De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond spreekt zich morgen woensdag uit over de dossiers van de 24 professionele voetbalclubs. Wie niet in orde is met de voorwaarden, kan volgend seizoen niet aantreden in 1A of 1B. Vooral de financiële eisen zorgen bij een aantal clubs voor kopzorgen.
Ondanks de coronacrisis zal de Licentiecommissie zich niet mild opstellen. Het hoeft geen betoog dat de pandemie, die wellicht een definitief einde van het voetbalseizoen 2019-2020 betekent, extra financiële kopzorgen veroorzaakt. Voetbalclubs kunnen een beroep doen op ondersteunende maatregelen van de federale overheid en de KBVB schrapte de laatste drie van negen bondsbijdragen. “Druppels op een hete plaat“, klinkt het in bestuurskringen. Vooral de kleinere clubs kreunen.
Financiële impact van corona
Een club moet volgens die licentievoorwaarden zijn continuïteit kunnen bewijzen. Ofwel, aantonen dat ze over een periode van 18 maanden levensvatbaar is. Geen makkelijke opdracht in tijden van corona. Op de uiterste dag waarop de licentiedossiers rond moesten zijn (18 maart), lag de competitie een week stil. De financiële impact was op dat moment moeilijk te voorspellen.
Nu de Pro League aanstalten maakt om de competitie definitief te staken, zijn de financiële vooruitzichten waarop de meeste clubs rekenden misschien gedateerd en dus onrealistisch. Het is daarom nog maar de vraag of de coronacrisis een invloed zal hebben op de beoordeling ervan. Dat zal woensdag blijken.
Coucke
Voor RSC Anderlecht zal het toch wat bibberen zijn. Paars-wit kreeg een positief advies van licentiemanager Nils Van Brantegem, maar KV Oostende, Waasland-Beveren en Virton vielen de licentie van de Brusselaars openlijk aan. Er komt kritiek op de dubbele rol van RSCA-voorzitter Marc Coucke, die via zijn holding Alychlo een overname van KVO door Amerikaanse investeerders zou tegenhouden. Ook de connectie tussen Wouter Vandenhaute en het makelaarsbureau Let’s Play doet vragen rijzen.
Transferverbod
Oostende zelf grijpt dan weer zo goed als zeker naast zijn licentie, zolang er geen overnamedeal is. De kustploeg behoort tot het groepje van elf teams dat vorige week extra toelichting moest geven bij hun dossier. Voor Roeselare en Lokeren lijkt het gezien de financiële problemen een uitgemaakte zaak dat ze geen licentie in ontvangst mogen nemen. Beide clubs kregen al een transferverbod van de Licentiecommissie, omdat ze geen lonen betaalden. Hun situatie is er niet veel beter op geworden.
Wie zijn licentie in eerste zit niet krijgt, kan altijd nog een procedure opstarten bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) om die weigering aan te vechten. Dat geeft de clubs de mogelijkheid om nog extra stukken toe te voegen aan hun licentiedossier. Het BAS velt uiterlijk op 10 mei het finale vonnis.
(BELGA)
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier