Mathias Leterme: “Ik neem Standard meer kwalijk dan Luka”

(foto Olaf Verhaeghe) © OV2
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Op woensdag 6 oktober rond 23 uur kreeg Matthias Leterme, ceo van KV Kortrijk, een “koel” telefoontje van coach Luka Elsner met de melding dat hij per direct vertrok naar Standard. “Een grotere club waarmee ik prijzen kan winnen”, luidde het. Leterme, op de vooravond van Standard-Kortrijk: “Het is logisch dat wij nu op onze rechten staan.”

Elsner maakte gebruik van de wet van ’78 die hem zou toelaten zijn contract eenzijdig te verbreken. Leterme, drie weken later: “Ik had ’s namiddags al geruchten opgevangen, maar kon het niet geloven, we hadden een uitstekende relatie. Ik was wel van plan om er Luka ’s anderendaags toch eens naar te vragen, om eens zijn reactie te zien. Maar toen kwam ’s avonds dat telefoontje.” De coach belde de volgende ochtend nog wel of hij ’s anderendaags mocht langskomen om afscheid te nemen van de spelers maar dat vond Leterme geen goed idee. “Ik vond dat niet gepast. ’s Anderendaags kreeg ik ook nog een telefoontje van Standard-bestuurder Grosjean of Elsner nog even kon bellen maar ik heb niet teruggebeld, ik was al te druk bezig met de opvolging van Luka.” Daar was Leterme al snel uit: Karim Belhocine, kind van het huis. Niet meteen de rationele, data-driven en analytische coach die Elsner was, maar daar zag Leterme geen probleem in. “Karim legt andere accenten, maar heeft zich de afgelopen jaren als coach duidelijk ontwikkeld. Het is niet zo dat alles wat Elsner hier inzake data, video-analyses en dergelijke heeft geïnstalleerd, ook wordt weggegooid. Ik schat in elk geval Karim minstens even hoog in als Luka.”

Omdat Kortrijk gerechtelijke stappen aankondigde, zich beroepend op artikel 8 van de bond dat bepaalt dat een coach die zijn contract verbreekt, niet meteen dezelfde functie kan opnemen in een club van dezelfde reeks, stelde Standard KVK nog een afkoopsom voor. “Maar die stelde weinig of niets voor.” De arbeidsrechtelijke zaak tegen Standard en Elsner wordt nu ingeleid voor de ondernemingsrechtbank, daarnaast wil KVK ook dat de voetbalbond artikel 8 respecteert. “Door de zaak-Selemani, waarbij we een jaar lang gekoeioneerd werden door de bond omdat we zogezegd hadden meegewerkt aan contractbreuk, is het logisch dat wij nu op onze rechten staan.” Toch trekt KVK niet meteen met getrokken messen naar Luik. “Ik ga er allicht Luka niet ontmoeten, want ik zit in de tribune. Maar geen hard feelings tegenover hem, ik neem vooral Standard de zaak kwalijk. Ik geloof niet dat Luka zelf gesolliciteerd heeft, ik denk eerder dat hij is aangebracht door een makelaar. Maar Standard had eerst met ons contact moeten opnemen. We zouden er wel uitgeraakt zijn.”

In afwachting speelt Kortrijk, net zoals Cercle Brugge en OHL eerder, onder voorbehoud zaterdag. Met een grijns alvast, want Kortrijk staat achtste en Standard, onder Elsner slechts 2 op 6, pas 13de. KVK wil graag in die top 8 blijven. “We staan daar verdiend. En, ik steek het niet weg, we zouden op Standard héél graag een mooi resultaat halen.” (Frank Buyse)