Club haalde met Noah Mbamba in Genk misschien wel the next big thing binnen
Hoe duur en delicaat het is om een toptalent dat al doorbrak bij een concurrent weg te halen, bleek in het dossier Michel-Ange Balikwisha (20). Beter is het toptalenten zelf te ontwikkelen, weten ze bij Club, zoals Charles De Ketelaere (20). Of toptalenten als vrije jeugdspeler bij een concurrent weg te halen. Zoals Noah Mbamba (16), bij Racing Genk, volgende week tegenover Club in de Supercup, weggehaald voor… 50.000 euro. In Limburg zucht men: “We hadden hem liever bij ons gezien.”
In januari debuteerde Noah Mbamba, Brusselaar met Congolese roots, kort na zijn zestiende verjaardag bij Club NXT in 1B. In februari tekende hij een nieuw contract tot 2023, in maart zat hij voor de bekerwedstrijd tegen Standard voor het eerst in de selectie van het eerste elftal en in mei stond hij aan de aftrap van de competitiewedstrijd tegen Genk. De getuigenissen logen er na zijn debuut niet om. Algemeen manager Vincent Mannaert noemde hem op zijn positie in zijn leeftijdscategorie een van de beste spelers in Europa. Brandon Mechele zei dat wat hij aan de bal kan fenomenaal is en dat hij een rustige en verstandige jongen is. Flair is het woord dat toen het meest viel. Het sloeg op zijn soepele manier van bewegen, het vertrouwen waarmee hij zich onder druk vrijmaakte, het gemak waarmee hij voetbalde.
Beter voorstel
Club haalde Noah vorige zomer als vrije jeugdspeler weg bij Genk – samen met zijn jongere broer Lucas. Kostprijs: een opleidingsvergoeding van 50.000 euro. Je vraagt je af: waarom speelt een topclub die geprezen wordt voor zijn opleiding en zijn doorstroming zo’n buitengewoon talent kwijt? “Wel, in december 2019 zijn we voor het eerst met de familie Mbamba aan tafel gaan zitten”, zegt Roland Breugelmans, directeur opleidingen van Genk. “We spraken ons volledige vertrouwen in hem uit, schetsten zijn toekomst en deden hem een contractvoorstel met het oog op zijn vijftiende verjaardag op 5 januari. De gesprekken bleven evenwel aanslepen, ook nadat we een aangepast voorstel deden. Als de beslissing almaar wordt uitgesteld, weet je uit ervaring: we zijn niet de enige club die een voorstel deed. De voorstellen worden naast elkaar gelegd en sommige families of entourages kiezen dan voor het lucratiefste. In april is de familie ons komen zeggen dat ze de club zouden verlaten. Hadden we ja gezegd op hun voorstel, dan was Noah hier misschien nog. Maar we wilden onze ziel niet verloochenen: we wilden en konden ook niet meegaan in dat spel. Daarom zegden we: Dat is onze limiet, verder gaan we niet. Het is niet aangenaam om zo’n jongen naar een andere topclub te zien vertrekken, maar dat moet je verdragen.”
“Kijk, waarschijnlijk zijn wij qua jeugdcontracten niet de best betalende club, maar we zijn wel een van de clubs in België waar de jeugd echt kansen krijgt. De lat ligt hoog natuurlijk, het is moeilijk om door te breken, maar bij Brugge is het nóg moeilijker. Was Noah bij ons de beste van zijn leeftijdscategorie? Ja. Daarom deden we hem ook een voorstel dat boven het normale lag. Is hij de volgende Defour of de volgende Praet? Zoiets spreken wij hier niet uit, want daar moet je heel erg mee opletten. Het is absoluut niet zo dat wij blind zijn geweest voor zijn potentieel en dat hij daarom vertrokken is. Integendeel. Wij zijn het juist die hem drie jaar geleden bij Woluwe-Zaventem zijn gaan halen, terwijl andere clubs hem daar toen blijkbaar niet opmerkten. Wij stelden hoge verwachtingen in Noah, schoven hem door naar een hogere leeftijdscategorie om hem de juiste uitdaging te bieden. Bij ons voetbalde hij vooral op 6 en 8, maar hij bezit ook de gestalte om centraal achterin te spelen.”
Het voordeel van 1B
Bij Club maakte Mbamba het voorbije seizoen een enorme sprong. “Of het traject van Noah bij ons identiek zou zijn geweest, kan ik niet zeggen, ook omdat wij niet met onze beloften in 1B voetbalden”, aldus Breugelmans. “Maar dat kan alleszins geen argument geweest zijn om bij ons te vertrekken, want toen hij voor Brugge koos, was daar nog helemaal geen sprake van. Dat is maar beslist in de zomer. Dat Brugge daar voordeel uit haalde, is een feit. Daardoor kon Noah al de stap naar het mannenvoetbal zetten en zich daar tonen. Daardoor kon hij bij Philippe Clement in het oog vallen en zit hij daar nu in de A-kern.”
Het getuigt vooral ook van een groot aanpassingsvermogen. “Dat bleek al toen hij bij ons op internaat kwam. Dat hij op die leeftijd in drie jaar zo makkelijk de stap zette van Woluwe-Zaventem naar 1B is opmerkelijk. Dat hij in de laatste competitiewedstrijd zelfs nog bij het eerste elftal aan de aftrap verscheen, tegen ons nog wel, zal misschien zijn omdat Philippe Clement redeneerde: we gaan Genk nog eens kietelen, we zijn kampioen en gaan Noah op het veld zetten (lacht). We zullen zien of hij volgende week ook in de Supercup op het veld zal staan. Ik ben benieuwd hoeveel speeltijd hij zal krijgen.”
Dat het snel kan gaan, bewees Charles De Ketelaere. Kan Noah Mbamba nu al doorbreken, in het seizoen waarin hij zeventien wordt? “Daar kan en wil ik geen uitspraak over doen”, besluit Breugelmans. “Het feit dat hij op zo’n korte tijd al die stappen zette, pleit voor hem. We zijn benieuwd of hij ook deze stap snel kan zetten. We wensen hem dat alleszins toe. Toen hij eind mei tegen ons zijn debuut maakte, stuurden we hem een sms om hem proficiat te wensen. Ook in het verlies moet je groot zijn.”
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier