Knack-coach Steven Vanmedegael wil van Supercup propagandamatch maken

Knack Volley Roeselare start zondag in Kortrijk met de Supercup tegen Maaseik aan het nieuw volleybalseizoen, het 38ste op rij in de hoogste Belgische volleybalklasse. Steven Vanmedegael gaat voor de vier nationale finales: de Supercup, de League Trophy, die het zelf organiseert rond de jaarwisseling, de Belgische beker en de titelfinale.

Steven Vanmedegael tijdens een van de oefenmatchen van de afgelopen weken. © foto Bart

De nog altijd maar 33-jarige volleybaltrainer en -fanaat begint aan zijn zevende seizoen in Knack-dienst. Hij was vijf seizoenen assistent van Emile Rousseaux, met het vijfde in het teken van de voorbereiding op zijn eerste seizoen als hoofdcoach. “Die continuïteit in de begeleiding was ook goed voor de club”, zegt Steven Vanmedegael. “Volleybal is nu eenmaal een spel waarvan de successen geschoeid zijn op automatismen. Ook in de uitbouw van een club. Die constante in de begeleiding is een pluspunt en een meerwaarde voor het team.”

Maar hoe evalueerde Steven Vanmedegael zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke? “Uiteindelijk toch wel positief, rekening houden met al het blessureleed. Wij wonnen de Supercup en de Beker van België. En de titelfinale verloren we heel nipt. Zonder het geblesseerd uitvallen van Ruben Van Hirtum in die play-off-finale konden we ook de titel hebben gepakt.”

Vijf nieuwkomers

In het tussenseizoen nam de coach van Knack Volley even de tijd om van het volleybal bij Knack afstand te nemen. “Ik stapte in het huwelijksbootje met Iris Cracco en tijdens de aansluitende reis was het vooral genieten. Een deugddoende herbronning was het. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Een noodzaak tussen twee slopende seizoenen. Ik ben ook in het volleybal klaar voor een nieuwe start.”

Dat gebeurt met een vijftal nieuwe spelers in de kern. Dennis De Roey vervangt libero Stijn Dejonckheere, de Griek Andreas Fragkos en de Nederlander Stijn Van Schie zijn de nieuwe receptie-hoekspelers, de Amerikaan Joe Norman wordt de tweede opposite en de Canadees Daniel Jansen Van Doorn moet Van de Velde doen vergeten in het middencompartiment.

Ik ben tevreden over de waarde van de spelers die we haalden

“Stijn Dejonckheere en Ruben Van Hirtum gingen op volleybalpensioen, Lou Kindt en Arno Van de Velde kozen voor een andere ploeg. Dat Sam Holt uit de kern verdween, was een keuze die wij zelf maakten, maar we moeten toch een aantal basisspelers vervangen. In het aantrekken van hun vervangers kreeg ik van de sportieve cel een leidende functie. Uiteraard altijd binnen wat budgettair mogelijk was. Maar ik ben tevreden over de waarde van de spelers die we haalden. Ik denk dat wij sterker uit het tussenseizoen komen.”

Competitie met acht ploegen

Op woensdag 16 oktober opent Knack Volley de nieuwe competitie met een verplaatsing naar Caruur Gent. Daarna volgen de confrontaties thuis tegen Aalst, naar Maaseik en thuis tegen Menen, met tussendoor nog een bekerpartij op Gent. En dat in een afgeslankte competitie met slechts acht ploegen. Steven Vanmedegael: “Het nadeel is dat je meer tegen dezelfde ploegen moet aantreden, maar ik denk niet dat dit een kwalitatieve inperking van de competitie betekent. In de uitgetekende format moeten er evenveel wedstrijden afgewerkt worden.”

Lees verder onder de foto

Steven Vanmedegael met zijn nieuwe assistent Massimo Pistoia. Het duo kan nog geen beroep doen op de Canadezen Walsh en Jansen Van Doorn.
Steven Vanmedegael met zijn nieuwe assistent Massimo Pistoia. Het duo kan nog geen beroep doen op de Canadezen Walsh en Jansen Van Doorn.© foto Bart

“De competitie met acht is het beste wat voor het ogenblik mogelijk is. Als je geen tien ploegen vindt die financieel en sportief de hoogste klasse aankunnen, dan werk je beter met acht ploegen in een aangepaste competitievorm. De Liga heeft de juiste beslissing genomen.”

Zonder de Canadezen

Knack Roeselare moet wel openen zonder spelverdeler Walsh en middenman Jansen Van Doorn. “Ons Canadese duo komt pas woensdag terug van het nationale team. Een gevolg van de overladen internationale kalender. In andere landen opteerde men ervoor om de competitie pas te laten beginnen als alle internationals terug zijn. Hier doet men dat niet. Wij zullen dus maar starten met wie wij voorhanden hebben…”

We moeten af van het idee dat het niet erg is de Supercup te verliezen

Ook in de Supercup zondag in Kortrijk tegen Maaseik staat Knack niet compleet, maar Vanmedegael gaat vol voor de winst. “Wij moeten af van het idee dat het niet erg is de Supercup te verliezen, dat het uiteindelijk een veredelde oefenwedstrijd is. Neen, net zoals in andere landen moet de Supercup een propagandamatch worden. Zowel spelers als supporters hunkeren naar de competitie en zij verdienen een goede wedstrijd als start van een hopelijk boeiend seizoen.”

“Wij kenden een goede voorbereiding al blijven wij voorzichtig met Tuerlinckx, die geblesseerd was. Ook Maaseik kan overigens weer een goede ploeg presenteren. Maar wij zullen er zeker alles aan te doen om deze eerste prijs te pakken.”

(RBD)

Zondag 13 oktober om 17 uur: Greenyard Maaseik – Knack Roeselare (Supercup, Lange Munte Kortrijk)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.