Bekerfinale hoogtepunt voor Roeselaarse libero Luka Lescrauwaet van Michelbeke

Luka Lescrauwaet (uiterst rechts) uit Roeselare speelt zondag met Saturnus Michelbeke de bekerfinale. © VDB
Redactie KW

Zondag beleeft Luka Lescrauwaet uit Beveren-Roeselare een hoogtepunt in haar nog jonge volleybalcarrière. Met het Oost-Vlaamse Michelbeke speelt zij in het Antwerpse Sportpaleis de bekerfinale tegen Hermes Oostende.

Luka Lescrauwaet is nog steeds maar 23 jaar en debuteert dit seizoen bij Michelbeke als libero bij de elite van het damesvolleybal. Het volleybal begon voor Luka bij Bevo Roeselare. Zij woont overigens tussen de studies – ze volgt het laatste jaar rechten in Leuven – en de volleybalactiviteiten door in de Roeselaarse deelgemeente. “Ik trok al op mijn vijfde naar de volleybalschool van Bevo. Niet verwonderlijk dat mijn ouders dat ondersteunden, want mijn ma Lieve Sambaer speelde vroeger ook volleybal bij Bevo.”

De liberostek was voor mij dan ook de enige optie om die ambitie waar te maken

“Ik doorliep er de jeugdrangen en debuteerde op 16-jarige leeftijd in de eerste ploeg. Ondertussen was duidelijk dat ik met mijn beperkte gestalte van 1,61 m best als libero aan de bak zou komen. Ik had altijd de ambitie om naar de top van het volleybal door te stoten en de liberostek was voor mij dan ook de enige optie om die ambitie waar te maken.”

Naar Liga A

De carrièreopbouw van Luka verliep eigenlijk heel logisch en na twee seizoenen divisievolleybal met Bevo Roeselare kon zij een stap hoger terecht in de Liga B. “Ik was 18 jaar toen ik naar Torhout trok waar ik in de Liga B-ploeg vijf seizoenen kon groeien als libero. Het eerste seizoen was dat onder trainer Jean-Paul Serbruyns, de laatste drie seizoenen was Stefaan Decoster er trainer-coach. Ik voelde mij steeds beter als libero en de ambitie naar nog een trapje hoger, naar een ploeg die in Liga A uitkomt, groeide naarmate ik voelde progressie te maken in het liberovak.”

Ik kreeg al meer speelgelegenheid dan ik had durven vooropstellen in mijn eerste seizoen

“Eind vorig seizoen contacteerde de trainer-coach van Michelbeke, Audry Frankart, mij om in Michelbeke te komen spelen. Ik greep die kans aan en voelde mij er snel thuis in Oost-Vlaanderen. Samen met Nathalie De Wulf neem ik er de liberostek waar. De kennismaking met het topvolleybal verliep vlot en ik kreeg al meer speelgelegenheid dan ik had durven vooropstellen in mijn eerste seizoen. Het zijn wel lange dagen, want ik ben nogal lang onderweg van mijn kot in Leuven naar de sporthal waar wij tot vier keer per week trainen, maar dat neem ik er graag bij.”

Niets te verliezen

Leider Hermes Oostende is zondag de favoriet, Michelbeke is underdog. “Wij leven wel gemotiveerd naar die finale toe en zullen er hard voor vechten die beker mee te pakken. In de groep leeft de overtuiging dat wij zeker niet kansloos zijn als wij allemaal ons beste niveau halen. Wij hebben trouwens niets te verliezen, alleen maar alles te winnen en daarvoor willen wij diep gaan, want een finale speel je niet elk seizoen”, blikt Luka vooruit naar die finale.

(RBD)

Zondag 10 februari om 18 uur: Saturnus Michelbeke – Hermes Oostende

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.