“Met deze tips krijg je zelfs de vuilste wc-pot schoon”: dit koppel is expert in extreme schoonmaakopdrachten

Olivier Raeman en Sarah Joos: “We staan er regelmatig van versteld hoe vuil sommige mensen kunnen zijn.” Een voorbeeld daarvan zie je rechts. © Joke Couvreur/gf
Philippe Verhaest

Propvolle en compleet verloederde huizen opnieuw kraaknet maken, dat is de grote missie van Sarah Joos en Olivier Raeman. Het koppel uit Aartrijke bij Zedelgem hield een jaar geleden Removit boven de doopvont en heeft van extreme schoonmaakopdrachten z’n handelsmerk gemaakt. En ze hebben de handen meer dan vol. “We staan er vaak van versteld hoe vuil sommige mensen zijn.”

De keukenkasten herorganiseren, de badkamer van vloer tot plafond een stevige beurt geven of de woonkamer van a tot z aanpakken. Je hebt het de afgelopen weken ongetwijfeld ook gedaan, want de lenteschoonmaak stond in veel huishoudens bovenaan het prioriteitenlijstje.

Maar hoe hard je ook hebt geschrobd en geschuurd, Sarah Joos (32) en Olivier Raeman (31) doen het in het kwadraat. Elke dag opnieuw. Het koppel richtte in februari vorig jaar Removit op. Daarmee pakken ze elke schoonmaakopdracht met beide handen vast, zeggen ze. “Van chaos naar rust: daar staan wij voor”, glimlachen de twee.

“Wij staan in voor volledige leeghalingen en opruimingen, we desinfecteren ruimtes van kop tot teen. We voeren een grondige schoonmaak uit na oplevering van (ver)bouwingswerken, maar zijn ook gespecialiseerd in schoonmaak na uitzetting of verwaarlozing en na overlijdens, trauma’s en onopgemerkte dood.” Extreme cleaning, met andere woorden.

“We zien vaak schrijnende taferelen. Dan is het vooral zaak om de knop snel om te draaien”

Het idee rijpte toen Sarah met Maid for You, haar eerste schoonmaakbedrijf, de vraag kreeg om een uitzonderlijke opdracht uit te voeren. “Een boekhouder uit het Brugse vroeg ons om de woning van een familielid volledig leeg te halen. De voldoening die we daaruit haalden, was ongelooflijk. Het smaakte meteen naar meer. Sindsdien is het niet meer gestopt.”

Hangbuikvarkentjes

De vragen die Sarah en Olivier krijgen, schieten alle kanten uit. “Dat gaat van sociale woningen volledig leeg maken en tot in het kleinste detail reinigen, tot een flat poetsen en desinfecteren waar iemand in alle eenzaamheid was gestorven. Dan worden wij ingeschakeld om de plek weer in originele staat te herstellen.”

© GF
Voor en na de grondige poetsbeurt.
Voor en na de grondige poetsbeurt.

Elke dag is anders, klinkt het. “We weten nooit exact wat we ter plekke zullen aantreffen. Zo hebben we onlangs een pand moeten leeghalen waarvan de vorige bewoner met extreme verzamelwoede kampte. Eigenlijk komen we op veel plekken waar we zaken aantreffen die lang blijven hangen. Zo was er een man die na de dood van zijn echtgenote ons contacteerde met de vraag om zijn woning wat op te ruimen. Hij had liefst 150 vogels die hij in kooitjes in huis hield, maar hij ruimde nooit hun uitwerpselen op… De geur was niet te harden.”

“Zijn matras was door muizen stukgebeten en al zijn meubels hadden hun beste tijd gehad. We hebben toen via sociale media een oproep gelanceerd om de man wat nieuwe meubels te bezorgen. Mét resultaat. We hebben zelfs ooit twee hangbuikvarkentjes aangetroffen. Via Facebook konden we hen een nieuwe thuis geven. Ook dát is deel van ons beroep.”

“We worden vaak met heel grappige situaties geconfronteerd. Zoals die keer we bij een verzamelzieke travestiet in Oost-Vlaanderen een pak seksspeeltjes en polaroidfoto’s met pikante beelden aantroffen…”

Het sociale aspect van de job is niet te onderschatten, benadrukken Sarah en Olivier. “We moeten heel vaak een luisterend oor bieden en zien vaak schrijnende taferelen. Dan is het zaak om de knop zo snel mogelijk om te draaien, anders kruipen bepaalde verhalen stevig in je kleren.”

“Al raken alle situaties waar kinderen bij betrokken zijn, ons diep in het hart. Net als die keer toen we in Blankenberge een appartement moesten reinigen waar een dame was gestorven, maar haar dood kwam pas drie maanden later aan het licht. Die lijkgeur zit nog altijd in onze neus. Dat kan je met niks vergelijken.”

© JOKE COUVREUR

Heel vaak wordt het koppel ook met grappige taferelen geconfronteerd. “Zoals die keer toen we in Oost-Vlaanderen bij een verzamelzieke travestiet aan de slag waren. Die had een grote fascinatie voor seksspeeltjes en polaroidfoto’s met eerder pikante beelden. Dan heb je wel leute. Maar we staan er regelmatig van versteld hoe vuil sommige mensen kunnen zijn.”

Eigen poetsproductenlijn

Een opdracht afslaan, staat niet in de vocabulaire van Olivier en Sarah. “Gaat niet, bestaat niet”, knipogen ze. “Al moeten we soms wel wat trucjes toepassen. Een écht smerig toilet krijgen we bijvoorbeeld weer proper met de juiste dosering cementsluier. Dat laten we een paar uur inwerken en foetsie! Maar finaal is en blijft het vooral erg veel op de knieën zitten en hard schrobben.”

© GF
© GF

Sommige jobs gaan ook verder dan enkel poetsen. “Ik was in een vorig leven stukadoor en ben best handig”, legt Olivier uit. “Indien nodig, kunnen we ook kleine herstellingen uitvoeren. Schilderen, muren bepleisteren…”

Na de dagtaak springen Sarah en Olivier eerst in de douche. “Dat is een automatisme geworden. Zo wassen we de dag letterlijk en figuurlijk van ons af. We hebben de job van ons leven vast, denken we. Als koppel zijn we zeer goed op elkaar ingespeeld.”

“”We denken ook stilaan wat verder. Zo dromen we al stiekem van een eigen poetsproductenlijn, die we vanuit onze eigen ervaring kunnen opzetten. We willen ook onze actieradius, die nu Oost- en West-Vlaanderen beslaat, stelselmatig uitbreiden. We kruipen elke avond moe, maar voldaan in bed, klaar voor de volgende dag. Dat gevoel willen we nog heel lang behouden.”

Vijf ultieme schoonmaaktips

1. Azijn en baking soda zijn wondermiddelen. Samen werken ze nog beter dan afzonderlijk. Meng één kopje azijn met één kopje soda voor het verwijderen van aanslag in de oven, op potten en pannen, vlekken op je matras…

2. Laat je kranen weer blinken door ze in te wrijven met tandpasta. Makkelijk en snel, afwrijven met een droog doekje en klaar.

3. Poets spiegels, deurklinken en andere glanzende oppervlakken met scheerschuim op een doekje.

4. Kalk verwijderen van je (douche)kraan doe je door een zakje te vullen met azijn en bind het met een elastiekje rond de kraan. Laat een uur inwerken en de kalk zal opgelost zijn.

5. Urinesteen in het toilet verwijderen gaat makkelijk door het gebruik van vaatwastabletten. Gooi twee tabletten in de toiletpot en laat een paar uur inwerken. Reinig met de borstel en spoel na.