Stadsderby in Brugge: de match naast het veld = de strijd om de fan

Redactie KW

De Brugse voetbalderby wordt niet alleen op de grasmat van het Jan Breydelstadion gespeeld, ook naast het plein strijden de twee Brugse clubs/verenigingen om de Brugse voetbalsupporters en hun centen.

Het begon al in juni, met het rookverbod in het Jan Breydelstadion van Club Brugge en niet in dat van Cercle Brugge. “Als eerste club in België voeren wij een algemeen rookverbod in tijdens onze thuiswedstrijden”, liet Club Brugge toen met trots weten. “Wij volgen het voorbeeld van Europese topclubs als FC Barcelona en de teams uit de Premier League.”

Bij Cercle Brugge, dat in hetzelfde stadion speelt, weet men van niets. Het gevolg ? Daar mag wel gerookt worden bij wedstrijden in datzelfde stadion en dat is goed nieuws voor de rokende Clubfan die binnen enkele maanden op bezoek gaat bij groen-zwart. Let op : de Cerclisten die zaterdag de thuismatch van Club volgen in het bezoekersvak, mogen dan weer niet roken.

Ondertussen liet Cercle weten dat het idee om ook een (beperkt) rookverbod in te voeren op tafel ligt.

Een tweede episode kwam er bewust of onbewust door de hamburgeroorlog. Club Brugge kwam na een samenwerking van 52 jaar niet meer tot een nieuwe overeenkomst met cateringbedrijf Verkindere. Blauw-zwart stelde dan met Catering Bevers dan maar een opvolger voor.

Flauwe moppen

Op de Brugse Metten kwam de zogenaamde hamburgeroorlog dan tot een hoogtepunt. Verkindere heeft wel nog de concessie voor café Olympos, vlak naast Jan Breydel, en opende die dag het hek zodat de Clubfans toch nog hamburgers en frietjes konden bestellen bij de karren van Verkindere op het terrein van café Olympos. Club sloot vervolgens het hek en er ontspon zich een discussie over wie het hek al dan niet mocht sluiten.

Maar de nieuwe hamburgerboer, Catering Bevers, zorgde ook voor commotie. Dat Bevers al actief was bij Anderlecht, schoot bij sommige Clubfans in het verkeerde keelgat en zij begonnen een online petitie om Verkindere terug te krijgen. De storm is ondertussen gaan liggen, maar de lachers hadden er al een vette kluif aan. “Na de burgeroorlog in Syrië is er nu de (ham)burgeroorlog in Brugge”, was er te horen. En het kan zowaar nog slechter : “die hamburgeroorlog, dat vind ik (Ver)kinder-achtig gedoe.”

Nieuwe netten

Cercle gooide vervolgens olie op het vuur door enkele weken later bekend te maken dat zij wél verder doen met Verkindere. Het persbericht op de Cerclewebsite doet het met een kleine knipoog. “Cercle Brugge kiest opnieuw voor de beste frietjes en lekkerste hamburger.” En even verder : “kom dus vanaf zaterdag opnieuw proeven van je favoriete frietjes en hamburgers.”

Als de hamburgeraffaire nog toeval kan zijn, dan is dat niet het geval voor de kleuren van de netten. Club Brugge besliste om zijn netten vanaf dit seizoen een blauwe tint mee te geven. Cercle zag dit en besliste prompt om die bij iedere thuismatch te vervangen door… groene.

Eén gemene deler

Rookverbod, hamburgers en de kleur van de netten, dat is dit seizoen plots helemaal anders. Maar er is wel één gemeenschappelijke nieuwigheid : het Cashless Payment-systeem. Beiden voerden het nieuwe systeem in. En ook al zijn er wat kinderziektes, beide systemen zijn redelijk gelijklopend. De neutrale voetbalfan is de winnaar. Als hij nu naar Club of Cercle gaat, het systeem is ongeveer hetzelfde.

(OVG – foto Belga)