Zulte Waregem bouwt Regenboogstadion uit tot moderne voetbaltempel met 13.000 zitplaatsen

Redactie KW

In een ideaal scenario verloopt de uitbreiding in vier fasen. Totaal kostenplaatje: 20 tot 22 miljoen euro. Onmiddellijk na afloop van het seizoen wordt het stadion al aangepast met het oog op Europees voetbal. De club en het stadsbestuur van Waregem deden dinsdagavond de plannen uit de doeken.

De huidige locatie en een deel van het stadion worden behouden, maar er wordt vooral veel vernieuwd. In een eerste fase zullen tribunes met elk 2.200 zitjes worden gebouwd achter de doelen. Daardoor verdwijnt de huidige sfeertribune, een tijdelijke constructie. Ook wordt een nieuw vak van zowat 1.000 plaatsen voor de bezoekende supporters gebouwd. Bedoeling is dat zij in de toekomst rechtstreeks via de brug over de vijvers op de eerste verdieping in hun compartiment terechtkomen.

Veld wordt 4 meter breder

Daarnaast is er sprake van een verbreding van het veld met 4 meter, het plaatsen van extra kuipzitjes, een upgrade van de stadionverlichting en de verdere uitbouw van de persfaciliteiten. Meteen zullen alle aanpassingswerken voldoen aan de Europa League-normen, waardoor Zulte Waregem zijn Europese thuismatchen in eigen huis zal kunnen afwerken. Dit seizoen moest Essevee uitwijken naar Brugge en Anderlecht.

Stad springt bij

De eerste fase zal 6 miljoen euro kosten. De stad Waregem zal zelf 3 miljoen euro voorfinanciëren en zal ook werk maken van een flatgebouw in de nabijheid van het stadion. Met die inkomsten vanuit de immobiliënmarkt wil de stad een reservefonds aanleggen voor de voetbalfaciliteiten. 750.000 euro moet van Vlaanderen komen, vanuit een projectsubsidie. De club, die zal fungeren als bouwheer, zal het resterende bedrag betalen aan de hand van een kortetermijnlening. Extra inkomsten en het schrappen van de huurovereenkomst voor de sfeertribune moeten de betaling waarborgen.

Bowling en fitnesszaal

Normaal volgen dan nog drie fases, waarbij de tribune grenzend aan de vijvers onderaan wordt doorgetrokken tot aan het veld, de hoofdtribune wordt afgebroken en heropgebouwd en in laatste instantie worden de hoeken van de tribunes dichtgemaakt. De timing van fases 2 tot 4 hangt af van de opbrengsten uit de commerciële ruimtes. In de buitenste schil en naast het stadion komt namelijk 5.500 vierkante meter winkelruimte. Er is daarnaast ook plaats voor een bowlingcomplex en een fitnesszaal.

“Voor iedereen aanvaardbare oplossing”

Als alle fases worden gerealiseerd, zullen 13.000 toeschouwers in het stadion kunnen en dat aantal kan indien nodig worden opgetrokken tot ruim 14.000. Het totale kostenplaatje zou dan oplopen tot 22 miljoen euro. “Dit is voor iedereen een aanvaardbare oplossing, en vooral realiseerbaar. Het doel met dit nieuwe stadion is verder groeien, inkomsten genereren en de bezoekers meer comfort geven”, aldus de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem.

Na het huidige seizoen starten de werken en het is de bedoeling om de eerste fase te finaliseren nog voor de eerste (Europese) match van het volgende seizoen. Ook als er in deze campagne geen Europees ticket wordt behaald, worden de werken uitgevoerd.

(Belga/TVW)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver.