Lise De Valkeneer wil met Hermes Oostende geschiedenis schrijven in het Sportpaleis

Lise De Valkeneer (tweede van links) speelt zondag met Hermes Oostende de finale van de Beker van België in het Antwerpse Sportpaleis. © VDB
Redactie KW

De bekerfinale tussen de damesploegen Hermes Oostende en Volley Saturnus Michelbeke in het Antwerpse Sportpaleis belooft een spannende strijd te worden en dat met een Poperings tintje. De 29-jarige Lise De Valkeneer doorliep alle jeugdreeksen bij Beaphar Poperinge en staat nu op het punt om met Hermes Oostende geschiedenis te schrijven.

Lise de Valkeneer, geboren in Etterbeek maar opgegroeid in Poperinge, zette de eerste stapjes in het volleybal bij Beaphar Poperinge. Het talent van de receptiehoekspeelster ging niet onopgemerkt voorbij en al op haar 16de werd ze weggeplukt door Giks Mode Waregem, toen nog op het hoogste niveau spelend. Ondertussen speelde Lise voor achtereenvolgens Asterix Kieldrecht, VDK Gent en nu dus Hermes Oostende en staat ze al meer dan tien jaar aan de top van het Belgische damesvolleybal.

Omdat ze al vrij lang in Lede woont, is de connectie met de Westhoek wel grotendeels verdwenen. “Ik zat al van mijn 13de op de Topsportschool in Vilvoorde en was eigenlijk enkel in het weekend in Poperinge. Ik woon nu al heel lang niet meer in de Westhoek, en op één goede vriendin na is mijn affiniteit met de Westhoek dus grotendeels verwaterd”, lacht de topspeelster van Hermes Oostende.

Als je weet dat wij aan een recordaantal verkochte tickets zitten zal de sfeer ongetwijfeld uniek zijn

Hermes Oostende is in 2019 nog ongeslagen, is de afgetekende leider in de competitie en lijkt dus ook torenhoog favoriet voor de bekerfinale van zondag in het Antwerpse Sportpaleis, al wil Lise De Valkeneer dat niet gezegd hebben. “Het blijft natuurlijk een bekermatch waarin de vorm van de dag doorslaggevend zal zijn. Volgens mij zal de ploeg die het best omgaat met de onvermijdelijke stress de match winnen. Wij wonnen in de halve finale slechts met het kleinste verschil in Zoersel, terwijl we hen in de competitie nog vlot konden verslaan. Dat we competitieleider zijn, biedt dus geen enkele garantie voor zondag.”

Geen referentiepunt

Of de setting van zondag, het Antwerpse Sportpaleis, een extra dimensie biedt? Voor mij is het al de derde keer in het Sportpaleis, maar ervaringsdeskundige zou ik mezelf toch niet noemen aangezien ik al twee finales verloor (lacht). Het is wel zo dat je in die zaal eigenlijk geen referentiepunt hebt, het is moeilijk om je te oriënteren. En als je weet dat wij aan een recordaantal verkochte tickets zitten zal de sfeer ongetwijfeld uniek zijn. Ik hoop dus dat het zondag de derde en goede keer wordt voor mij in het Sportpaleis.”

Ervaringsdeskundige ben ik niet, want ik verloor al twee finales

Het is ondertussen van het seizoen ’82-’83 geleden dat Hermes Oostende nog eens de Beker van België won. Een uitgelezen kans voor Lise De Valkeneer om Oostendse volleygeschiedenis te schrijven. “Het zou een bekroning zijn voor het harde werk dat hier binnen de club geleverd wordt. Wie aan Oostendse zaalsporten denkt komt al snel uit bij het basketbal, maar wij bewijzen dit seizoen dat ook het volleybal hier weer enorm leeft. Je voelt aan alles dat deze club de top van het Belgische volleybal wil bestormen en daar krijgen we zondag al een eerste kans toe.”

(TV)

Zondag 10 februari om 18 uur: Volley Saturnus Michelbeke – Hermes Oostende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.