minister Van Peteghem. Vlaams: de vaststelling dat minister Demir weigert om doeltreffende klimaatmaatregelen te nemen.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“De realisatie van minister Van der Straeten voor een groot off-shore windpark op zee, met daarbij ook de verbinding van een elektriciteitsnetwerk met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“Van Hannes Vanderstraeten van Groen Izegem zullen we ongetwijfeld nog horen in de toekomst.”